Nova etapa Veljka Stojnića: Istaći se na jakim trkama u Italiji

28. februar 2022. 

veljko stojnic corratec team biciklizam tri cuke 3 cuke  

facebook

Promenio je tim, ali zemlju nije. Biciklista iz Srbije, 23–godišnji Veljko Stojnić, četiri godine vozi u Italiji, a od ove sezone ne više u dresu ekipe Vini Zabu, nego u novoformiranoj Koratek (Corratec team).

Dvostruki prvak države u drumskom biciklizmu, odradio je četiri trke u Turskoj u februaru i tako počeo novu etapu u karijeri. Somborac, ponikao u Biciklističkom klubu S team uz rad sa trenerom Markom Sudarićem, prošle godine imao je problema sa povredom zbog koje je krajem septembra odlučio da završi sa takmičenjima kako bi se posvetio oporavku.

Povreda nije zalečena u potpunosti, ali je svakako u boljem stanju nego što je bila. Najbitnije mi je da povratim mišiće i uravnotežim levu i desnu stranu što mi za sad stvara problem – rekao je za „3 čuke“ Stojnić.

Upravo zbog tih poteškoća Veljko nije bio u mogućnosti da prošle sezone sve planove sprovede do kraja.

Najviše žalim što nisam mogao da vozim Điro D'Italija. To bi bila čast voziti i završiti jer traje 21 etapu.

Sada je, međutim, stanje bolje, polako se hvata zalet i kuju novi ciljevi i to sa drugom ekipom. Stojnić je i otkrio kako je došlo do toga da promeni tim i šta ga s novim kolektivom očekuje u 2022. godini.

Prethodna ekipa je zatvorena jer smo imali problema sa dopingom dvojice vozača koja su „pala“ na redovnim anti doping testiranjima. Nova ekipa ima bazu u Toskani, tačnije Montekatini Terme i do njih sam došao tako što me je nekadašnji sportski direktor u Vini Zabu ekipi kontaktirao i ponudio ugovor koji je bio najbolja opcija koju sam tad imao. Ove godine je ekipa CT, a ne PCT što znači da ne možemo da vozimo najjače World Tour trke, ali kalendar se neće mnogo promeniti u odnosu na ostale trke koje sam do sad vozio, naprotiv, imaću više startova ove godine jer nas je manje vozača u ekipi.

veljko stojnic corratec team biciklizam tri cuke 3 cuke

Stojnić u novom timu ima i poznato lice uz sebe, drugog srpskog biciklistu Dušana Rajovića iz Kraljeva.

Ovo je prvi put da u Italiji vozim sa još jednim Srbinom smiley. Nije mi čudno, jer se mi već dugo poznajemo, bili smo zajedno na evropskim i svetskim prvenstvima, a i na pripremama reprezentacije. Kao vozači smo različiti, Dušan je više sprinter i „klasik“ vozač, za jednodnevne trke, dok sam ja više za etapne trke i sve mi solidno ide sem sprinta u velikoj grupi, gde je opet on mnogo bolji.

Pripreme za ovu sezonu odrađene su po planu, a prve provere bile su upravo trke u Turskoj.

Ove godine smo bili u Crnoj Gori u Budvi na pripremama, Dušan oko dve, tri sedmice,  dok sam ja ostao oko 40 dana. U Turskoj smo boravili 17 dana i imali tri jednodnevne trke i jednu etapnu, od četiri etape. Trke su dobro prošle po ekipu, ali ne i po mene. Uspeli smo da pobedimo sa Dušanom jednu etapu na Tour of Antalya gde je bila jaka konkurencija. Svojom formom nisam zadovoljan, ali s obzirom na to da sam bio bolestan nedelju dana krajem januara, to objašnjava trenutnu formu. Sledeće trke vozim po Italiji i Hrvatskoj i nadam se boljim rezultatima.

Veljko Stojnić ima i jasan cilj za ovu godinu.

To je da imam što više dobrih rezultata na jakim trkama u Italiji. Ne mora da bude pobeda, ali konstantno dobri rezultati na jakim trkama su bitni jer dobre ekipe i to prate.

 

Foto: Privatna arhiva, Corratec team/Facebook

facebook