Dragana Dokmanović odbranila titulu, seniorski prvenac Dušana Markovića

17. maj 2022. 

orijentiring dragana dokmanovic dusan markovic tri cuke  

facebook

Prvo državno prvenstvo ove sezone održano je na Vlasini u organizaciji Orijentiring saveza Srbije i Sportskog kluba AOK “Košutnjak” iz Beograda.

Prvaci Srbije na srednjoj distanci u seniorskoj konkurenciji postali su Dragana Dokmanović iz kluba Magic Map iz Beograda i Dušan Marković, član PSK Pobeda, takođe, iz glavnog grada.

Dragana je odbranila titulu i dodala još jednu u već bogatu riznicu, dok je Dušan osvojio prvu kao senior. Oboje su iskoristili dan pre prvenstva da se takmiče na Kupu Vlasine, u okviru 10. kola Orijentiring lige Srbije, kako bi se upoznali sa kartom i “opipali” teren na kom su posle 24 časa došli do trijumfa na državnom.

Vlasinski vignjevi, teren između 1.200 i 1.400 metara nadmorske visine, koji je izražen kroz detaljan mikro reljef, strme padine i duboke uvale, pokriven bukovom i brezovom šumom, uz pojedine delove gusto sađenih četinara, bio je lokacija po kojoj su takmičari trčali.

Teren na Vlasini je tehnički zahtevan, ima mnogo sitnih detalja koji mogu da zbune takmičare. Staza je bila interesantna, teška i tehnički i fizički i uopše nije bilo naivno – istakla je Dragana Dokmanović.

Ona je prešla deonicu od 3,6 km, sa 225 metara uspona na kojoj je morala da overi 17 kontrola i trku je završila za 52 minuta i 12 sekundi. Na postolju su joj se pridružile vicešampionka države Milena Žolnaj (Avala) koja je zabeležila vreme 58:22 i trećeplasirana Eva Šolaja (Pobeda) rezultatom 58:36.

orijentiring dragana dokmanovic tri cuke

U muškoj konkurenciji bilo je daleko neizvesnije. Dušan Marković je do titule na stazi dugoj 4,6 km, uz 300 metara uspona i 19 kontrola, došao za 47 minuta i 33 sekunde, dok je Sava Lazić (Avala) imao samo tri sekunde slabije vreme – 47:36. Treće mesto pripalo je Slobodanu Ivkoviću (Pobeda) koji je trku završio za 53:56.

Interesantno je da sam i na državnom, kao i dan ranije na Kupu Vlasine, napravio grešku na drugoj kontroli. Malo sam popustio posle toga, ali sam do kraja trke nadoknađivao taj propust. Srećom, nisam odustao i ovo može da bude lepa pouka za sve takmičare. Šta god da se desi, ne treba odustajati, jer nikada ne znate kako ide i šta se sve dešava vašim protivnicima. Voleo bih da sam odradio sve bez greške, pa bih onda možda išao i ispod 40 minuta i tim rezultatom bih bio zadovoljan, ovim baš i nisam – rekao je 21-godišnji Dušan Marković.  

POVEZANE VESTI: 

Irina Juhas: Medalja jeste nagrada, ali to nije suština

Srbiji bronza na Prvenstvu Mediterana u Novom Sadu

Već predstojećeg vikenda, 21. i 22. maja, orijentirci i orijentirke imaće priliku da se pokažu na Prvenstvu Srbije u sprint štafetama na Kalemegdanu (subota), a potom i pojedinačnom u sprintu koje će biti održano na Bežanijskoj kosi (nedelja). Dragana Dokmanović biće druga izmena u miks štafeti, sa Slobodanom Radovanovićem koji će biti prva, dok će Rade Goljović biti treća izmena.

Dušan Marković biće prva izmena u ekipi sa Robin Nikolić i Dejanom Nikolićem, a nada se trijumfu i u pojedinačnoj konkurenciji.

Dragana i Dušan predstavljaće Srbiju na Svetskom prvenstvu u Danskoj koje se održava od 26. do 30. juna. Dragani će ovo biti treći šampionat planete, posle onog u Francuskoj 2011. i u Norveškoj 2019, dok će Dušan nakon juniorskog takmičenja, sada prvi put ići kao senior.

 

Takmičari su se na Vlasini nadmetali u osam starosnih kategorija, od mlađih pionira do starijih veterana.

 

orijentiring tri cuke

orijentiring tri cuke

orijentiring tri cuke

orijentiring tri cuke

orijentiring tri cukeorijentiring tri cuke

orijentiring tri cuke

orijentiring tri cukeorijentiring tri cuke

orijentiring tri cuke

orijentiring tri cukeorijentiring tri cuke

orijentiring tri cuke

 

Foto: Privatna arhiva

 

facebook