Iz štampe izašla knjiga "Planinarstvo - boravak u prirodi 1" 

4. mart 2022. 

planinarstvo boravak u prirodi knjiga tri cuke  

facebook

Rad baziran na velikom entuzijazmu i strpljenju, ali i ljubavi prema prirodi dobio je i konačan rezultat – iz štampe je izašla knjiga „Planinarstvo – boravak u prirodi 1“.

Pre dve godine Planinarski savez Srbije napravio je plan i program za predmet pod istim nazivom, koji je ponuđen svim osnovnim školama u zemlji kao izborni ili slobodna nastavna aktivnost. Za sadržaj koji se prvi put kod nas našao pred učenicima od petog do osmog razreda sada je obezbeđen i odgovarajući priručnik, koji će inače moći da kupi ko želi.

Oni koji su predano radili na stvaranju ovog vrednog štiva jesu autori sa dugogodišnjom pedagoškom praksom i planinarskim iskustvom, Jelica Drašković, nastavnica biologije i planinarski vodič, Snežana Mitić, koja predaje isti predmet, Goran Andrejević, nastavnik ruskog i Andrej Ivošev, grafički dizajner, vodič i operativni trener planinarstva.

planinarstvo boravak u prirodi knjiga tri cuke

Prvo troje pomenutih, članovi su Planinarsko-skijaškog kluba „Kukavica“ iz Leskovca, dok je Ivošev u kragujevačkom PEK Gora. Odličan posao uradila je i Jelena Milosavljević, članica PSK Dvig iz Vladičinog Hana, koja je živopisnim ilustracijama obogatila knjigu. Dejan Milošević (PEK Gora) ustupio je većinu fotografija, a deo su priložili Gorska služba spasavanja Srbije, kao i Intersport i Biodom.

Kada je pre dve godine Planinarski savez Srbije počeo realizaciju plana i programa predmeta „Planinarstvo – boravak u prirodi“ pojavila se potreba za ovim priručnikom – rekao je Andrej Ivošev, koji je radio i prelom knjige – Posao uopšte nije bio mali i posle godinu dana priručnik je izašao iz štampe i biće pomoćno sredstvo svima koji drže nastavu ovog izbornog predmeta, ili slobodne nastavne aktivnosti.

Izdavač knjige je Planinarski savez Srbije, „Grafostil“ iz Kragujevca štampao je hiljadu primeraka, a autori se nadaju da će biti potrebe za još komada.

U ovom štivu obrađeno je dosta tema, preko kojih će omladina da se upozna sa najvažnijim stavkama boravka u prirodi i bavljenja planinarstvom:  Planine - prostor velike lepote i privlačnosti;  Boravak i kretanje u prirodi; Objekti za boravak planinara; Kretanje na stazi – tehnika kretanja; Snalaženje na terenu – orijentacija u prostoru; Atmosfera i vreme; Opasnosti u prirodi i planinama; Zaštita prirode; Svi u planine.

Predgovor za knjigu napisao je predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, koji je na prigodan i pedagoški način predstavio benefite koje će svako kome se izdanje nađe u rukama imati od čitanja tih redova, ali i bavljenja planinarstvom.

planinarstvo boravak u prirodi knjiga tri cuke

Kada je reč o ovom predmetu u školama, nastavnicima će sada biti lakše da ga drže, iako su neki odradili pripreme.

Planinarski savez Srbije organizovao je tri obuke, na Jastrebcu, Ovčar Banji i Besnoj Kobili – istakao je Ivošev, predsednik Komisije za rad sa mladima PSS – Zanimljivo je da su se javljali nastavnici koji nisu planinari, pa su prošli osnovnu planinarsku obuku, dobili su sertifikate, ali nama je cilj da ih, najpre, povežemo sa planinarskim društvima i klubovima iz njihovih, ili okolnih mesta, kako bi pored teorijske, praktičnu nastavu i izlete mogli lakše da sprovode.

Nastava izbornog predmeta, ili slobodna nastavna aktivnost po planu i programu traje cele školske godine, uz održavanje jednog časa sedmično.

 

Poručivanjem knjige pomaže se izdavanje druge

Svako ko želi da ima primerak knjige „Planinarstvo – boravak u prirodi 1“ može da je poruči na sajtu Planinarskog saveza Srbije i njegovoj Fejsbuk stranici. Cena je 600 dinara i kupovinom se pomaže izdavanje drugog štiva „Planinarstvo – boravak u prirodi 2“ kao i realizacija programa u školama. Distribucija naručenih knjiga počela je 1. marta.

Poručivanje je moguće na ovom LINKU

 

Nastava u 15 škola

Trenutno u Srbiji nastavni predmet „Planinarstvo – boravak u prirodi“ sprovodi 15 škola, dok nekoliko realizuje slobodnu nastavnu aktivnost.

Vlada veliko interesovanje, jer je ovo lep i zanimljiv predmet, ali zbog toga što nismo imali udžbenik, nismo mogli baš odmah da proširimo celu priču – rekao je Andrej Ivošev.

 

 

Foto: Planinarski savez Srbije

 

facebook