Druga recka Miluše Bošković, trijumf i Žerajića na Tornik SkyRace-u

4. april 2022. 

skyrunning serbia skajraning srbija tornik skyrace 

facebook

Posle snežnih prilika na početku osme skyrunning sezone na Jahorini, nebeske trkače je i na drugoj trci, na Zlatiboru, dočekalo izazovno vreme – kiša, grad, sneg i jak vetar. Za skajranere ni ovo nije bio problem, o čemu svedoči podatak da ih je 100 pretrčalo 27 kilometara po manje poznatim stazama ove planine na Tornik Sky race-u.

Prvi put se nebeska trkačka liga obrela na ove predele u organizaciji Skyrunning asocijacije Srbije i Crne Gore i to je, po svemu sudeći, bio odličan korak.

Na startu se našlo 105 takmičara, od kojih je 100 uspelo da stigne do cilja u predviđenom roku od 6 sati i 45 minuta, sa 3 kontrolna punkta. Na stazi dužine 27 km i 1.600 D+ ukupnog uspona, ovi sjajni takmičari susreli su se sa brojnim izazovima, od kamenitih staza, preko zaleđenih uspona, do kiše, grada, snega i vetra. 

Kroz netaknutu prirodu, borove šume i okrepu na prirodnim izvorima, nebeski trkači doživeli su nezaboravno iskustvo na omiljenoj planini Zapadne Srbije. Učesnici koji su završili trku u predviđenom roku, ostvarili su bodove za najveću trku planete - Ultra trail Mont Blanc, kao i bodove za Skyrunning ligu Srbije i Crne Gore.

U muškoj kategoriji najbrži je bio Dejan Žerajić (BiH) koji je na cilj stigao za fenomenalna dva sata i 44 minuta, dok su na drugom i trećem mestu sa samo dvadeset sekundi razlike stigli Havijer Rodrigo (Španija) i lokalni trkač sa Zlatibora Nikola Ilić, sa prolaznim vremenom od tri sata i dva minuta.

U ženskoj kategoriji i ovog puta prva je stigla Miluša Bošković (Crna Gora) za 3:29. Ona je tako nastavila u istom ritmu posle prve trke u sezoni, kada je trijumfovala na Jahorina Skysnow race-u.

Ubrzo se posle nje na cilju pojavila Tatjana Jovanović (Srbija), trećeplasirana sa Jahorine, koja je stazu prešla za 3:37, dok je deset minuta kasnije stigla i Marija Kostić (Srbija).

 

POVEZANE VESTI: Miluša Bošković i Dejan Angeloski najbrži na SkySnow trci na Jahorini

 

Najstariji takmičar bio je 62-godišnji Zoran Marković koji je stigao na cilj za četiri sata i sedam minuta.

Trka Tornik Skyrace održana je zahvaljujući podršci Turističke organizacije ZlatiborHotela PalisadJP Gold Gondola Zlatiborkompanije Autokomerc i JP Skijališta Srbije.

skyrunning serbia skajraning tri cuke tornik skyrace

Sledi dva meseca pauze, tačnije priprema za jednu od najpopularnijih skyrunning trka u Srbiji i regionu, Ultra trail Stara planina. Kao i svake godine na ovoj našoj lepotici očekuje se veliki broj učesnika, obaranje po kog rekorda i naravno, nezaboravni adrenalinski doživljaj.

 

skyrunning serbia skajraning tri cuke

 

 Foto: Skyrunning Srbija i Crna Gora

 

facebook