Naš trio - samouvereni spoj mladosti i iskustva

18. novembar 2021. 

skyrunning srbija skajraning reprezentacija evropsko prvenstvo u portugaliji  

facebook

Od 2015. godine kada je prvi put počeo da se pojavljuje termin skyrunning u našoj zemlji došli smo do debija na Evropskom prvenstvu u Portugaliji, koje će se održati od petka do nedelje (19 – 21. novembar).

Vođeni entuzijazmom ljudi koji su pokrenuli ovaj sport, mnogi ljubitelji trčanja, prirode, velikih i ekstremnih izazova, ali i manjih, mada ništa lakših, pronašli su sebe u trkama koje je organizovala Skyrunning Srbija i „zarazili“ se adrenalinom, zdravim takmičarskih duhom i neiscrpnim izvorom energije na markiranim stazama nekih od najlepših planina. Iz godine u godinu skyrunning pokret postajao je masovniji, a sada je dostigao vrhunac pošto će reprezentacija Srbije i Crne Gore prvi put učestvovati na Evropskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji. Do sada je Skyrunning Srbija dva puta imala predstavnike na juniorskim šampionatima sveta (2015. i 2019).

U Portugaliji će se u jakoj konkurenciji nadmetati Pavle Varinac, Tatjana Jovanović, Nikola Ilić, Lidija Radulović, Marija Kostić, Živko Tomić i Miluša Bošković, koja dolazi iz Crne Gore. Prvih petoro učestvovaće na Sky race formatu od 35 km i 3.550 metara uspona, dok će Miluša i Živko trčati Sky ultra od 65 km i 6.500 m uspona. Deo našeg tima je i zajedno odradio visinske pripreme na Rtnju i Zlatiboru.

Staza, u severnom delu Portugalije, koja prvi put organizuje Prvenstvo Evrope, karakteristična je po jakim vertikalnim usponima, gde nagib na pojedinim mestima iznosi i 20 odsto, ali i ništa manje zahtevnim spustovima, koji su strmi i opasni. Prethodno izdanje ove trke uspelo je da završi samo 30 posto učesnika, što dovoljno govori o veličini izazova.

S obzirom na to da je ovo naš debi na šampionatu Starog kontinenta, odlučili smo da vam predstavimo reprezentativce, a posle teksta o damama, na red je došao i muški deo tima.

 

Petak, 19. novembar Sky ultra (65 km - 6.500) 

Start: 7.30h po srpskom vremenu

Limit trke: 16h

Rekordi staze

Stijan Angermund-Vik (Norveška) 9:54:40

Žokelin Fereira (Portugalija) 14:51:38

skyrunning srbija evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Subota, 20. novembar Sky race (35 km - 3.550) 

Start: 9h po srpskom vremenu

Limit trke: 10h

Rekordi staze

Fran Salguero (Španija) 4:40:53

Sabina Markez (Portugalija) 6:25:03

skyrunning srbija evropsko prvenstvo u skajraningu

 

Pavle Varinac (20) Sky race

skyrunning srbija pavle varinac

Najmlađi član našeg tima jedini je koji je do sada i bio u reprezentaciji Srbije, ali kao junior. Učestvovao je 2019. godine na Svetskom prvenstvu u Italiji.

Ta staza je pre Prokletija bila moja najizazovnija i najekstremnija, ali bih rekao da su Prokletije čak i malo ekstremnije – kaže ovogodišnji pobednik Sky race trke 30 km upravo na ovom, jednom od najlepših planinskih venaca na Balkanu. 

Odmalena je u sportu, krenuo je sa plivanjem, da bi potom zavoleo trčanje, pre svega na asfaltu, ali se potom opredelio za prirodu, jer mu je zanimljivije. Posle 12 godina provedenih u Norveškoj, u kojoj je obilazio tamošnje planine i trke, vratio se u Srbiju da bi nakon nekoliko gradskih trka prvi put otišao na trejl na Fruškogorskom maratonu 2018. na stazi Malog istočnog ekstremnog maratona (42 km).

Usledio je i debi na skyrunning trkama, na noćnom izazovu na Avali 2019, pa su išle Stara planina, opet Fruška, da bi ove sezone pobedio na Prokletijama, koje su ga, naravno, oduševile, a bio je najbrži i na 12 km na Tara ultra trailu.

Od prošle godine živi u Holandiji zbog studija, gde mu pomalo fale brda, jer je zemlja lala ravna, ali pripreme za evropsko odradio je najviše treninzima trčanja i vežbama snage u teretani.

Planiram da u Portugaliji dam sve od sebe, a i da dobro osmotrim teren trke, jer ćemo imati dva dana za to. Ubeđen sam da ću ići pre limita, a želja mi je da se najpre osećam dobro tokom trke i da je završim bez povreda. Moram da budem oprezan, jer je malo duža trka, a teren izazovan i ako se samo okliznem na neki kamen, tu mogu i da je završim.

 

Živko Tomić (38) Sky ultra

skyrunning srbija zivko tomic

Ako pričajući sa nekim steknete utisak da je skyrunning nešto lagano, onda je to upravo ovaj trkač, koji posle Sky ultra 50 km Prokletija gde je bio četvrti ove godine, kaže da je trku odradio komotno. Naravno, on ima pokriće za takvu izjavu, a ono leži u velikoj posvećenosti i redovnim treninzima. S obzirom na to da je trenirao košarku, potom prešao na basket, oduvek je trčao. Kratko se zadržao na gradskim trkama, jer je u međuvremenu krenuo sa planinarenjem i planinskim trčanjem i odmah je asfalt gurnuo u stranu. Nije pogrešio, očigledno.

Prestao sam sa planinarenjem, jer trčanjem obiđem i vidim više stvari i to mi je postalo normalno, ne mogu da usporim. Želeo sam da što više vremena provodim na stazi i to mi je bio motiv da krenem i na duže trke – kaže Živko.

Prva skyrunning trka bila mu je 2016. na Bobiju, pa su se ređale Zubin potok, Stara planina i kao što je rekao, ne može da uspori, pa je išao na sve trke za koje je bio u Srbiji, a čak je razmišljao da hvata avion iz Belgije kako bi došao na Kopaonik Sky trail, ali nije hteo da preteruje smiley Velika ljubav prema planinskom trčanju odvela ga je dva puta na „100 milja Istre“ na 103 km, isto toliko na Dalmacija ultra trail, gde je 2019. bio treći na 54 km, odradio je trku na Mon Blanu (40 km), na koji se vratio godinu dana kasnije na šest, sedam dana kako bi trčao po okolnim stazama. Bio je treći na Jadovniku, drugi na Bobiji, dok je na Fruškoj gori (42 km) ove godine zauzeo treće mesto, a prošle je bio drugoplasirani.

Najteže trke su mi bile na 130 kilometara na Staroj planini, Prokletije i Šar planina, gde sam svugde zauzeo četvrto mesto. Zato me ne plaši staza u Portugaliji, ni kilometraža, ni visina, jer je to nekako „apgrejdovana“ verzija Prokletija i Šare. Jedino vreme da nas posluži, jer je puno lokalnih potoka i reka. Realno je da završim u vremenskom limitu. Spremao sam se ceo oktobar, sa skoro 500 pređenih kilometara i 20 hiljada uspona. Odmarao sam jedan dan sedmično, nisam se osećao umorno, bez povreda sam i upala. Dobro se osećam i spreman sam za evropsko.

 

Nikola Ilić (33) Sky race

skyrunning srbija nikola ilic

Od početka skyrunninga u Srbiji njegovo ime je na startnim listama skoro svih trka. Od 2014. godine od kada se upisao u Belgrade running club počeo je sa trčanjem i već na proleće 2015. probao je trejl trke i njegova avantura ne prestaje, čak je sada krunisana odlaskom na evropsko prvenstvo.  

Prvi trejl mi je bio na Avali, oduševio sam se i te sezone sam nastavio na sva ostala skyrunning dešavanja. To mi je, inače i bila prva trka, pa sam tek posle mesec dana učestvovao na Beogradskom polumaratonu. Išao sam i na gradske, ali opredelio sam se za trejl, jer sam shvatio da mi je zanimljivije i da će me teško više privući gradska trka, kada znam da to može da bude još bolje u prirodi. Išao sam na skoro sve skyrunning trke, a učestvovao sam i na treking ligama – rekao je Nikola, koji je sa Zlatibora, pa ni ne čudi otkud onda opredeljenje za zemljane staze.

Ove sezone bio je treći na Ultra race „Dupljak“ (34 km) na Staroj planini, a u nogama ima i staze na Jahorini, po Crnoj Gori i naravno mnoštvo po Srbiji, od kojih mu je najdraža Sokolov put. Pobedio je na Tara grab trailu (43 km) 2016. godine, a često je bio na postoljima u kraćim trkama, koje mu i najviše odgovaraju.

Idealne su mi staze do 40 kilometara sa dosta uspona, to je taman za mene, a takva je upravo u Portugaliji. Trener u klubu, Miloš Spartak, napravio mi je poseban plan rada za ova dva meseca pred evropsko i toga sam se pridržavao tokom priprema. Na prvenstvu učestvuju poznati, jako dobri trkači, a očekujem da ispoštujem limit i da se uz to dobro osećam tokom cele trke, da ne upadam u krize. Da je završim bez povreda i da sve ide solidno.

 

Srećno našim fantastičnim trkačima smiley

 

Foto: Skyrunning Serbia

facebook