Feran-Prevo u Novom Sadu zalečila rane iz Tokija

15. avgust 2021. 

evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu u novom sadu   

facebook

Bolji kraj prvog Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Srbiji i regionu ne može da bude od ovakvog kakav se dogodio na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu – trijumfom aktuelne dvostruke svetske prvakinje Polin Feran–Prevo iz Francuske koja je odbranila titulu i Švajcarca Larsa Forstera, koji je drugi put u karijeri došao do epiteta najboljeg Evropljanina, pošto je isti uspeh postigao i 2018. godine.

Elitnim trkama u olimpijskom kros kantriju spuštena je zavesa na četvorodnevni sportski događaj u Srpskoj Atini. Vremenske prilike bile su još jedna prepreka učesnicima koju je trebalo savladati, jer je nedelja bila ubedljivo najtopliji dan šampionata. Ženska trka startovala je u 13 časova, kada je sunce i te kako upeklo.

Ni to, međutim, nije sprečilo Polin Feran–Prevo da ubedljivo dođe do druge titule u nizu (ima i srebro iz 2018). Za sedam krugova (1 krug 4 km) bilo joj je potrebno sat, 26 minuta i 36 sekundi. Kao i na prošlom šampionatu, srebro je pripalo Holanđanki Ani Terpstri (1:27:54), dok je bronza sada otišla u ruke njene zemljakinje Ane Tauber (1:28:14). Bronzana sa Olimpijskih igara u Tokiju Linda Indergand bila je peta (1:28:48).

evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu u novom sadu

Osećala sam se dobro na početku trke, htela sam da ostanem u vodećoj grupi i da napravim jedan jak napad, što sam i učinila u četvrtom krugu kada sam došla do veće prednosti, koju sam bez problema zadržala do kraja – opisala je put do druge evropske titule Polin Feran–Prevo, koja ima i jedno srebro.

Ona je imala ogroman motiv da se domogne još jednog zlata posle peha na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Tokiju, na kojim je bila favorit za prvo mesto.

Bila sam razočarana posle Japana, jer sam tamo pala na početku trke i posle nisam uspela da budem konkurentna za medalju. Upravo zato sam i toliko želela da trijumfujem u Novom Sadu, kao prvo da odbranim titulu, ali i da dođem do pobede jer ove sezone nisam to uspela na velikim takmičenjima, a osećala sam se dobro i spremnom za to, pa je cela ta priča bila frustrirajuća. Sada sam konačno srećna – zadovoljna je bila Feran–Prevo, koju za dve sedmice očekuje Svetsko prvenstvo u Italiji gde će jurišati na treću uzastopnu titulu.

evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu novi sad petrovaradinska tvrdjava

Naša najbolja predstavnica Jovana Crnogorac zauzela je 36. poziciju sa odvozanih pet krugova. Teodora Savić-Popović bila je 40, Ivana Kostić dve pozicije iza, Jana Jolović je trku završila kao 45, dok je Milica Stevanović bila 47, a Maja Savić odmah posle nje.

U muškoj konkurenciji Lars Forster iz Švajcarske ponovo je osetio kako je to kada ste najbolji na Starom kontinentu. On je osam krugova prešao za 1:26:30 i iza sebe je ostavio Danca Sebastijana Karstensena (1:26:32) i bronzanog zemljaka Filipa Kolomba (1:26:33). 

evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu novi sad petrovaradinska tvrdjava

Srpski biciklista Aleksandar Roman zauzeo je 51. mesto sa pet krugova, Ivan Jovanović bio je šest pozicija iza, Milan Nešić se našao na 59. mestu, a Marko Stanimirović na 60. 

U trci mlađih seniorki, koja je prethodila glavnim nadmetanjima, Jovana Radovanović bila je 42, a iza nje su se našle Jovana Jovanović i Bojana Jovanović. Zlato je uzela Mona Mitervalner iz Austrije koja je šest krugova završila za 1:13:31, srebrna je Holanđanka Puk Piterse (1:14:31), a bronzana Nemica Ronja Ejbl (1:15:08). 

 

Foto: 3 čuke 

facebook