Posle dve godine - Prokletije 14. avgusta

14. maj 2021.

 portal tri cuke, portal 3 cuke, skyrunning serbia, prokletije sky race, prokletije sky ultra,  

facebook

Trebalo je prošle godine skajraning da se vrati na divne Prokletije, ali je pandemija koronavirusa zaustavila sve aktivnosti, tako da će posle dve sezone trkači konačno biti u prilici da špartaju na najatraktivnijoj i najtežoj trci Skajraning lige Srbije.

Ove sezone 14. avgust rezervisan je za Sky Race 30 km i Sky Ultra 50 km na planinskom masivu koji teško da po lepoti i neistraženosti može da nađe ravnog na području bivše Jugoslavije. Uzimajući u obzir divlje i nepristupačne predele, trka je svakako veliki izazov, ne samo za trkače, nego i za organizatore koji će morati da se pomuče sa celokupnom logistikom.

Na kraju, verujemo da će svima srce biti puno, jer će svaki pređen korak po ovom neopisivo lepom predelu i svaki uložen napor u realizaciji događaja, biti vredan truda.

 

Sky Race 30 km – 2.150 metara uspona

Ne postoji trke ovakve konfiguracije u okruženju, u kojoj je svih 2.150 metara uspona u prvih 15 kilometara. Ko pregura, eto mu dva ITRA boda.

Prelazi se preko krečnjaka Karanfila, pored nalepših vidikovaca ka Popadiji i Talijanki, kao i dve najlepše udoline Crne Gore – Ropojana i Grbaja.

Start je iz centra Gusinja, a vremenski limit je devet sati i 15 minuta.

Detaljan opis staze i kontrolne tačke možete naći na ovom linku.  

portal tri cuke, portal 3 cuke, skyrunning serbia, prokletije sky race, prokletije sky ultra,

Sky Ultra 50 km – 4.400 metara uspona

Format koji je na granici Sky Extreme najteži je izazov za skajranere. Prelaze se vrhovi preko 2.200 m sa puno uspona, ulazi se u Albaniju, prolazi se kroz kamene preraste, stogodišnje borove, oštre grebene.

Interesantno poređenje je da na ultramaratonu na Staroj planini na 99 km ima 4.000 metara uspona, a ovde je ta cifra u 51 km.

Ovome u prilog ide i to što ova trka nosi najtežu ocenu od strane ITRA na Balkanu (12), kao i Šar planina, a donosi tri ITRA boda.

Vremenski limit je 16 sati.

Detaljan opis staze i kontrolne tačke možete naći na ovom linku.  

 

Foto: Skyrunning Serbia

facebook