Na tri strane: Trkači i biciklisti i ovog leta u avanturi na Kopaoniku

18. jun 2022. 

tri strane kopaonika mtb maraton trail race kopaonik tri cuke 

facebook

Najposećeniji vikend letnje sezone na Kopaoniku, po svemu sudeći, ponovo će biti u periodu od 29. do 31. jula, jer je već sada više od 450 učesnika iz čitave zemlje potvrdilo dolazak na manifestacije “Tri strane Kopaonika” i “Trail race Kopaonik”.

U pitanju su dobro poznati sportski događaji, sa dugom tradicijom koje okupljaju ljubitelje biciklizma i trčanja u prirodi, a koje će se ove godine održati deveti put na terenima Nacionalnog parka “Kopaonik”.

Trail race Kopaonik
Tradicionalno sportski vikend otvoriće trka “Trail race Kopaonik” koja će se održati u subotu, 30. jula sa početkom u 11 časova. Učesnici mogu da biraju između staza različitih dužina, te je za one koji bi prvi put da se oprobaju u trčanju u prirodi organizator pripremio stazu dugu 7 km na kojoj takmičari neće morati da savladaju veliku visinsku razliku, dok je za nešto spremnije učesnike i one koji su željni avanture dostupna staza od 15 km, sa nešto većom visinskom razlikom.

tri strane kopaonika mtb maraton trail race kopaonik tri cuke

Staze prolaze kroz neke od najlepših predela Nacionalnog parka i svi ljubitelji trčanja imaće priliku da se upoznaju sa predelima Crvenih bara, Gobelje i Mekih presedla. Ove godine, kao i prethodne, na stazama će se naći i veliki broj nordijski hodača koji su svoj dolazak potvrdili preko matičnih klubova.

tri strane kopaonika mtb maraton trail race kopaonik tri cuke

Odmah nakon završetka glavnog događaja, biće organizovana revijalna trka za najmlađe pod nazivom “Trail race Kids” na kojoj će se okupiti mališani od dve do 12 godina, koji će uživati u trčanju po mekanoj travnatoj podlozi.

“Tri strane Kopaonika”

Drugi dan ovog sportskog vikenda, nedelja 31. jul, posvećen je biciklistima jer se po deveti put, održava najmasovniji biciklistički maraton u našoj zemlji pod nazivom “Tri strane Kopaonika”.
Pred učesnima su staze “Beli meda”, “Jela” i “Pančić” te će svaki učesnik imati priliku da prema svojoj meri izabere dužinu, ali i težinu staze koju želi da savlada.


tri strane kopaonika mtb maraton trail race kopaonik tri cuke

Za rekreativce i učesnike kojima bi ovo možda bila prva ovakva manifestacija tu je staza “Beli meda” dužine 20 km, koja neće biti ni tehnički previše zahtevna za aposlutne početnike. Napredniji učesnici mogu da izaberu između staze “Jela” u dužini od 33,5km, ili staze “Pančić” u dužini od 50 km, koja obilazi sve tri strane Kopaonika.

Važno je spomenuti da ovo nije samo sportski vikend jer se u istom periodu održava i dugogodišnja manifestacija “Dani borovnice” u organizaciji Opštine Raška te je obezbeđen i bogat kulturno-umetnički program za sve posetioce tokom vikenda. Biće organizovano takmičenje u branju borovnica, kao i degustacija različitih proizvoda od borovnice.

tri strane kopaonika mtb maraton trail race kopaonik tri cuke
 

Učešće na trkama već su potvrdili brojni vrhunski sportisti i osvajači medalja na prošlogodišnjim izdanjima ove, ali i drugih sličnih manifestacija u našoj zemlji, tako da nas očekuje jedan izuzetno zanimljiv i dinamičan vikend.
“Tri strane Kopaonika” i “Trail race Kopaonik” organizuje sportsko udruženje “Na sve strane” iz Beograda u saradni sa TO Opštine Raška, JP Skijališta Srbije i Nacionalnim parkom “Kopaonik”.
 

 

Foto: Tri strane Kopaonika

facebook