JUBILARCI: Deseti rođendan Sombormena - tajna je u detaljima 

29. decembar 2021. 

somborman triatlon klub sprint sombor  

facebook

Iako se poznata trka pod specifičnim nazivom Sombormen održava u Somboru jednu deceniju, ovaj grad bio je među prvim u Srbiji u kojima je organizovan triatlon i to još davne 1992. godine.

Bilo je to zahvaljujući sportskim entuzijastima Milivoju Keliću i Antiki Hubaiu. Prema pisanju Somboraca, nije to bila distanca kakve danas imamo, nego mini-triatlon i zvao se ČIČOVI 1. Održan je 22. avgusta 1992, a pobednik je bio Vladimir Špajzer iz Odžaka. Jedan od učesnika bio je i dvanaestogodišnji Gašpar Matarić, sadašnji direktor Triatlon kluba Sprint.

Sledeće godine, 19. juna, organizovan je ČIČOVI 2 sa 500 metara plivanja, 10,4 kilometra vožnje bicikla i 3,8 km trčanja. Nisu Somborci gubili vreme pa su već za mesec dana (17. jula) realizovali ČIČOVI 3 na distanci od 500 m – 19,6 km – 8,2 km, uz kategoriju i štafeta.

somborman triatlon klub sprint sombor

Onome što danas znamo kao Sombormen prethodilo je osnivanje pomenutog kluba Sprint. Na inicijativu Gašpara Matarića i Željka Ivkovića, koji su od 2004. počeli aktivno da učestvuju na triatlon trkama 24. maja 2010. godine zvanično je zaživeo TK Sprint. Sledeće godine održana je i prva triatlon trka u organizaciji ovog kolektiva.

Naziv Sombormen, za naše prostore specifično ime, nastalo je na osnovu poznate trke, jedne od najtežih na svetu Ironman, imena grada i superheroja Supermena, ali te 2011. godine nije ipak održana pod tim nazivom.

Zvala se Prvi somborski triatlon, a od druge godine se održava kao Sombormen. Koristimo i prepoznatljiv logo, slovo „S“ i svake godine menjamo dizajn tako da se uvek vidi koji je po redu triatlon – kaže Željko Ivković, predsednik Sprinta.

somborman triatlon klub sprint sombor

Prva dva Sombormena održana su gde i trke 1992. i 1993. godine, na Tromeđi, da bi se posle promenila lokacija.

Zbog lošijeg stanja asfalta premestili smo trasu za vožnju bicikla na bolju deonicu, što je malo skuplja opcija jer se zatvara saobraćaj na državnom putu, ali je za trku pogodnija. Pliva se u Velikom bačkom kanalu, koji je na tom mestu malo uži od prvobitne lokacije, ali je odgovarajuć, a trči se uz kanal.

Somborcima je dva puta bilo povereno Prvenstvo Srbije, a redovno im dolaze gosti iz Osijeka, na čije trke im Bačvani uzvraćaju svojim prisustvom.

somborman triatlon klub sprint sombor

Sprint se trudi, pored toga što svake godine dizajnira novi logo, ali sa istom osnovom, slovom „S“ da sve bude zanimljivo, kako učesnicima, tako i posmatračima.

Svaki detalj je bitan i na njih uvek posebno obraćamo pažnju. Trudimo se da sve bude kako valja, od zone izmene, starta, cilja kako bi svi sa zadovoljstvom dolazili na našu trku – kaže Ivković.

somborman triatlon klub sprint sombor

Trka u Somboru upravo je zbog tih detalja karakteristična u kalendaru triatlon događaja u Srbiji. Pobednicima se, pored medalja, uvek dodeljuju i posebne plakete, što je još jedna specifičnost i te tradicije se organizatori i dalje drže. Učesnici uvek rado dolaze u ovaj grad na trku, jer je, kako kažu, atmosfera domaćinska, za šta su zaduženi predusretljivi organizatori, ali i svi volonteri i ostali koji doprinosom uveličaju i pomognu da se sa Sombormena uvek ponesu lepi utisci i poželi da se vrati na istu stazu.  Jedan od njih je i Arpad Šarkezi zahvaljujući kome je svaka trka ovekovečena mnoštvom fotografija, koje smo i iskoristili za ovaj tekst.

somborman triatlon klub sprint sombor

Koronavirus sprečio je Sprint da prošle godine obeleži jubilej, 10 godina održavanja Sombormena, ali je to učinjeno ove, naravno na prikladan način, kakav se i očekivao od organizatora. Rođendanski baloni, majice sa logoima svih dosadašnjih trka i torta neki su od detalja kojima su Somborci uveličali jubilarnu desetu trku.

somborman triatlon klub sprint sombor

A podsetićemo se kako je sve izgledalo na prvom izdanju 2011. godine. U glavnoj trci, sprintu od 750 metara plivanja, 20 km vožnje bicikla i 5 km trčanja učestvovalo je 24 takmičara, petoro iz Sprinta. Vreme prethodnog i tog dana nije baš išlo na ruku ni organizatorima, a ni učesnicima, jer je bilo kišovito, ali su svi istrajali, pa i najmlađi, jer je održana i dečja trka (200 m – 4 km – 800 m) a domaćine je pobedom obradovao Lazar Dedić.

somborman triatlon klub sprint sombor

Najbolji u elitnoj kategoriji bio je Vladimir Savić iz „Tamiša“ iz Pančeva rezultatom 1:04:35. Drugo mesto pripalo je njegovom klupskom kolegi Nemanji Koraću (1:04:48), dok se na najnižem stepeniku pobedničkog postolja našao Bojan Karanović iz novosadskog Dinamika (1:06:21). Najbolje plasirani Somborac bio je Srđan Omaković, biciklista kluba „S tim“ koji je zauzeo petu poziciju.

U toj trci učestvovale su samo dve dame, a brža je bila Svetlana Blažević (TK Valis, Valjevo) inače peta u ukupnom plasmanu računajući i muškarce. Ona je na cilj stigla za 1:07:20, a juniorka Kristina Šmit (Tamiš) bila je druga vremenom 1:28:14.

Pobednici svih Sombormena

somborman triatlon klub sprint sombor

Sombormanovim plaštom ove godine ogrnuli su se Vladimir Danko (Triogy racing, Novi Sad) rezultatom 1:03:09 i juniorka Miona Bošković (TK Sava) koja je trijumfovala sa 1:17:53.

Bojan Karanović (Dynamic, Novi Sad) jedini je dva puta pobedio u glavnoj trci, dok je u ženskoj konkurenciji najuspešnija Vida Medić sa četiri trijumfa.

Kada smo počeli rekli smo da ćemo da odradimo deceniju, a posle ćemo videti. Sada, međutim, imamo već termin za sledeću godinu – istakao je Ivković

somborman triatlon klub sprint sombor

Sprint trka održaće se 21. avgusta 2022, a znamo da će biti podjednak užitak kao i svake prethodne.

 

 

Foto: Arpad Šarkezi, Ivan Janković

facebook