Pun pogodak - prvi plivački maraton Sjeničko jezero 

22. avgust 2021. 

plivacki maraton sjenicko jezero uvac  

facebook

Još jedna novina u kalendaru Saveza za daljinsko–maratonsko i masters plivanje Srbije ove godine je prvi maraton Sjeničko jezero na Uvcu u organizaciji Ustanove za sport i rekreaciju „Sjenica“.

Na jednom od najlepših prirodnih lokaliteta u Srbiji takmičilo se 50 učesnika u trci na 3 kilometra, koja se bodovala za SRB Open water cup. Prošle godine je bilo predviđeno da se održi ovo nadmetanje, ali je pandemija korona virusa poremetila planove. Sada su se stekli uslovi da se plivači okupe na ovom jedinstvenom mestu.

plivacki maraton sjenicko jezero uvac

Organizator je odradio sve kako bi događaj protekao na očekivanom nivou. Na ono što je najbitnije, a to je bezbednost, posebno je obraćena pažnja pa su učesnici plivali u pratnji šest čamaca i sedam kajaka, naravno uz prvu pomoć, medicinsko osoblje i sve ostale ispunjene bezbednosne uslove. Obezbeđene su i novčane nagrade za najbrže i u muškoj i ženskoj konkurenciji od po osam hiljada dinara. Nedeljko Duduković bio je glavni sudija (FINA).

Plan je da ovaj maraton postane tradicionalni i mi ćemo se potruditi da se to i ostvari. Čelnici Opštine Sjenica zainteresovani su da se nastavi sa organizovanjem trke, a lokacija je odlična za ovakvo takmičenje – rekao je za "3 čuke" Mihajlo Kojić predsednik Saveza za daljinsko–maratonsko i masters plivanje Srbije .

plivacki maraton sjenicko jezero uvac

Divno, jedinstveno prirodno okruženje, stanište beloglavog supa, mirna voda, bez talasa, koja posle svežijeg jutra ipak dostigne temperaturu nekad i do 26 stepeni, pravi je užitak za učesnike. Niko nije mogao da kaže da mu nije bilo prijatno i lepo na Sjeničkom maratonu, a svi koji požele da se vrate imaće priliku sledeće godine.

Na debitantskom maratonu na Uvcu do pehara koji su dobijali pobednici u apsolutnoj konkurenciji došli su Marija Stanić iz Plivačkog kluba "Vojvodina" iz Novog Sada i Borislav Fermanović iz subotičkog PK Spartak Prozivka.

plivacki maraton sjenicko jezero uvac marija stanic borislav fermanovic

Uzbudljiva završnica trke na 3 km pripala je u foto–finišu Mariji, koja je na cilj stigla za 32 minuta, jednu sekundu i 56 stotinki, dok je Reka Varga (Swim Star Bečej) bila 43 stotinke iza. Mlađa od sestara Stanić, Tamara, osvojila je treće mesto rezultatom 36:33.

Borislav Fermanović je do trijumfa došao pošto je štopericu zaustavio na 32:19, a medalje su obezbedili i Stefan Nićin (Swim Star Bečej) koji je vremenom 33:47 uzeo srebro i Aleksa Duduković (SSK Polet Sombor) završivši trku za 35:07 što je bilo dovoljno za bronzu.

Rezultate po kategorijama možete potražiti na linkovima

Muškarci

Žene

 

Foto: Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije 

facebook