Marija Stanić i Aleksa Duduković pobednici Srbija Open Kupa 2021.

17. septembar 2021. 

marija stanic aleksa dudukovic plivanje na otvorenim vodama 

facebook

Kraj sezone plivanja na otvorenim vodama u Srbiji, koja je trajala od juna do septembra, ozvaničen je prošlog vikenda na Srebrnom jezeru gde se treći put održao međunarodni maraton. Bila je to i prilika da se uruče pehari pobednicima Srbija Open Kupa za 2021. godinu.

Najbolji su Marija Stanić (18) iz Plivačkog kluba „Vojvodina“ iz Novog Sada i Aleksa Duduković (16) član Somborskog sportskog kluba „Polet“.

Marija je na 16 maratona sakupila 2.453,75 bodova, a Aleksa 2.370 na 17 takmičenja..

Da bi takmičari mogli da uđu u ukupan poredak potrebno je da učestvuju na minimum tri trke. Onaj ko je, kao pomenut dvojac, imao znatno više takmičenja, za bodovanje se uzima 10 najboljih rezultata. Što znači da su i Marija i Aleksa bruto imali na kontu veću cifru, ona 3.653,75, a Somborac 3.550.

Mariji, koja je i 2019. godine bila pobednica Srbija Open Kupa, početkom sezone trebalo je samo malo vremena da uhvati zalet, pa je posle jednog trećeg i dva četvrta mesta, do kraja zabeležila sve pobede, ukupno 14. Kruna ove godine bio je i drugi odlazak na Evropsko juniorsko prvenstvo u Pariz, gde je plivala 10 km. U Češkoj se 2017. takmičila na 7,5 km.

Zadovoljna sam sezonom, s obzirom na to da smo imali poteškoća sa treniranjem tokom zime u Novom Sadu i što se tiče korone, pa nismo radili konstantno, ali i bazena, jer smo imali samo jedan, na Klisi. Zatvoreni u Spensu se renovirao, a početkom leta otvorio se onaj na Sajmištu. Uprkos svemu tome, odradila sam dobru sezonu, zadovoljna sam rezultatima, jer sam na skoro svakom maratonu bila prva. Bila sam i na Evropskom prvenstvu, što mi je puno značilo i to je na mene ostavilo veliki utisak – osvrnula se Marija Stanić na uspešno završenu sezonu.

Novosađanki, koju trenira Miloš Jajić, upravo je trka u Gradu svetlosti bila jedna od najtežih ovog leta.

Prvi put sam videla tako organizovan događaj, sa toliko dobrih plivačica, jer kod nas nije ovo popularan sport i nema mnogo učesnica. Tamo su bile sve odlične, iskusne takmičarke, s kojim sam imala priliku da se trkam i to nekako stvara i psihički i fizički umor, a još je i 10 kilometara...tako da mi je to bila baš teška trka. Bilo mi je teško i na 10 kilometara u Bačkoj Topoli, jer je to bio početak sezone, možda nisam bila dovoljno uplivana i nisam imala puno maratona pre toga – istakla je Marija.

Stvari su brzo došle na svoje mesto i do kraja sezone Marija je ostvarila sve pobede, a otkrila nam je i koje su to trke za nju bile nove, a koje su joj najdraže.

Prvi put sam učestvovala na maratonu u Čačku, koji se održava svake godine, ali sam uvek bila sprečena da odem tamo. Sada su se kockice poklopile i oduševila sam se trkom. Fruškogorski maraton je bio novi u kalendaru, tako da je i to bila mala promena, ne samo za mene, nego i druge takmičare. Najdraže trke, na koje uvek želim da se vratim su na Srebrnom jezeru, gde je prelepo. To je poslednji maraton, kraj sezone i zato je uvek poseban doživljaj. Druga je u Beogradu na Adi Međici, koja je lepo organizovana.

Marija je posle poslednjeg maratona imala samo nedelju dana pauze i već je počela sa treninzima za sledeću sezonu, u kojoj će se tokom zime takmičiti u bazenskom plivanju, a za ono n otvorenom u 2022. već ima određene ciljeve.

To mi je poslednja juniorska godina i volela bih da je iskoristim da odem na neko veće međunarodno takmičenje, eventualno evropsko prvenstvo. Posle me kao seniorku očekuju znatno teže trke – rekla je Marija Stanić.

Aleksa Duduković je, takođe i ranije bio najbolji u Srbija Open Kupu, 2018. godine. Sada je Somborac, kog trenira Sandra Kamber, ponovio taj uspeh, iako mu je Borislav Fermanović do kraja bio za petama.

Zadovoljan sam plasmanom u ukupnom poretku, iako je bilo napeto na kraju. Možda je pojedinačno moglo bolje, ali kada pogledam unazad, kako smo trenirali zbog korone, pa je bilo i dosta nevremena ... ne mogu da se požalim na ostvarene rezultate – rekao je Duduković.

Somborcima ne ide na ruku situacija sa bazenima na proleće i jesen, kada se „sele“ iz zatvorenog na otvoreni i obrnuto. Tada nijedan bazen ne radi mesec dana, pa ima dosta praznog hoda, koji Aleksa rešava suvim treninzima. Njemu najviše leže maratoni od 5 km, kojih je i imao najviše ovog leta.

To mi je najbolja opcija, nije baš dugačko kao 10 kilometra, a nije ni kratko kao dva, tri. Učestvovao sam ove sezone na dve nove trke u kalendaru, Fruškogorskom maratonu i Manjači, a prvi put sam plivao i na Adi Ciganliji. Volim trke u Bačkoj Topoli i na Adi Međici, jer budu teške, ali mi prijaju i sviđa mi se što nije neko gradsko okruženje, više je u prirodi. Te dve su mi i bile najteže ove sezone. U Beogradu zbog toga što se pliva i uzvodno, a u Topoli više zbog dužine, mada nije to ništa strašno, ali je izazovno – opisao je Duduković.

Kada u oktobru počne da radi zatvoreni bazen u Somboru, Aleksa nastavlja sa treninzima i tokom zime takmičiće se na mitinzima, dok ne počne sezona u plivanju na otvorenim vodama, gde će se truditi da ponovi uspeh iz ove godine.

 

Marija Stanić

1. mesto

Maraton Velebit kod Kanjiže, 5 km

Dunavski maraton Apatin, 5 km

Trofej "Džonija Vajsmilera", Zrenjanin, 3 km

Fruškogorski maraton, 5 km

Maraton Ada–Mol, 4 km

Maraton na Tisi, Bečej, 3 km

Ilindanski maraton Ovčar Banja, 2,5 km

Beogradski maraton Ada Međica, 5 km

Prvenstvo Srbije, Ada Ciganlija, 5 km

Maraton u Kanjiži, 7,5 km

Maraton u Sremskoj Mitrovici, 2 km

Maraton Sjeničko jezero, Uvac, 3 km

Memorijal „Safet Mavrić Ćako“ N. Pazar, 5 km

Maraton Srebrno jezero, 3 km

3. mesto

Maraton u Bačkoj Topoli 5 km, Prvenstvo Srbije

4. mesto

Prva trka 1889 Sombor 5 km

Maraton u Bačkoj Topoli 10 km, Prvenstvo Srbije

 

Aleksa Duduković

1. mesto

Maraton u Kanjiži, 7,5 km

2. mesto

Maraton u Bačkoj Topoli 7,5 km, Prvenstvo Srbije

Dunavski maraton Apatin, 5 km

Maraton u Sremskoj Mitrovici, 2 km

Maraton Park prirode „Stara Tisa“, B. Gradište, 3 km

3. mesto

Fruškogorski maraton, 5 km

Ilindanski maraton Ovčar Banja, 2,5 km

Prvenstvo Srbije, Ada Ciganlija, 5 km

Maraton Sjeničko jezero, Uvac, 3 km

Maraton Srebrno jezero, 3 km

4. mesto

Prva trka 1889 Sombor 5 km

Beogradski maraton Ada Međica, 5 km

5. mesto

Maraton u Bačkoj Topoli 10 km, Prvenstvo Srbije

Maraton Velebit kod Kanjiže, 5 km

Maraton Brčko, 5 km

Memorijal „Safet Mavrić Ćako“ N. Pazar, 5 km

7. mesto

Maraton jezero Manjača, 3 km

8. mesto

Maraton u Bačkoj Topoli 5 km, Prvenstvo Srbije

 

Foto: Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije; Privatna arhiva

 

facebook