Stara planina - održana najveća trejl trka u Srbiji

05. jun 2021.

 ultra trail stara planina skyrunning serbia skajraning srbija  

facebook

Ako su neku trku sa nestrpljenjem očekivali nebeski trčaki onda je to Ultra trail Stara planina. Posle godinu dana pauze zbog koronavirusa srpskom lepoticom ponovo su prošpartale brze noge blizu 500 učesnika na najvećoj planinskoj trci u našoj zemlji.

Već smo pisali o tome kako se svi uvek vraćaju na magične staze Stare planine, koja nikada nikog ne ostavi ravnodušnim. Iščekivanju je konačno došao kraj i Skajraning Srbija uspela je da pregrmi novi izazov – organizovanje događaja ovih razmera u specifičnim uslovima zbog i dalje aktuelne zdravstvene situacije.

Upravo zbog toga nije bilo trke na deonici od 99 kilometara i organizator ju je, na preporuku zdravstvenih radnika, ukinuo kako ne bi ugrozio imuni sistem trkača i volontera, s obzirom na to da bi trajala skoro 24 časa. Bezbednost je uvek na prvom mestu, pogotovo u planini iznad 2.000 metara nadmorske visine.

Ultra trail Stara planina održana je osmi put, na teritoriji opština Knjaževac i Pirot, a takmičari su došli iz 20 zemalja i to pod kovid uslovima putovanja, što samo govori u prilog tome da je ova manifestacija potvrdila epitet najbitnijeg događaja za aktivan turizam Srbije.

Nebeski trkači prošli su najlepše vrhove u trkama po kojima i nose nazive Sky Trail Babin zub (13 km), SkyRace Dupljak (34 km) i Ultra trail Midžor (64 km).

Ultra trail Midžor (64 km)

Na najdužoj deonici trkači su pokazali veliki takmičarski duh, solidarnost na stazi i želju da završe trku. Ova staza je omiljena, pa je samim tim na startu u 7 časova kod polaska Gondole i  bio najveći broj učesnika. Ukupan uspon je bio 2.650 m, što je omogućilo učesnicima da drže dobar tempo.

Divlja, nepristupačna, sa mnoštvom vidikovaca, staza ostavlja jak utisak na svakog takmičara. Dolazak učesnika iz zapadne Evrope pokazuje da kvalitetni trkači prepoznaju potencijale za trejl i skajraning u našoj zemlji, kao i da je staza vrlo atraktivana.

Najbrži na ovoj deonici bio je Martin Jor iz Češke, koji je na cilj stigao posle četiri sata i 44 minuta. Duško Momić iz Bukovca kasnio je za njim samo 16 minuta, dok je treće mesto pripalo Goranu Radovanoviću (7:37).

Kod pripadnica lepšeg pola Tatjana Jovanović zaslužila je prvu nagradu jer je trku završila za osam sati i 15 minuta. Njoj su se na pobedničkom postolju pridružile Ivana Cerenić kao drugoplasirana (8:57) i Ana Lukić osvojivši treću poziciju (9:00).

Ovde treba posebno izdvojiti najstarijeg učesnika ovogodišnjeg izdanja “Ultra kleke” Ivana Živkovića (70) koji je stazu prešao za 13 sati i 15 minuta. Rezultat i primer za svako poštovanje.

SkyRace Dupljak (34 km)

Na ovoj trci bilo je dosta odustajanja, jer mnogi nisu pristupili ozbiljno pripremama i opisu staze. Najava je jasno ukazivala da je ruta svetskog formata za skajraning, sa oštrim limitima, tehnička, sa puno uspona i promena. Popeti 2.300 m uspona u ovoj kilometraži sve govori.

Prvi koji je uspešno pregurao ovaj izazov i pojavio se na cilju kod Gondole na Jabučkom ravništu je Dušan Bazić sa Kopaonika. Njemu je bilo potrebno četiri sata i 14 minuta. Za ove uslove i prirodu trke svakako je to bio foto–finiš – za njim je samo minut kasnije došao Aleksandar Kirkovski iz Severne Makedonije, dok trećeplasiranom Nikoli Iliću nije trebalo još mnogo da se pojavi posle njih (4:18) što samo govori koliko je dinamična ova staza bila.

Najbolji rezultat u ženskoj konkurenciji zabeležila je Ivana Živković (5:18). Drugo mesto zauzela je Lidija Radulović (5:24), dok je trećeplasiranoj Mariji Đorđević bilo potrebno 5:27 da stigne do cilja. Sjajan performans i kod dama, oštra borba i male razlike u ciljnoj ravni.

Sky Trail Babin zub (13 km)

Uvođenje najkraće staze sa 750 metara uspona dovelo je do toga da se pojavi dosta novih učesnika koji su se prvi put oprobali u skajraningu. Kratka, ali vrlo dinamična staza, sa jasnim pravilima. Trkači su, ipak i na tako maloj kilometraži mogli da vide svu lepotu Stare planine, našeg najdužeg planinskog venca.

Prve na cilj stižu sestre Slađana i Ivana Zagorac i to u generalnom plasmanu, za sat vremena i 32 minuta. Iza njih se pojavljuje Milan Bečejski sa zaostatkom od sedam minuta i odnosi pobedu u muškoj konkurenciji, dok posle stiže Ognjen Radulović (1:41), a sjajnom Milošu Tomiću koji ima samo 14 godina, pripala je treća pozicija odličnim vremenom – sat i 45 minuta. Kod dama, treća je trku završila Maja Simić (1:43).

Reč organizatora

Uspešno je završeno još jedno izdanje trejl trke na Staroj planini, koja postaje nezaobilazni događaj u svetu planinskog trčanja i privlači sve veći broj učesnika promovišući potencijale koje ova planina nudi za avanturizam i aktivan odmor. Kao izuzetan događaj za razvoj sporta i turizma, Ultra trail Stara planina, dobila je podršku Turističke organizacije Srbije. Značaj ove manifestacije prepoznali su i pokrovitelji kojima se organizator iskreno zahvaljuje: Red Bull, brend Adidas i Intersport, kompanija Zlatiborac, Woolona i Merino World, Marnik Run (Compressport), opštine Knjaževac i Pirot, Srbija šume, kao i Skijališta Srbije. Skyrunning asocijacija Srbije se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog događaja, kao i Parku prirode Stara planina, restoranu Plaža, MUP sektoru za analitiku i veze, radio amaterima Pirot i mnogobrojnim volonterima.

Deveto izdanje popularne Ultra kleke održaće se od 10. do 12. juna 2022. godine.

Ubeležite datume – ovo je trka koja se ne propušta.

 

Sledeće trke u 2021. godini

Jahorina Ultra Trail, partnerska trka 24–25. jul

Prokletije Sky Race i Sky Ultra 14. avgust

Sinjajevina Sky Race 11. septembar

 

Foto: Skyrunning Serbia

facebook