Zbog korone održana samo nebeska noćna trka na Avali

02. februar 2020. 

 

facebook

Prva i nažalost, jedina, nebeska trka u 2020. godini održana je na Avali, na kojoj je blizu 400 planinskih trkača iz 10 zemalja spremno dočekala ekipa Skajraning Srbije.

Preostale tri trke, Ultra trail Stara planina (5-7. jun), Prokletije SkyRace Gusinje (15. avgusta) i Sinjajevina SkyRace Mojkovac (12. septembar) otkazane su zbog pandemije koronavirusa.

U šestoj sezoni Skyrunning lige Srbije pred učesnicima noćnog spektakla na Avali bila je staza od 10,5 km sa 550 metara uspona. Prema rečima trkača, bila je to prava avantura sa čeonim lampama.

Najbrži u muškoj konkurenciji je bio Đuro Borbelj iz Atletskog kluba „Apatin“ koji je deonicu pretrčao za neverovatnih 47 minuta i osam sekundi. Na taj način je pomerio rekord staze za šest minuta i 28 sekundi. Drugo mesto je zauzeo Aleksandar Vukmirović iz ARK „Fruška gora“ rezultatom 53:08, što je za 28 sekundi bolje od starog rekorda. Na trećoj poziciji našao se prošlogodišnji pobednik iz OAK Beograd Dragomir Ristanović koji je na cilj stigao za 54:44.

Kod žena titulu je kao i prošle godine odnela Ivana Živković iz kluba OAK “Beograd” rezultatom 62 minuta i 52 sekunde. Za 12 sekundi je pomerila (lični) rekord staze. Drugo mesto kod dama osvojila je Tatjana Jovanović iz BRK Trejl ekipe vremenom 64:44, dok je trećeplasirana Staša Đorđević iz Beograda stazu prešla za 65:58. Fantastičan rezultat mlade Staše, sa sedamnest godina pravi rezultati su tek pred njom.

Trka se bodovala za nacionalnu Skajraning Ligu.

Skajraning asocijacija Srbije se zahvaljuje brendu Adidas tereks i Intersportu, kompaniji Zlatiborac, zvaničnoj hrani Skajraning lige Srbije, domaćinu manifestacije – Avalski toranj (Emisiona tehnika i veze), brendu Merino i najboljem sladoledu u gradu “Crna ovca”. Velika zahvalnost otišla je i na račun su-organizatora “Gradski trkači”, kao i svim volonterima koji su doprineli kvalitetu ovog događaja.

  

(Foto: Skyrunning Serbia)

facebook