Trka 11tri u Beogradu: Stojanoviću rekord staze i odbrana titule 

20. septembar 2021. 

ognjen stojanovic 11tri triatlon  

facebook

Kada Ognjen Stojanović zacrta neki cilj, ništa ne može da ga zaustavi u nameri da ga ispuni. Za svoju drugu trku 11tri na Adi Ciganliji Novosađanin je odredio da će oboriti rekord staze, što je i uspeo. Poludistancu (1,9 km plivanje, 90 km bicikla i 21,1 km trčanja) odradio je za tri sata, 40 minuta i 49 sekundi.

On je nadmašio prethodni najbolji rezultat staze od 3:46:26, koji je 2020. godine postavio Jaroslav Kovačić. Slovenac je tada trijumfovao u apsolutnoj kategoriji, dok je Ognjen bio drugi. Stojanović je ponovio uspeh od prošle godine jer je na državnom prvenstvu odbranio titulu.

Od jula sam specifično pripremao poludistance i spremniji sam nego prošle godine. Imam sada i svoj bicikl, dok sam prošle vozio pozajmljen, koji sam probao samo jednom, dvaput pre trke. Dosta sam bio loš tada, nisam bio aerodinamičan, bolela me je i noga. Sada je bila potpuno druga priča. Ove godine sam sa manje snage vozio, a išao sam pet, šest minuta brže. Praktično, da sam bio u ovoj poziciji i da sam imao svoj bajs prošle godine išao bih tada pet, šest minuta brže, što je zanimljiv primer – naglasio je Stojanović

Ovo Ognjenu jeste najbolja performansa na poludistanci, kada se gleda rezultat.

Glavni cilj je bio obaranje rekorda staze, s tim da je prošle godine trčanje bilo 500 metara kraće. Nisam očekivao da mogu baš da idem 3:40, ali stvarno sam se dobro osećao. I na bajku i na trčanju išao sam kontrolisano, praktično do poslednjih deset minuta sam bio dobro, nisam bio na limitu, da mi je bilo baš teško. Dobro sam rasporedio energiju i snagu – opisao je Ognjen.

Plivanje je odradio rutinski, izašao je prvi iz vode sa više od minuta prednosti.

Što se vožnje tiče, video sam na nekom dvadesetom kilometru da se Strahinja Trakić približava, pa sam odlučio da ne pokušavam sam da nastavim, da jurim nešto suludo, nego da me stigne pa da u dozvoljenom draftu idemo na smenu, pa nam je to što smo radili zajedno značilo obojici za rezultat. 

POVEZANE VESTI: Balkansko prvenstvo - Ognjen Stojanović uzeo 11. titulu, Lana Gavrilović prvu

To je doprinelo da se oseća dobro na trčanju, jer se nije istrošio toliko na vožnji.

Trčanje sam počeo u svom ritmu, video sam da je to solidno brzo, a kako su odmicali kilometri nije mi se menjao osećaj, nije me stizao umor, niti mi falilo energije. Prijatno sam time bio iznenađen, znao sam da sam spreman, ali baš ovako. Prošle sedmice je skoro sat i 11 minuta trčao trećeplasirani na državnom u polumaratonu, ali bez plivanja i vožnje pre toga, a ovde trčiš toliko posle već dva sata trke. Tako da je to odličan rezultat – pojasnio je Stojanović, koji je na pomenutnom Prvenstvu Srbije u polumaratonu osvojio titulu (1:09:46).

Pred njim je za tri sedmice, 10. oktobra, još jedna poludistanca, Challenge Budva.

Prezadovoljan sam rezultatom i osećajima na 11tri trci, pogotovo na vožnji, jer sam  prošle godine baš imao problema sa zadnjom ložom na tom pozajmljenom bajsu. Znači ovo iskustvo i vetar je u leđa za Budvu – poručio je Stojanović.

strahinja trakic 11tri triatlon

Kragujevčanin Strahinja Trakić osvojio je drugo mesto ukupno, kao i na državnom, rezultatom 3:45:02. Postavio je rekord biciklističkog segmenta na ovoj stazi u individualnoj trci (2:02:45). Poludstancu je odradio, takođe i njegov trener Aleš Suhadolnik, koji je bio deveti.

Falilo mi je malo brzine na plivanju i trčanju, jer sam u poslednje vreme radio dosta tu specifiku za Ironman to me je malo usporilo. Biciklom sam zadovoljan, trčanje je bilo korektno, može bolje, a plivanje je bilo malo lošije. Celokupan rezultat je dobar i bila je ovo dobra priprema i trening za Budvu, koja će biti mnogo jaka trka, sa svetskim zvezdama – istakao je Trakić.  

POVEZANE VESTI: Strahinja Trakić posle Ironman rekorda Srbije: Može to i bolje

Treći u apsolutnom plasmanu bio je Pavel Hradil iz Češke (3:57:50), dok je Vladimir Danko uzeo bronzu na državnom šampionatu (4:05:28), a bio je peti ukupno.

Kod dama je Mirjana Nešković u apsolutnoj konkurenciji, pa i državnom, najviši stepenik pobedničkog postolja obezbedila rezultatom 5:02:46. Drugo mesto zauzela je Marjeta Sibelja iz Slovenije (5:04:03), a treće Staša Đorđević (5:23:22), koja je na nacionalnom prvenstvu uzela vicešampionsku titulu, dok se Tanja Trajković okitila bronzom (5:34:24).

Najbrža štafeta bila je Tri musketara (4:20:26), iza nje se našao Spartakus (4:27:46), a RBS je stigao na cilj treći.

Foto: 11tri Belgrade

facebook