Milorad Jakšić i Saša Vasić prvi sertifikovani treneri za plivanje na otvorenim vodama

28. februar 2023. 

milorad jaksic plivanje na otvorenim vodama 

Plivanje na otvorenim vodama u Srbiji i dalje krči put ka većoj popularnosti, ali svakako da je poslednjih godina primetan pomak po broju učesnika na maratonima širom zemlje, pogotovo onim tradicionalnim.

Svako na svoj način daje doprinos ovom lepom sportu, kako istrajni organizatori, tako i takmičari, od onih najmlađih do najiskusnijih. Ovde ćemo akcenat staviti na trenere, zato što je Srbija nedavno dobila prve sa sertifikatom Svetske asocijacije plivanja na otvorenim vodama (WOWSA) – Milorada Jakšića i Sašu Vasića.

Ovaj dvojac je posle višemesečnog rada završio kurs, a usavršavanje je podrazumevalo više od 50 sati video materijala, knjigu na 257 strana i šest modula, odnosno tema sa 233 koraka koja su obrađena.

Vebinare su vodili istaknuti takmičari, sedmostruka svetska prvakinja u maratonu Šeli Tejlor-Smit iz Australije, koja je jedna od suosnivača WOWSA i žena sa najdužim stažom u Tehničkom komitetu FINA (Međunarodna plivačka organizacija), pa Ketrin Kejs (SAD) trener olimpijskog tima SAD i najbolje američke plivačice na otvorenim vodama Hejli Anderson, kao i Damijan Blaum (Argentina) nekadašnji vrhunski plivač.

milorad jaksic plivanje na otvorenim vodama

Milorad Jakšić (Novi Sad) položio je za peti, najviši nivo sertifikovanog trenera na otvorenim vodama.

S obzirom na njegovo obrazovanje, ovo je još jedan stepenik u usavršavanju. Posle osnovnih i master studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, sada je na doktorskim, a i asistent je na predmetu plivanje.

Od 2009. godine donedavno je radio u Plivačkom klubu “Vojvodina” iz Novog Sada, pa i sa Marijom Stanić, najboljom plivačicom na otvorenim vodama u Srbiji. Licencirani je spasilac na vodi i instruktor spasilašta na vodi u Crvenom krstu Srbije, ronilac sa bocom do 18 metara dubine.

Na plivačkim takmičenjima je učestvovao od 2000. godine, sa maratonima na otvorenom počeo je 2007, a i dalje je aktivan takmičar.

Kurs je samo još jedan plus koji mi omogućava da budem prepoznat i kod drugih ljudi u širem okruženju, van Srbije. S obzirom na moje obrazovanje i iskustvo, dosta stvari mi je bilo poznato tokom kursa, ali sam, naravno i naučio mnogo novih. Bilo je zahtevno vremenski, jer je dugo trajao, ali je kurs tako koncipiran da bude zanimljiv – rekao je za "3 čuke" 33-godišnji Milorad Jakšić.

sasa vasic plivanje na otvorenim vodama

Saša Vasić (Beograd) je položio za treći nivo sertifikovanog trenera na otvorenim vodama.

On je iskusni maratonac i osnivač međunarodnog plivačkog maratona “Ada Međica” na Savi u Beogradu.

Imam mnogo staža “na vodi”, godišnje preplivam oko 400 kilometara, od toga je pola uzvodno. Sada imam još veće znanje i zašto da nekome i ne prenesem to, jer imam i veliko isksutvo. Ovo je potpuno drugačiji sport od plivanja u bazenu, razlika je velika – rekao je za “3 čuke” Vasić, koji je pre 20 godina prvi oplivao Adu Međicu i došao na ideju da napravi maraton.

Ove godine to takmičenje održaće se 2. septembra.

sasa vasic plivanje na otvorenim vodama

Oprobajte se u maratonskom plivanju

Dok ne počne letnja sezona plivanja na otvorenim vodama, takmičari održavaju formu na Zimskoj ligi. Prvo kolo održano je 19. februara u Bečeju, a i sledeća tri će biti na istoj lokaciji. Drugo kolo je 19. marta, treće 23. aprila i četvrto 21. maja. Moguće je odabrati distance 1.500 m, 3.000 m i 5.000 m.

Takmičenja su otvorenog tipa i svako može da se oproba u maratonskom plivanju, na ovaj način uđe u formu i tako uhvati zalet za trke na leto. 

Kalendar takmičenja za 2023. možete pogledati na ovom LINKU

A kako to izgleda iz ugla najbolje plivačice u Srbiji na otvorenim vodama, Marije Stanić, možete pogledati u emisiji RTV.

 

 

Foto: Kanjiža running & swimming festival/Printscreen RTV

 

facebook