Miluša Bošković i Dejan Angeloski najbrži na SkySnow trci na Jahorini

26. ferbuar 2022. 

skyrunning serbia skajraning srbija jahorina skysnow milusa boskovic  

facebook

Počela je osma sezona Skajraning lige Srbije i Crne Gore i to formatom SkySnow na Jahorini. Trkači i trkačice imali su priliku da na ovakav način zalet uhvate 2016. i 2017. godine na Kopaoniku, ali nadmetanje na olimpijskim stazama bilo je očigledno daleko izazovnije.

skyrunning serbia skajraning srbija tri cuke jahorina

Bilo je pakleno teško, uslovi i vreme izuzetno loši, vidljivost do 10 metara i organizatori su bili na ivici da otkažu događaj. Do toga, ipak nije došlo, a shodno prilikama koje su zadesile sve na Jahorini, oni koji su stigli na cilj i oni koji su se upustili u ovaj izazov zaslužuju sve pohvale.

Na startu se našlo 105 takmičara iz 10 zemalja koji su trčali na stazi od 15 km sa 1.150 m uspona i spusta.

skyrunning serbia skajraning srbija tri cuke jahorina

Vremenski limit od tri sata i 45 minuta i početak rada skijališta, označili su kraj trke, koju je uprkos vremenskim uslovima, uspelo da završi njih 75 sa overenih šest punktova na stazi.

Gotovo foto-finiš obeležio je završetak trke u muškoj konkurenciji između dva Makedonca. Prvi je na cilj stigao Dejan Angeloski, za jedan sat i 56 minuta, a samo dve sekunde iza bio je Aleksandar Kirkovski. Na trećem mestu našao se Bojan Grbić iz Hrvatske sa zaostatkom od 34 sekunde za Kirkovskim.

skyrunning serbia skajraning srbija tri cuke jahorina

Kod dama je najbrža bila Miluša Bošković iz Crne Gore. Ona je do trijumfa došla rezultatom od dva sata i 18 minuta. Naida Avdić (BiH) prošla je kroz cilj samo minut posle, dok je Tatjana Jovanović iz Srbije treću poziciju osvojila vremenom 2:34.

skyrunning serbia skajraning srbija tri cuke jahorina

Ovaj atraktivan format nebeskog trčanja ostavio je nezaboravan utisak i na učesnike i na nas organizatore, ukazujući još jednom na koji način jedna sportska disciplina može da uravnoteži sport i zabavu, ne ostavljajući za sobom ekološki otisak. Do kraja godine najavljujemo još šest trka na najlepšim planinama Balkana. Kako su vremenski uslovi bili teški i na ivici otkazivanja, čestitamo svim učesnicima i volonterima na energiji i upornosti u realizaciji ove izazovne trke – poručili su organizatori, Skajraning asocijacija Srbije i Crne Gore.

skyrunning serbia skajraning srbija tri cuke jahorina

Oni su realizovali ovu trku uz pomoć suorganizatora i pokrovitelja Olimpijskog centra “Jahorina” i hotela “Rajska dolina”.  

Sledeća trka u kalendaru je Tornik SkyRace na Zlatiboru 2. aprila, pa ko je raspoložen za ovaj lep izazov može dodatno da se informiše o njemu na linku gde je i uputstvo za prijavu.  

skyrunning serbia skajraning tri cuke

 

Foto: Milan Radojčić

 

facebook