Pro Kup Ac MTB maraton - svestrano uživanje u župskom vinogorju 

20. oktobar 2021. 

pro kup ac mtb maraton zupa zupsko vinogorje 

facebook

Kada vam na događaj koji prvi put organizujete, uprkos lošijem vremenu, dođe 81 učesnik, znate da ste uradili pravu stvar, koja ima potencijala da izraste u tradicionalnu. Takav je slučaj sa braćom Dejanom i Srećkom Đolićem, biciklistima i članovima BK „Župa“ iz Aleksandrovca, koji su u okviru Svetskog dana prokupca rešili (i to za veoma kratko vreme), da prirede MTB maraton pod nazivom Pro Ku Pac 2021.

Pun pogodak!

pro kup ac mtb maraton zupa zupsko vinogorje

Trkači već pet godina dolaze u ovo doba godine kako bi uživali na Župskoj vinskoj trci u organizaciji Udruženja Domovina, a Đolići su sada obradovali dvotočkaše, kojima očigledno ni nepovoljnije vremenske prilike nisu smetale.

Na stazama od 23 km i 43 km, u kategoriji MTB, električni bicikl i gravel, prošpartali su župskim predelima, koji u jesenjim bojama ostavljaju bez daha. Okrećući pedale u ovom kraju, za pogled će vam se otimati redovi vinograda i vrhovi okolnih planina, Željina, Goča, Jastrepca, Kopaonika, Rtnja...

pro kup ac mtb maraton zupa zupsko vinogorje

Obe ove manifestacije zaista jesu za uživanje i na tome je poseban naglasak. Šta je lepše od boravka u prirodi, fizičke aktivnosti, koje su nadograđene obilaskom vinarija, degustacijama i upoznavanjem sa prokupcem, najpoznatijom sortom grožđa ovog predela.

Odziv učesnika je bio veliki, uprkos tome što smo relativno kasno odlučili da organizujemo maraton i što nam vreme nije išlo na ruku. Prijatno smo iznenađeni. Trke su namenjene raznoj populaciji, pa mogu da dođu oni koji žele da se takmiče, a i oni koji bi rekreativno da odrade posao, uživajući usput u obilasku vinarija – rekao je organizator Dejan Đolić.

pro kup ac mtb maraton zupa zupsko vinogorje

Da će ovaj MTB maraton biti sigurno jedna od obaveznih stavki u kalendarima dvotočkaša govori i činjenica da su ambasadori premijernog izdanja bili Ivan Stević, četvorostruki učesnik Olimpijskih igara, pobednik Trke kroz Srbiju i višestruki državni prvak i jedan od naših najboljih MTB biciklista Ivan Jovanović.

Njihov zadatak je bio da pomažu učesnicima i da ih bodre, a samim tim su i uveličali ovaj događaj. Cilj nam je da pokušamo da nastavimo sa ovim, novim vidom maratona, kroz koji bismo razvijali cikloturizam, jer u Župi imamo odlične staze, uslove, 72 vinarije i sve predispozicije da to zaživi – istakao je Đolić.

Biciklisti prvog Pro Kup Ac MTB maratona 2021. na putu od starta do cilja, koji je bio ispred Muzeja vinogradarstva i vinarstva, obišli su vinarije Nikolić, Minić, Fragaria i Čokot.

pro kup ac mtb maraton zupa zupsko vinogorje

Potrebna je ideja, želja, entuzijazam i pomoć nekoliko prijatelja da bi se ovakva stvar pokrenula. Kada se načini prvi korak, koji napravi ovakav odjek, to je signal da će ubuduće biti sve za nijansu naprednije. S obzirom na to kakvo bogatstvo ovaj predeo nudi, idealan je za biciklizam, razvoj cikloturizma i promociju župskog vinogorja. Od sledeće godine biće pristupačan i za one koji se prvi put nađu tamo u sopstvenoj režiji.

Tokom sledeće godine trebalo bi da se odradi mapiranje 164 kilometra biciklističkih staza. Biće tri rute, mala, srednja i velika – rekao je Dejan Đolić, zahvalivši se potom svim sponzorima i onima koji su pomogli, jer bez njih realizacija ovog događaja ne bi prošla ovako glatko.

Veliku podršku organizaciji maratona dale su i Agencija za bezbednost saobraćaja i lokalna samouprava.

pro kup ac mtb maraton zupa zupsko vinogorje

Rezultati

Veliki maraton 43 km

MTB

Rekreativci

1. Ivan Pantelić (Kruševac) 3:05:00

2. Branislav Golubović (Kruševac) 3:20:05

3. Predrag Bubalo (Beograd) 3:45:47

Seniori

1. Ivan Veselinović 3:04:11

Kadeti

1. Mihajlo Mladenović 3:05:00

2. Luka Lazović 5:26:00

Gravel

1. Marko Nikolić (Beograd) 4:15:40

E-MTB

1. Igor Gavrilović (Loznica) 3:31:00

Mali maraton 23 km

MTB

1. Miloš Mitrović (Kruševac) 2:08:10

2. Vladimir Ivaz (Beograd) 2:10:16

3. Ivan Nastasijević (Kruševac) 2:36:03

Žene

1. Lidija Knežević (Aleksandrovac) 3:10:26

Gravel

1. Pavle Krivokuća (Beograd) 3:34:30

2. Nikola Jovanović (Beograd) 3:56:40

E-MTB

1. Bane Jovanović 1:56:15

pro kup ac mtb maraton zupa zupsko vinogorje

 

Foto: Župa INFO 

facebook