JUBILARCI: Decenija Pančevačkog akvatlona 

8. decembar 2021. 

triatlon pancevacki akvatlon tk tamis pancevo triatlon klub tamis pancevo 

facebook

Kao i uvek kada je reč o triatlonu, Pančevci su tu da naprave prve korake i budu među onima koji postavljaju temelje nečemu novom. Tako je u ovom gradu na Tamišu 3. jula 2011. godine organizovan prvi akvatlon, koji je ove proslavio jubilarni deseti rođendan. U tom periodu akvatlon trka u Srbiji nije bilo mnogo, a te 2011. pre pančevačkog, u kalendaru je bio jedan u Beogradu, a krajem sezone u Boru.

Prvi zvanično registrovan triatlon klub u Srbiji „Tamiš“ osnovan u martu 1994. godine, nastavio je da organizuje ovu atraktivnu trku i nije je bilo samo 2020. zbog koronavirusa. Za sledeću sezonu 2022. rezervisan je termin 26. jun na dobro poznatoj lokaciji na Tamiškom keju. To, inače, nije bilo mesto na kom su se učesnici na početku takmičili. Prve tri godine segment plivanja održavao se na otvorenom bazenu.

triatlon pancevacki akvatlon tk tamis pancevo

Zbog požara na bazenu 2014. morali smo da pređemo na Tamiš i tu smo nastavili da održavamo trku, a i logistički je lakše – rekao je Marjan Lukić, sekretar "Tamiša" i aktivni triatlonac. – Ideja je bila da organizovanjem akvatlona na bazenu privučemo i članove drugih klubova, plivačkog i vaterpolo i to je i urodilo plodom. Bez obzira što je sada trka na reci, članovi Plivačkog kluba Dinamo uvek rado učestvuju.

Pančevci mogu da se pohvale gotovo idealnim mestom za akvatlon, jer se tik pored Tamiša nalazi kej na kom se održava trkački deo. Kako za takmičare, to je odlično i za sve pratioce trke.

triatlon pancevacki akvatlon tk tamis pancevo

Prvi akvatlon na Tamiškom keju 2014. godine 

Za razliku od Pančevačkog triatlona, koji tek treba da obeleži i te kako veliki jubilej, čak tri decenije postojanja, što će biti 2023. godine, za koji je potrebno uložiti dodatne napore u organizaciji zbog biciklističkog segmenta i zatvaranja saobraćaja, akvatlon je daleko jednostavniji za realizaciju.

Jedan od razloga zbog kog se klub prijavio da 2011. godine organizuje akvatlon je zato što je dosta atraktivan za decu. U „Tamišu“ imamo dosta klinaca koji nam se najviše priključuju zbog plivačkih i trkačkih treninga, pa je ta trka onda taman za njih. Posle ko proba i vožnju bicikla i vidi kako mu ide, pređe na triatlon – istakao je Lukić.

triatlon pancevacki akvatlon tk tamis pancevo

Tog 3. jula 2011. godine u Pančevu je održano Prvenstvo Srbije u akvatlonu. U sklopu takmičenja bile su dve trke: školsko-rekreativni akvatlon (200 m plivanja i 600 m trčanja) i elitna (1 km i 5 km) na kojoj je u obe konkurencije učestvovalo 32 takmičara.  

Ostaće zabeleženo da su se na pobedničkom postolju debitantske trke našli članovi kluba domaćina. Titulu prvaka države osvojio je Vladimir Savić, ispred Vuka Vučkovića i Vladimira Stojsavljevića. Kolekciju medalja „Tamiša“ upotpunili su Kristina Šmit, koja je bila druga u elitnoj trci, Petar Ivačković treći kod juniora i Draško Petrović odbranivši titulu u kategoriji veterana.

triatlon pancevacki akvatlon tk tamis pancevo milan tomin

Milan Tomin ima najviše pobeda

Novosađanin Milan Tomin ima ubedljivo najviše trijumfa u elitnoj trci, ukupno šest. Na prvom akvatlonu bio je drugi junior, na drugom isto kao juniora treći ukupno, a najbolji apsolutno prvi put je bio 2013. od kada se i ređaju najsjajnija odličja.

„Tamiš“ koji je ove sezone imao 107 članova, od najmlađih do veterana, istrajao je proteklih 10 godina da bude domaćin akvatlona i samim tim je pružio mogućnost svom podmlatku da se u atraktivnoj trci takmiči u rodnom gradu. „TeKaTejci“ imaju i parolu „Ko jednom uđe u klub, tu ostane zauvek“ pa shodno tome i oni koji su sada rekreativci pomažu organizaciju ove trke i na taj način daju veliki doprinos održavanju tradicije. Sa Srpskom triatlonskom unijom, uz pomoć prijatelja, ali i grada, svake godine organizuje se i Pančevački triatlon, o čijem velikom jubileju ćemo pisati kada dođe vreme.

triatlon pancevacki akvatlon tk tamis pancevo

Ove godine održan je jubilarni 10. akvatlon 

 

Pobednici Pančevačkog akvatlona

2011. Vladimir Savić (TK Tamiš, Pančevo) i Zorana Pavlov (TK Sivac)

2012. Ognjen Stojanović (TK Dynamic, Novi Sad) i Ksenija Bubnjević (TK Tamiš)

2013. Milan Tomin (TK Triogy racing, Novi Sad) i Natalija Karanović (TK Dynamic)

2014. Milan Tomin (TK Triogy racing) i Ivana Ćosić (TK Triogy racing)

2015. Milan Tomin (TK Triogy racing) i Vida Medić (TK Tamiš)

2016. Strahinja Trakić (KES Kragujevac) i Slavica Božić (TK ATP Valjevo)

2017. Milan Tomin (TK Triogy racing) i Slavica Božić (TK Patrik)

2018. Milan Tomin (TK Triogy racing) i Vida Medić (TK „Mihajlo Pupin“)

2019. Milan Tomin (TK Triogy racing) i Iva Đukić (SK Sporticus, Beograd)

2021. Vladimir Danko (TK Triogy racing) i Miona Bošković (TK Sava, S. Mitrovica)

triatlon pancevacki akvatlon tk tamis pancevo

 

Foto: Aleksandar Stojković, prijatelj TK „Tamiš“

facebook