Nema prepreka za skajranere: Izazovno deveto izdanje Stare planine i ... svi su pobednici

13. jun 2022. 

skyrunning serbia skajraning srbija ultra trail stara planina tri cuke 

facebook

Koliko je izazovno bilo učestvovati, ali i organizovati deveto izdanje Ultra trail Stara planina znaju samo oni koji su i bili u toj situaciji.

Izuzetno loše vreme diktiralo je ritam najveće skajraning i trejl trke u Srbiji, ali ono što se pokazalo po ko zna koji put tačno jeste da ništa ne može da pokoleba trkače kada je reč o popularnoj Ultra kleki i ništa nije toliko dramatično i nemoguće za Skyrunning asocijaciju Srbije i Crne Gore, koja je ovog puta u skladu sa vremenskim uslovima morala da menja stazu, kako bi bezbednost skajranera bila na prvom mestu.

Sve je odrađeno na vreme, učesnici su bili obavešteni o svemu i trka je mogla da počne.

skyrunning serbia skajraning srbija ultra trail stara planina tri cuke

U izuzetno teškim uslovima praćenim obilnim padavinama, jakim vetrom i slabom vidljivošću takmičari su pokazali izuzetnu izdržljivost i upornost. Ukupno 250 takmičara našlo se na startu, a oni koji su stigli do cilja kroz kapiju su prolazili sa osmehom uprkos drugom licu prirode koje je bilo nemilosrdno.

Trka se uporedo odvijala na tri staze dužina 38 km, 67 km i 102 km.

Ultra trail Kopren (102 km, 4.900D+)

Ozbiljan izazov dočekao je takmičare koji su se prijavili na Ultra trail Kopren trku koja je trajala 24 sata, a od 46 takmičara koji su startovali, čak 44 je uspelo da stigne na cilj.

U muškoj kategoriji pobedio je Dejan Žerajić iz Bosne i Hercegovine za 11 sati i 54 minuta. Njemu je ovo drugi trijumf ove sezone u Skajraning ligi jer je najbrži bio i na prethodnoj trci – Zlatibor Sky race. Samo dva minuta kasnije za njim je stigao Patrik Hrotek iz Slovačke. Na trećem mestu bio je domaći takmičar Ivan Veljković (12:53).

skyrunning serbia skajraning srbija ultra trail stara planina tri cuke

U ženskoj konkurenciji opet poznato ime na prvom mestu. Neverovatna Miluša Bošković iz Crne Gore do cilja je stigla za samo 14 sati i 36 minuta, čime je ostvarila treću pobedu u Skajraning ligi ove sezone na isto toliko trka. Posle Jahorine i Zlatibora Miluša je trijumfovala i na najizazovnijoj stazi.

Čehinja Petra Mücková stigla je dva sata kasnije (16:38), a čak pet sati nakon nje stigla je i domaća takmičarka Ivona Velimirović (21:07).

Ultra trail Midžor (67 km, 2.650 D+)

Na omiljenoj stazi nebeskih trkača na kojoj je startovalo 72 takmičara, rok za stizanje do cilja bio je 15 sati i 45 minuta, a trku je završilo njih 61. Najbrži u muškoj kategoriji bio je gost iz Letonije Konstantins Biktimirovs koji je stigao do cilja za 6 sati i 50 minuta, na drugom mestu bio je domaći takmičar Danijel Lončarević (7:04), a treći je stigao Mark Eiro iz Španije (7:33).

U ženskoj kategoriji domaće takmičarke su osvojile sva tri mesta. Najbrža je bila fenomenalna Tatjana Jovanović (8:22), na drugoj poziciji našla se Marija Sekulović (9:36), a na trećem Jelena Janežić (9:39).

skyrunning serbia skajraning srbija ultra trail stara planina tri cuke

Sky race Dupljak (34 km, 2.300D+)

U tehnički najtežoj trci na kojoj je rok za stizanje do cilja iznosio 8 sati i 45 minuta, u muškoj kategoriji prvi je stigao Dušan Bazić za sjajnih 4 sata i 24 min. Na drugom mestu bio je Nikola Ilić (4 sata i 29 min), dok je treći stigao takmičar iz Rusije Aleksandr Ivakin (4 sata i 36 min).

Kod pripadnica lepšeg pola trijumfovala je Kragujevčanka Snežana Đurić koja se našla na cilju za samo 5 sati i 9 min.  Ruska takmičarka Viktorija Keler stigla je 11 minuta kasnije, a na trećem mestu bila je Marija Kostić (5 sati i 45 min). Ovu trku je startovalo 80 takmičara, a 65 je uspelo da stigne do cilja u predviđenom roku.

 

POVEZANE VESTI: 

Miluša Bošković i Dejan Angeloski najbrži na SkySnow trci na Jahorini

Druga recka Miluše Bošković, trijumf i Žerajića na Tornik SkyRace-u

 

Najbrži su osvojili vredne i korisne nagrade koje uključuju vaučere za vrhunsku outdoor odeću i obuću Terrex kolekcije, sportski sat Garmin Fenix, čuvenu Therragun "recovery alatku", Woolona majice od merino vune, "one touch" Dechkotzar kačket i stalak za medalje. Ove godine organizatori  su izdvojili i posebnu nagradu za najmlađeg takmičara koji ima 20 godina.

skyrunning serbia skajraning srbija ultra trail stara planina tri cuke

Skajraning takmičenje na Staroj planini nezaobilazan je događaj u svetu planinskog trčanja koji svake godine privlači sve veći broj učesnika iz svih delova sveta, a istovremeno promoviše potencijale ove netaknute planine u  oblasti avanturizma i aktivnog odmora. Ovo je treća od sedam planiranih trka u ovoj sezoni u organizaciji Skyrunning asocijacije Srbije i Crne Gore.

skyrunning serbia skajraning srbija ultra trail stara planina tri cuke

Organizacija se zahvaljuje sponzorima na nesebičnoj podršci, a to su Red Bull, SP Resort - Hotel Stara planina, Intersport i Adidas Srbija, Infoteam i brend Garmin, Autokomerc, DD Wellness solution, Skijališta Srbije, opštine Knjaževac i Pirot, brend Dechko Tzar, Outergear i brend Woolona Merino world.

skyrunning serbia skajraning tri cuke

 

Foto: Milan Radojčić i Raša Aleksić/Skyrunning Serbia & Montenegro

 

facebook