Srbija predvodi region - 10 dana triatlona na Balkanu

25. avgust 2021. 

triatlon evropski juniorski kup srebrno jezero ljudmila medan  

facebook

Nećemo pogrešiti ako kažemo da će se krajem avgusta i početkom septembra ceo Balkan, pa i veći deo Evrope okupiti u Srbiji. Niz međunarodnih aktivnosti i događaja širom naše zemlje privukli su kako takmičare na dve velike smotre, tako i trenere i tehnička lica, koji će imati priliku da se dodatno usavršavaju.

Srpska triatlonska unija radi punom parom, a od 23. avgusta pa do 4. septembra raspored je i te kako popunjen. Velikim trudom, neiscrpnom energijom i angažovanjem, naša federacija došla je u situaciju da bude vodeća u regionu kada je reč o organizovanju triatlonskih aktivnosti, koje nose zajednički naziv “10 dana triatlona na Balkanu”.

Seminar za licenciranje međunarodnih sudija

Sjajni predavači, koji će od 25. do 28. avgusta na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta držati seminar za licenciranje međunarodnih sudija, su Alpar Nađ iz Mađarske i Dag Oliver iz Norveške, a polaznici su, osim domaćih tehničkih lica i gosti iz regiona, kao i Turske, Litvanije, Moldavije i Poljske.

Ono najlepše što se dešava u Srbiji krajem avgusta jeste to što je Evropski triatlon, uz veliko poverenje, usmerio i prepustio glavne development aktivnosti Srpskoj triatlonskoj uniji, pa smo tako domaćini seminara za licenciranje međunarodnih sudija sa 37 učesnika – istakla je Ljudmila Medan, asistent tehničkog delegata na trci Evropskog juniorskog kupa koja se održava u subotu, 28. avgusta, takođe na Srebrnom jezeru.

ljudmila medan evropski juniorski kup u triatlonu srebrno jezero srpska triatlonska unija

    Ljudmila Medan (levo) na Olimpijskim igrama u Tokiju

Medan je i prva predstavnica srpskog triatlona u istoriji na Olimpijskim igrama. Pančevka je na nedavno završenoj smotri u Tokiju bila član sudijskog tima, a uz prethodno, bogato iskustvo na nekim od najpoznatijih trka, kao što su Kicbil i Tisajvaroš, pa Evropske igre, doprinela je da se odlični predavači nađu pred polaznicima seminara.

Glavni predavač je Alpar Nađ, koji iza sebe ima Olimpijske igre, prve Evropske igre... Izuzetno je aktivan u Svetskim kupovima i nalazi se na čelu Tehničkog komiteta Evropskog triatlona. Drugi predavač, Dag Oliver je generalni direktor Norseman triatlona, trke na duge staze sa 3.800 metara plivanja, 180 kilometara biciklizma i 42 kilometra trčanja. Kada sportisti pređu ciljnu liniju, popeli su se na 5.000m nadmorske visine. Norseman Xtreme Tri je epski težak. Hardanger regija u Norveškoj izgleda kao najgore mesto koje se može zamisliti za triatlon. Vode Eidfjorda su hladne - nekoliko godina ispod 10 stepeni Celzijusa. Dag Oliver poseduje veliko iskustvo i imao je želju da dođe i podeli znanje sa zajednicom iz regiona koja će biti prisutna na Srebrnom jezeru – objasnila je Medan

Seminar traje aktivno dva dana, sastoji se iz niza celodnevnih predavanja, a zatim potvrda licence za međunarodnog sudiju dolazi kroz polaganje završnog ispita na testu i radu na trci Evropskog juniorskog kupa.

Evropski juniorski kup – Srebrno jezero (28. avgust)

Srbija je treći put domaćin juniorskog Evropskog kupa u super sprintu, ali ovog puta ima i dve novine, a prva je da se posle dve godine trka preselila iz Beograda.

U duhu Olimpijskih igara u Tokiju, gde su se prvi put održale trke mešovitih štafeta, prva timska disciplina u triatlonu, u Srbiji 28. avgusta osim individualnih nadmetanja juniora, imaćemo i štafete – rekla je Ljudmila Medan.

Ovo je svakako jedno od najvećih juniorskih takmičenja u regionu, a na startnoj listi se nalazi više od 100 takmičara iz Španije, Švajcarske, Mađarske, Luksemburga, Slovenije, Rumunije, Turske, Ukrajine, Poljske, Hrvatske, Rusije, Belorusije... dok će se u štafetama nadmetati 12 ekipa, s tim da će neke zemlje imati po dve.

triatlon evropski juniorski kup srebrno jezero ljudmila medan

Evropski razvojni kamp – Kragujevac (28. avgust – 4. septembar)

Isti dan kada se završi trka juniorskog Evropskog kupa na Srebrnom jezeru, velika grupa takmičara, rekordnih 60 (od 16 do 19 godina) i osam trenera nacionalnih federacija odlazi zajedno na Razvojni kamp Evropskog i Svetskog triatlona u Kragujevac, gde će tokom sedam dana raditi sa glavnim trenerima Željkom Bijukom iz Hrvatske i našom Ljudmilom Medan, uz tri mlada asistenta Anđelku Božić, Anju Davidović i Nikolu Medan.

Ovaj kamp biće i spona između dva velika međunarodna takmičenja onim juniorima koji će Evropski kup u Srebrnom jezeru ostaviti iza sebe, a pripremaće se za Prvenstvo Balkana 5. septembra na Vlasinskom jezeru.

 

Balkansko prvenstvo – Vlasina (5. septembar)

Veliki broj učesnika pokazatelj je da su svi, bez obzira na prepreke koje je prouzrokovala korona prethodnih godinu dana i što se tiče organizacije takmičenja i otežanih okolnosti pri putovanjima, samo čekali pravi trenutak da se u nekoj zemlji u regionu steknu uslovi i da zeleno svetlo za ovakve trke. Lepa vest, pogotovo za srpski triatlon, je što će desetostruki prvak Balkana, Ognjen Stojanović biti među učesnicima.

Ovim događajima prethodi i nacionalni razvojni kamp u Karatašu, koji upravo traje, do 28. avgusta. Namenjen je za učesnike od 15 godina i mlađe, kojih ima 48, a glavni trener je Aleksandar Dmitrović. Ima dece koja će biti u prilici da budu deo svih triatlon događaja u Srbiji, jer će vezati ovaj kamp, pa trku na Srebrnom jezeru, potom kamp u Kragujevcu, odakle će otići na Balkanijadu.  

 

Foto: 3 čuke 

facebook