34. Beogradski maraton - novi uslovi i Nevenin trijumf

06. jun 2021.

 beogradski maraton trcanje 

facebook

Organizatori Beogradskog maratona posle prošlogodišnje pauze morali su da se prilagode epidemiološkim uslovima i uz nekoliko izmena prema savetima Kriznog štaba Srbije uspeli su ipak da izguraju posao do kraja i održe 34. trku.

Ovo je bilo veliko iskušenje za sve nas, jer smo prvi put organizovali događaj na ovakav način. Bili smo svesni da moramo da odustanemo od nekih stvari koje su bile sastavni deo manifestacije, poput Dečjeg maratona, Trke zadovoljstva i javnih tribina – istakao je direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Gotovo bez publike na ulicama glavnog grada Srbije u trci na 42,1 kilometar učestvovalo je oko hiljadu trkača, a na duplo kraćoj, polumaratonskoj 4.000. Prvi put u istoriji nije bilo Trke zadovoljstva, ali je nju zamenila šetnja zadovoljstva za osobe sa invaliditetom, shodno i sloganu maratona “Bez barijera”. Nije bilo ni prepoznatljivog masovnog starta, a smanjen je i broj učesnika.

Pobednici 34. Beogradskog maratona bili su Rumun Silviu Stojka i Nevena Jovanović, kapetan prve klase i pripadnica Odreda vojne policije specijalne namene “Kobre”, dok su na 21 km trijumfovali Milan Mitrović i Olivera Jevtić.

Poznatu trasu od cilja na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske do Hotela Moskva na Terazijama Stojka je pretrčao za dva sata, 34 minuta i 43 sekunde i iza sebe je ostavio drugoplasiranog srpskog predstavnika Marka Rankovića (2:37:15) dok je Grk Nikolaos Santis zauzeo treće mesto (2:48:52).

beogradski maraton trcanje

Nevena Jovanović je trijumfovala pošto je na cilj stigla posle tri sata, 12 minuta i 27 sekundi. Nije samo ona obradovala domaću javnost, nego i druge dve devojke koje su joj se pridružile na dodeli medalja. Danijela Cvetković je rezultatom 3:33:45 obezbedila drugo mesto, a Jovana Čanak vremenom 3:39:56 treće.

U polumaratonu najbrže su 21 km pretrčali Milan Mitrović (1:09:37), Kenijac Stenli Kiprop (1:11:49) i gost iz Bosne i Hercegovine Alija Imamović (1:12:39). Kod pripadnica lepšeg pola na najviše mesto pobedničkog postolja popela se srpska atletičarka Olivera Jevtić (1:17:36). Posle nje je na cilj stigla Katalin Kovač iz Mađarske (1:18:58), a još jedna naša predstavnica, Biljana Cvijanović, našla se na trećoj poziciji (1:24:31).

 

“Trijumf Beogradskog maratona”

Mediji širom sveta izveštavali su u pozitivnom tonu o 34. Beogradskom maratonu. Na zvaničnom sajtu Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS*), kao i na online izdanju časopisa “Distance Running” koji izdaje ovo udruženje, objavljen je tekst o održanom 34. Beogradskom maratonu.

Autor u uvodu teksta navodi: “Trijumf Beogradskog maratona nad nedaćama – samom činjenicom da je uopšte održan ove godine”.

U nastavku, autor teksta, u pozitivnom tonu izveštava o tome da je maraton održan u posebnim uslovima, odnosno uz primenu COVID restrikcija, za ograničen broj od 5.000 učesnika, uz mali broj stranih trkača. Organizovani su etapni startovi, sa 300-500 učesnika – umesto jednog grupnog starta, uz primenu distance 1-1,5m između trkača.

Jedan od vrlo važnih zaključaka je da su “obični ljudi održavanje Beogradskog maratona videli kao jaku poruku da se život vratio u normalnu ili da je u najmanju ruku dao nadu u tako nešto”.

Mnogobrojne značajne svetske medijske agencije i ugledni trkački portal, od Kine do SAD izveštavali su o načinu na koji je 34. Beogradski maraton organizovan, na odgovoran i bezbedan način, u uslovima COVID19 pandemije.

*AIMS je jedna od najvećih svetskih sportskih asocijacija sa gotovo 500 članica, a među njima su i neki od najvećih maratona na svetu iz više od 140 zemalja sveta. Beogradski maraton je član AIMS od 1990. godine.

 

Foto: Beogradski maraton/Live production

facebook