Srbija četvrti put prvak Balkana u planinarskoj orijentaciji (FOTO)

3. oktobar 2022. 

planinarska orijentacija  

Divne vesti stigle su iz Slovenije od reprezentacije Srbije u planinarskoj orijentaciji, koja je postala prvak Balkana, treći put zaredom, a četvrti ukupno. Naša selekcija je od prvog Balkanskog prvenstva 2016. samo u dva navrata bila druga, te godine u Sloveniji i 2018. u Makedoniji. Zbog korone 2020. takmičenje nije održano.

planinarska orijentacija

Sada je na šampionatu u Pokljuki srpska selekcija bila u punom sastavu, sa 38 takmičara i uz timski rad i selektora Dragana Pavlovića postignut je veliki uspeh.

Učestvovalo je 133 takmičara iz šest zemalja. Srbija je bila ubedljivo prva sa 7.666 bodova, druga je bila Slovenija sakupivši 6.900, a treći su bili Makedonci (3.246). Crna Gora zauzela je četvrto mesto (1.596), Bosna i Hercegovina, sa dva juniorska tima, peto (1.196), a Hrvatska, koja je imala samo jednu veteransku ekipu šesto (418).

planinarska orijentacija

Takmičari su se nadmetali u dve trke, dnevnoj i noćnoj. U pionirskoj, juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj kategoriji bodovale su se po dve najbolje ekipe jedne reprezentacije i sabirali su se rezultati obe trke.

Imali smo u svakoj kategoriji po dve ekipe sa maksimalnim brojem članova, pet, samo je jedna seniorska imala četiri. Najmanji broj učesnika u ekipi je tri. Timovi mogu da budu mešoviti i za svakog ženskog člana i četvrtog i petog dobijaju se dodatni bodovi. Ovde nije samo bitna orijentacija, nego i druge planinarske veštine, kao što su čvorologija, meteorologija, prva pomoć, testovi, praktični zadaci na terenu… U svim kategorijama smo bili dobri. Pioniri su bili najbolji, a Slovenci u ostalim kategorijama, ali su naše ekipe bile druge i treće pa smo sakupili najviše bodova. Imali smo razumevanje i podršku Planinarskog saveza Srbije da pošaljemo reprezentaciju u punom sastavu i ispunili smo dato obećanje pred polazak, da ćemo biti najbolji – rekao je Vladislav Matković predsednik Komisije za planinarsku orijentaciju Planinarskog saveza Srbije i vođa puta.

planinarska orijentacija

Srpska reprezentacija imaće sledeće godine priliku da odbrani titulu na domaćem terenu, jer će drugi put, posle Rajca 2017. biti organizator Balkanskog prvenstva.

planinarska orijentacija

 

Plasman Srbije na Balkanskim prvenstvima

2016. srebro u Sloveniji

2017. zlato u Srbiji

2018. srebro u Makedoniji

2019. zlato u BiH

2020. nije održano zbog korone

2021. zlato u Crnoj Gori

2022. zlato u Sloveniji

2023. domaćin će biti Srbija

 

planinarska orijentacija

planinarska orijentacija

planinarska orijentacija

planinarska orijentacija

planinarska orijentacija

 

Foto: Planinarski savez Srbije; privatna arhiva

 

 

facebook