Jovica Spajić pobednik najteže trke na Aljasci od 565 km

11. mart 2021.

 portal tri cuke, portal 3 cuke, jovica spajic, ultramaraton, aljaska  

facebook

Izgleda da za Jovicu Spajića ne postoje granice. Ne znamo da li je ultramaratonac najpogodniji naziv za ovog nesalomivog trkača, ili jednostavno Supermen. Posle tropskog pakla pustinje Sahare, 34–godišnji Spajić je sada otišao u drugu krajnost, u ledenu Aljasku i tamo je, takođe, pobedio na jednoj od najzahtevnijih trka na svetu „Iditarod 350“ u dužini od 565 kilometara, koju je prešao za sedam dana, četiri sata i 29 minuta.

Koliko je ubedljiv bio u vremenskim uslovima koji su u nekim trenucima bili i minus 30 stepeni, pokazuje detalj da je posle njega drugi takmičar stigao na cilj tek posle 27 sati.

Trka je bila izuzetno zahtevna u svakom segmentu, fizički, mentalno i logistički. Dao sam poslednji atom snage, da opet na pravi način predstavnim pre svega našu zemlju, Ministarstvo unutrašnjih poslova, svoju Specijalnu antiterorističku jedinicu, porodicu, prijatelje –  rekao je Spajić.

Trka se i održava u najzahtevnijem periodu godinu kada je reč o vremenskim prilikama, a mesto na startnoj listi ne može da obezbedi svako, nego samo oni koji su dobili poziv na osnovu prethodnih kvalifikacija, u ovom slučaju to je Spajićevih nekoliko pobeda u nizu na velikim zimskim ultramaratonima po celom svetu.  

Sami ste odgovorni za logistiku, nosite svu svoju opremu za sobom. Ova trka se smatra ultimativnim ispitom izdržljivosti i jednim od najtežih ultramaratona na svetu, ako ne i najtežim – naglasio je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice.

Foto: Jovica Spajić/Instagram

facebook