Crnogorac i Roman usaglašeni: Rivali kao na svetskom prvenstvu 

14. avgust 2021. 

evropsko prvensrvo u planinskom biciklizmu jovana crnogorac aleksandar roman  

facebook

Kruna Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu biće glavne seniorske trke koje su na programu u nedelju (15. avgust) i u kojima će konkurencija biti „paklena“. Tome svedoči i podatak da su na startnim listama osvajači bronzanih medalja sa nedavno završenih Olimpijskih igara u Tokiju, Švajcarkinja Linda Indergand, koja je sa sunarodnicama Jolandom Nef (zlato) i Sinom Fraj (srebro) upotpunila podijum u Japanu, kao i Španac David Volero Serano.

Srbija će na stazu izaći predvođena Jovanom Crnogorac, olimpijkom iz Rija de Žaneira 2016. godine, uz Ivanu Kostić, Janu Jolović, Milicu Stevanović, Teodoru Savić–Popović i Maju Savić. U muškoj konkurenciji pored našeg najboljeg MTB bicikliste Aleksandra Romana, takmičiće se i Ivan Jovanović, Marko Stanimirović i Milan Nešić.

Ženska glavna trka počinje u 13 časova (Eurosport 1 – prenos), a muška u 16 (Eurosport 2), a tome prethodi od 11 č nadmetanje mlađih seniorki gde su u konkurenciji Bojana Jovanović, Jovana Radovanović i Jovana Jovanović.

Moram da priznam da je ovo evropsko jedno od takmičenja meni najbližih srcu. Kao prvo, u Novom Sadu je, a i cela moja porodica će moći da me gleda. To mi je najupečatljivije u vezi sa ovim šampionatom. Nikada evropsko nije bilo na ovako specifičnoj stazi i verujem da će to ostaviti najjači utisak na sve učesnike. Planinski biciklizam je generalno sport iz Evrope, tako da je konkurencija jaka, biće ovo kao svetsko prvenstvo ili kupovi. Ono što mi možemo da obećamo jeste da ćemo dati sve od sebe – rekla je Jovana Crnogorac, kojoj će ovo biti deveto evropsko prvenstvo.

Imali su naši predstavnici, naravno, prilike da upoznaju stazu, što na treninzima, što tokom trka mešovitih štafeta i eliminatora.

Najveća konkurencija nam je iz Evrope i ovo može skoro da se okarakteriše kao svetsko prvenstvo. Izostaće možda neki favoriti baš za to isto svetsko, jer je ono za dve sedmice, ali trka će biti zahtevna i brza i to su sve dobri i spremni vozači na startnim listama. Staza je izuzetno atraktivna baš zbog toga što naizgled nije mnogo teška, jer nema puno dugačkih uspona, ali baš ti kratki i intenzivni usponi, kojih ima više su ustvari mnogo teži, jer ne dozvoljavaju nigde duži odmor, tako da je stalno napeto i na spustevim i usponima. Nije nimalo lako – opisao je Roman deonicu dugu od 4 kilometra.

evropsko prvensrvo u planinskom biciklizmu

Svetska prvakinja popravlja utisak sa Olimpijskih igara

Pored osvajačice bronzane medalje u Tokiju, Linde Indergand, tu je i aktuelna svetska i evropska prvakinja Polin Feran–Prevo iz Francuske, koja nije imala sreće u Tokiju, pošto je na početku trke doživela pad, pa je morala dobro da zapne kako bi se vratila na čelo.

To joj je uspelo u jednom trenutku, kada je izbila na drugu poziciju, iza Nef, ali joj je ipak ponestalo snage i morala je da se oprosti od medalje i nađe se na razočaravajućem desetom mestu. Biće ovo sigurno prilika da se 29–godišnjakinja iz Remsa iskupi za taj peh i pokuša da odbrani titulu na šampionatu Starog kontinenta.

Vicešampionka Evrope i bronzana sa prošlog prvenstva, Ane Terpstra iz Holandije i Ukrajinka Jana Belomojna, takođe, su na startnoj listi, a one su na Olimpijskim igrama u Tokiju bile peta, odnosno osma.

Olimpijke koje će protutnjati Petrovaradinskom tvrđavom još su Janika Lojiv (Estonija), Maja Vloščovska (Poljska), Ane Tauber (Holandija), nekadašnja dvostruka uzastopna evropska prvakinja Tanja Žakelj (Slovenija), Malene Deng (Danska), Jitka Čabelicka (Češka), Gita Mikels (Belgija) i Viktorija Kirsanova (Rusija).

Španac David Valero Serano, takođe bronzani iz Tokija predvodi još 11 olimpijaca iz Zemlje izlazećeg sunca – Ondrej Cink (Češka), Luka Braidot i Nadir Koledani (Italija), Sebastijan Karstensen (Danska), Bartolomej Vavak (Poljska), Filipo Kolombo (Francuska), Maksimilijan Brandl (Nemačka), Jens Šuermans (Belgija), Anton Sintsov (Rusija), Erik Haegstad (Norveška) i Andraš Parti (Mađarska).

evropsko prvensrvo u planinskom biciklizmu

Podeljene medalje u pet trka

Kao uvertira za glavne trke, u subotu su se nadmetali juniorski uzrasti, ali i mlađi seniori kod kojih su vozili naši Dušan Veselinović (zauzeo 69. mesto) i Mihail Bajev (81. pozicija).

Srpski juniori i juniorke, nažalost, nisu mogli da pariraju vršnjacima iz drugih zemalja. U konkurenciji 91 takmičara najbolji plasman ostvario je David Demer osvojivši 70. mesto, dok je Nikola Brenesel bio 81. Amin Salković zauzeo je 84. poziciju, Nemanja Todorović bio je iza njega, dok Marko Praštalo nije završio trku. Anja Nikitović je od 51 devojke trku završila na 44. mestu, Lana Gavrilović bila je 47, a Bojana Vujasinović 49.

 

Osvajači medalja

Eliminator

Muškarci

1. Žeron van Ek (Holandija) 1:43,39

2. Lorenco Sere (Francuska) 1:46,58

3. Joel Burman (Švedska) 1:48,37

Žene

1. Gaja Tormena (Italija) 1:55,10

2. Fem van Empel (Holandija) 2:01,11

3. Irina Popova (Ukrajina) 2:01,49

Kros kantri

Mlađi seniori

1. Džoel Rot (Švajcarska) 1:16,36

2. Juri Zanoti (Italija) 1:16:37

3. David List (Nemačka) 1:16:38

Juniori

1. Oleksandr Hudima (Ukrajina) 1:06:43

2. Roman Holcer (Švajcarska) 1:07:19

3. Aleksandre Martins (Francuska) 1:07:37

Juniorke

1. Lin Burke (Francuska) 1:04:58

2. Sara Korinovis (Italija) 1:05:13

3. Lea Huber (Švajcarska) 1:05:55

Program za nedelju

10:30 – 12 mlađe seniorke

13 – 14:40 glavna trka, seniorke

16–17:40 glavna trka, seniori

facebook