Sa Petrovaradina do Pariza - podeljeni bodovi za Olimpijske igre 2024.

16. septembar 2022. 

petrovaradin fortress MTB kup bk novi sad 

facebook

Vreme je poslužilo učesnike petog Petrovaradin fortres kupa u planinskom biciklizmu održanog juče na tvrđavi i posle kišnih dana, sunce ih je dočekalo na startu jedine međunarodne UCI (Svetska biciklistička federacija) trke u Srbiji ove godine i to prve kategorije i kvalifikacione za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Na poznatom mestu, kod Akademije umetnosti, okupilo se 250 takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji, od poletaraca do seniora i veterana i to iz Austrije, Švajcarske, Norveške, Češke, Mađarske, Rumunije, BiH, Hrvatske, Severna Makedonija i naravno Srbije.

petrovaradin fortress MTB kup bk novi sad

Organizator, BK Novi Sad, posle uspešno realizovanog Evropskog MTB prvenstva prošle godine, sada je nastavio da održava visoki standard i Petrovaradin fortres kup postao je kvalifikacioni za OI u Parizu, tako da su pobednici u olimpijskom kros kantriju u seniorskoj konkurenciji dobijali 60 bodova, a u juniorskoj 30.

Trijumfovali su Austrijanac Maksimilijan Foidl (KTM faktori MTB tim) i Aleksandra Adam, članica nacionalnog tima Grčke.

Devet krugova (1 krug 4 km) Foidl, koji je pobedio i 2019. godine, odvozao je za jedan sat, 20 minuta i 38 sekundi. Samo šest sekundi posle njega stigao je Mađar Žombor Palumbi (SVS pro tim). Njih dvojica su praktično od početka do kraja zajedno odradili trku. Treće mesto pripalo je Andrinu Gesu iz Švajcarske (Tauer sports – Ešenbah) koji je štopericu zaustavio na 1:23:18.

petrovaradin fortress MTB kup bk novi sad

Staza je bila zabavna, a trka zaista brza. Palumbi ja smo odmah "pobegli" i bili smo na čelu, a u poslednjem krugu smo vodili veliku borbu. Uspeo sam da napravim malu prednost i čim sam to uradio znao sam da ću, ako je povećam biti bliži po-bedi i srećom, nisam napravio nikakvu grešku. Srećan sam što sam uzeo 60 bodova, zbog toga sam i došao u Novi Sad. Biće mi dragoceni u narednom dvogodišnjem kvalifikacionom periodu za Igre u Parizu, na koje ću, nadam se, otići. Verovatno ću i sledeće godine doći na ovu trku, jer je organizacija uvek odlična – izjavio je za 26–godišnji Foidl, najbrži od 21 učesnika u elitnoj trci i učesnik OI u Tokiju 2021.

U ženskoj konkurenciji nadmetalo se četiri seniorke, a Aleksandra Adam bila je najbrža rezultatom 1:07:46, koliko joj je bilo potrebno da odveze šest krugova. Njena koleginica iz grčkog tima Eirini Marija Karusu bila je druga (1:08:42), a Dunja Ivanova (VK Energy) treća – 1:16:51. Članica novosadskog kluba Velo, Jovana Jovanović, završila je pet krugova za 1:24:18.

petrovaradin fortress MTB kup bk novi sad

Juniorsku trku obeležili su Norvežanin Marius Aon koji je osvojio prvo mesto (6 krugova – 58:36) i srpski predstavnici Damjan Stanišić (BK Raška – 1:06:24) i trećeplasirani Viktor Trmčić (BK Partizan – 1:08:30). U ženskoj konkurenciji pobedu je odnela Gala Ratković iz Srbije (2 kruga –Vila Gala – 1:12:27).

BK Novi Sad je organizovao trku uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

 

Foto: Miloš Stepanović

facebook