Trka koja se ne propušta - Prokletije u svetskom formatu

18. avgust 2021. 

skyrunning serbia skajraning srbija prokletije  

facebook

Oko 300 takmičara iz 18 zemalja okupilo se u Nacionalnom parku Prokletije na teritoriji Opštine Gusinje kako bi učestvovali na trci koja je pripremana dve godine. Podatak da su došli trkači iz toliko drugih država pod kovid uslovima putovanja govori da će ova manifestacija ubrzo postati najveći outdoor događaj Crne Gore.

skyrunning serbia skajraning srbija prokletije

Pandemija je pomerila premijerno izdanje, ali je omogućila organizatorima da pripreme teren i logistiku za najlepšu i najatraktivniju stazu Balkana. U organizaciji Skyrunning asocijacije Serbia & Montenegro i Turističke organizacije Gusinje uspešno je realizovana prva sertifikovana staza za svetski kup u skajraningu. Staze dužine 30 i 50 km sa puno vertikalnog uspona i spusta dočekale su nebeske trkače i pokazale im najlepše vrhove divljih i neistraženih Prokletija iznad 2.000 metara nadmorske visine.

skyrunning serbia skajraning srbija prokletije

Na 50 km trkači su pokazali veliki takmičarski duh i upornost. Ova staza je ozbiljna, sa puno tehničkih deonica, ukupan uspon je bio neverovatnih 4.400 m, svrstavajući je u svetsku porodicu nebeskog trčanja. Divlja, nepristupačna, sa mnoštvom vidikovaca ostavlja jak utisak na svakog takmičara. Dolazak gostiju iz zapadne Evrope pokazuje da kvalitetni trkači prepoznaju potencijale za aktivan turizam, trejl i skajraning u Crnoj Gori.

skyrunning serbia skajraning srbija prokletije

Najbrži na ovoj stazi bio je Danijel Krstulović Opara iz Hrvatske, koji je na cilj stigao posle osam sati i 19 minuta. Iza njega se našao Dušan Bazić sa Kopaonika sa sat vremena zaostatka i Džeremi Lang iz Velike Britanije koji je stazu prošao 9:48. Treba napomenuti da je trkač iz Francuske Timote Debiki stigao drugi na cilj, ali je diskvalifikovan zbog nedostatka obavezne opreme.

Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Miluša Bošković iz Kotora prešavši stazu za 10 sati i osam minuta. Drugo mesto zauzela je Zrinka Deur Šarić iz Splita (10:52), dok su treće mesto podelile Nela Lazarević i Marija Kostić koje su kroz ciljnu kapiju prošle za 12:50.

skyrunning serbia skajraning srbija prokletije

Na trci od 30 km prvi se na cilju u Gusinju pojavio Pavle Varinac iz Beograda. On je deonicu završio za četiri sata i 10 minuta. Drugoplasirani je bio Srđan Mate sa 14 minuta zaostatka, dok je treća pozicija pripala Željku Radoviću (4:29). Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležila je Tatjana Jovanović (5:35). Drugo mesto zauzela je Francuskinja Estel Vensan, kojoj je bilo potrebno 5:54 da pređe stazu, a trećeplasirana je bila Lidiji Radulović stigavši na cilj posle šest sati.

skyrunning serbia skajraning srbija prokletije

Zahvaljujemo se opštini i Turističkoj organizaciji Gusinje, što su prepoznali potencijal i odlučili da na najbolji način iskoristi svoje prirodne kapacitete. Uz takmičare, Gusinje je posetio i velik broj porodica koje su pratile svoje najbliže i bodrile ih da savladaju nimalo lak teren Prokletija. Iskreno se zahvaljujemo Red Bull-u, kompaniji Zlatiborac, brendu Woolona & Merino World, kao i svim volonterima i GSS-u Crne Gore na profesinalnom pristupu i odličnoj saradnji. Sledeće izdanje će se održati sredinom avgusta naredne godine, obećavamo u većem broju i sa elitnim trkačima iz celog sveta. Trka koja se ne propušta – poručili su organizatori.

skyrunning serbia skajraning srbija prokletije

Foto: Skyrunning Serbia/Milan Kopčok, Dragan Stojkić 

 

facebook