Lazar Filipović četvrti na Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju 

5. novembar 2021. 

lazar filipovic strahinja trakic paratriatlon  

facebook

Srbija ima sjajnog paratriatlonca Lazara Filipovića koji je četvrti na svetu. U tandemu sa pilotom Strahinjom Trakićem na šampionatu planete u Abu Dabiju ostvario je odličan rezultat. Iako je ostao žal za postoljem, jer su ih od medalje delile 22 sekunde, srpski dvojac dao je sve od sebe i može da bude zadovoljan odrađenom trkom.

A njoj je prethodila i neplanirana nedaća, jer je Trakićev kofer sa opremom ostao na aerodromu u Milanu, pa su se dan pre takmičenja snalazili i na kraju su pozajmili opremu, a u pomoć im je priskočila Ljudmila Medan, Pančevka koja je bila tehnički delegat na trci, pa je uz njenu asistenciju, između ostalog, Filipovićev pilot obezbedio takmičarski triko.

Oni su na cilj stigli posle jednog sata, jednog minuta i 41 sekunde, dok je trećeplasirani Amerikanac Kajl Kun trku od 750 m plivanja, 4,8 km vožnje bicikla i 1,6 km trčanja završio za 1:01:19 i sa 22 sekunde prednosti obezbedio je postolje.

Bio je ovo Filipoviću prvi svetski šampionat posle pauze od sedam godina, a na poslednjem je u Kanadi 2014. uzeo bronzu, dok je dve godine ranije u Oklandu bio srebrni. Sticajem raznih okolnosti, Lazaru je ovo bila prva i poslednja trka u sezoni i samim tim je i ovaj rezultat još veći uspeh.

lazar filipovic strahinja trakic paratriatlon

Odradili smo sjajan posao. Strahinja je sjajan pilot i žao mi je što nismo došli do podijuma – otkrio je Filipović utiske posle trke.

Već od početka nadmetanja bilo je i te kako izazovno.

Na startu plivanja bilo je dosta tuče. U prvih 50 metara dobio sam četiri udarca laktom u glavu. Neko nas je povukao za vrpcu kojom smo bili vezani i koja je spala sa moje noge. Preostalih 700 metara odradili smo na oslanjanje jedan o drugog, prilikom čega smo  izgubili malo vremena od planiranog. Kao osmi smo izašli iz vode, a sa bicikla smo sišli četvrti i smanjivali smo prednost od dva minuta takmičaru iz Amerike, koji je kategorija B1, što znači da je potpuno slep i ima prednost naspram nas od tri minuta i 21 sekunde na trci koja traje oko jedan sat. Nažalost, za 22 sekunde ostali smo bez medalje – opisao je Filipović kako je proteklo nadmetanje u Abu Dabiju. 

Zlato je pripalo Dejvu Elisu iz Velike Britanije (58:29), a vicešampionska titula Špancu Hektoru Lapari (59:47).

Ako izuzmemo i detalj u vezi sa Strahinjinom opremom i da je meni ovo bila prva i poslednja trka u sezoni, mi smo uradili sjajan deo posla – naglasio je Filipović.

Ne sumnjamo da će ovaj dvojac u sledeću godinu ući još jači i da će ljubitelje triatlona obradovati dobrim rezultatima, a nadamo se i odličjem. 

 

Foto: World triathlon/Tommy Zaferes, Wagner Araujo

facebook