Triatlon u Srbiji u 2022. godini - šta vas očekuje 

9. januar 2022. 

triatlon  

facebook

Ima još dosta do početka sezone triatlon trka u Srbiji, ali kalendar je objavljen i takmičari već mogu da rezervišu termine za omiljene distance, lokacije, državna prvenstva i nacionalni Kup.

Nadamo se da predstojeću takmičarsku godinu neće poremetiti pandemija koronavirusa, kao i otkazivanja trka i da će svako moći da istraje u ostvarivanju svojih planova, da li kao učesnik, organizator, tehničko lice, publika...

Mi smo se ukratko pozabavili kalendarom za 2022. godinu, koju ćemo na našem portalu ispratiti izveštajima i pričama sa svake trke.  

triatlon

Prethodnih deset godina, sem 2014, svi su navikli da je Kragujevac domaćin kros triatlona, ali sada te trke neće biti, ni u tom gradu, ni u nekom drugom.

Oni koji merkaju olimpijsku distancu imaće priliku da se nadmeću na 1,5 km plivanja, 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja na Srebrnom jezeru i Vlasinskom jezeru.

Triatlon klub „Tamiš“ je već standardni domaćin i 11. akvatlon i 29. Pančevački triatlon neće izostati iz kalendara. S obzirom na to da je Prvenstvo Srbije u mešovitim štafetama prošle sezone organizator TK ATP Valjevo otkazao, sada će se prvi put održati, a lokacija će biti upravo Tamiški kej.

Otkazan je bio i jubilarni 25. Novosadski triatlon, a nadamo se da će se ove godine takmičari ipak okupiti na Štrandu, gde su se poslednji put nadmetali 2019. Somborci su u 2021. proslavili deceniju organizovanja Sombormana i na sreću mnogih kojima je draga ova trka, biće je u kalendaru i ove godine.

Prvenstvo Srbije na poludistanci održaće se u poznatom terminu, tj. u septembru u Beogradu na Adi Ciganliji, a za razliku od prethodne tri godine naša zemlja neće biti domaćin Evropskog juniorskog kupa, koji je dva puta organizovan upravo u glavnom gradu istog dana kad i „11 Tri“, a 2021. na Srebrnom jezeru.  

Ljubitelji akvatlona moći će treću godinu zaredom da uživaju na lepoj trci u Vršcu u organizaciji TK „3 sporta Ahil“, a novina u kalendaru i pravo osveženje za triatlonce je Dunavski akvatlon u Golupcu.

PSU Tri Swim pokazao se kao odličan organizator plivačkih maratona u Kostolcu, Golupcu i na Srebrnom jezeru, pa je nekako sledeći korak vodio ka triatlonu. Atraktivna lokacija trke biće Gradska plaža u Golupcu, a posle 1 km plivanja u Dunavu, trčaće se 5 km stazom pored reke. Uz predivan ambijent u okolini Golubačke tvrđave, uslovi na ovom mestu pogodni su i za dužu distancu, pa će posle debitantske sezone organizator sumirati utiske i možda sledeće obradovati takmičare i biciklističkim segmentom.

Zanimljive trke su pred učesnicima u 2022. godini, a mi svima želimo da ih odrade bez povreda uz ispunjenje ličnih ciljeva.

 

Foto: Triatlon klub "Tamiš", PSU Tri Swim

facebook