Lazar Filipović osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu

28. maj 2022. 

lazar filipovic strahinja trakic triatlon tri cuke 

Srpski paratriatlonac Lazar Filipović sa pilotom Strahinjom Trakićem osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Zbog hladne vode, odlučeno je da se ne održe sve tri discipline i trka je prebačena na duatlon. Staza je podrazumevala 2,4 km trčanja (6:53 Filipovićev rezultat ove deonice), pa 14,7 km vožnje bicikla (18:51) i 5,2 km drugog trčanja (20:51). Naš dvojac je kroz cilj prošao za 48 minuta i osam sekundi.

Od starta su Filipović i Trakić bili pri vrhu i dosta dugo su vodili. Na drugo trčanje su krenuli sa Francuzima, da bi ih potom prešli Britanci i tim Francuske. 

Srećan sam, jer je prošlo deset godina od kako sam osvojio poslednji put medalju na Evropskom prvenstvu i što sam istrajao i što je ovaj ozbiljan decenijski rad dao rezultat. Srećan sam i zbog Strahinje koji mi je već šest godina vodič na trkama i kome je ovo prva medalja sa ovako velikog takmičenja, izuzmemo li srebrnu medalju sa Evropskog prvenstva u half distanci koju smo osvojili 2016. godine u Austriji. Srećan sam što sam se vratio u svetski i evropski vrh. Znali smo da nam duatlon odgovara, ali smo i došli spremni i odlučni da osvojimo medalju i da na najbolji način predstavimo Srbiju. Drago mi je da smo ispunili obećanje i održali datu reč – rekao je Lazar Filipović.

Čačanin je krajem prošle godine počeo ponovo da radi sa trenerom Vladimirom Savićem.

Puno toga se izmenilo, između ostalog i to da biciklističke treninge više ne sprovodim na drumu,  već na trenažeru iza zgrade u Čačku. Zbog plivačkog treninga putujem prvim jutarnjim autobusom iz Čačka u Kragujevac jer Čačak nema zatvoren bazen i nakon toga se vratim u svoj grad da bih vozio i trčao – naglasio je Filipović.

On se pored porodici, koja kako kaže trpi najveći teret, zahvalio i drugima koji su mu podrška.

Hvala treneru, celokupnom timu, Srpskoj triatlon uniji, Paraolimpijskom komitetu Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i svim prijateljima što su nas podržali i verovali  u nas, a mi nastavljamo dalje do novih i još sjajnijih medalja – zaključio je Filipović.

POVEZANE VESTI:

Lazar Filipović četvrti na Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju

Trijumf Kragujevčana: Strahinja Trakić i Iva Pavlović prvaci Srbije na sprint distanci

U planu je da ove sezone srpski tandem odradi još tri, četiri trke. 

Zlato je pripalo Britancu Dejvu Elisu, koji je trijumfovao rezultatom 47:20, dok je vicešampion Starog kontinenta Tibo Rigode iz Francuske (47:52).

lazar filipovic strahinja trakic triatlon tri cuke

Na istom mestu, ali na Evropskom prvenstvu za juniorke, Srbiju su predstavljale Iva Pavlović iz Kragujevca i Lana Gavrilović iz Sremske Mitrovice. One su najpre, u petak, imale polufinalnu trku, a Iva je uspela da se plasira u B finale. Tamo je zauzela 27. poziciju pošto je za 30:02 minuta završila trku od 300 m plivanja, 7,98 km vožnje bicikla i 2 km trčanja. 

Ovo je našim uzdanicama, bio treći evropski šampionat u karijerama, a do kraja godine ih očekuje još jedan, u Francuskoj, ali u konkurenciji mlađih juniorki.

 

Foto: Privatna arhiva

facebook