Teodora Simović i Đuro Borbelj osvojili Bečejsku desetku 

9. april 2022. 

becejska desetka teodora simovic tri cuke  

facebook

Na centralnom gradskom trgu, poznatoj “Pogači” ponovo je vladala prava trkačka atmosfera tokom Bečejske desetke, koju je organizovao Atletski klub “Bečej” sa Kancelarijom za mlade i uz pomoć mnogih sponzora.

Trka u gradu na Tisi održana je peti put, a ovaj mali jubilej uveličao je i rekordan broj učesnika, duplo veći nego prethodnih godina. Na deonicama od 10 km i 5 km na startu se našlo oko 400 trkača i trkačica, dok je posebno lep podatak taj da je u dečjim trkama, takođe, brojka narasla i na 200, 400 i 800 metara nadmetalo se oko 300 mladih nada.

becejska desetka

Dobro poznatom trasom, sa startom i ciljem na “Pogači” pa preko Zelene ulice do “šlajza”, stazom uz Tisu, do kraja kampa i od spomenika “Sloboda” pravac nazad (ili još jedan krug na 10 km) učesnici su protutnjali, najviše boreći se sa jačim vetrom, pogotovo pored reke. Kiša je sve vreme pretila, ali se ipak samo na tome završilo.

I ovog puta su u Bečej došli gosti iz svih krajeva zemlje – Novi Sad, Beograd, Apatin, Novi Pazar, Subotica, Kula, Zrenjanin, Vrbas, Vranje, Leposavić, Sombor, Kanjiža, Pančevo, Vršac, Bačka Topola…

becejska desetka

Već na sam pogled na startnu listu moglo se reći da je članica Atletskog kluba “Novi Pazar” Teodora Simović (28) favoritkinja u trci na 10 km. Učenica trenera Rifata Zilkića, pobednica na Prvenstvu Srbije u polumaratonu pre mesec dana, trijumfovala je na svojoj prvom Bečejskoj desetki rezultatom 35 minuta i 38 sekundi. Uz pehar i poklone sponzora, pripala joj je i glavna nagrada od 15 hiljada dinara.

becejska desetka

Teško je bilo trčati po ovakvom vetru, pogotovo pored Tise, ali s obzirom na te uslove ja sam zadovoljna rezultatom jer mi je ovo prva trka na 10 hiljada metara posle državnog u polumaratonu, gde sam trčala sat i petnaest minuta. Ova trka mi je došla u odgovarajućem terminu i kao jedan trening, a i forma mi je bolja čim imam ovakva takmičenja. Klupske kolege su ostvarile jako dobre rezultate i to nam je važno, jer je ovo ipak početak sezone i pred nama je dosta trka, ne samo uličnih, nego i na stazi i dobro nam dođu ovakva nadmetanja. Prvi put sam trčala u Bečeju, organizacija je na vrhunskom nivou i prijatno sam iznenađena – prokomentarisala je za “3 čuke” Teodora Simović, inače prvakinja Balkana upravo na 10 km 2019. godine i predstavnica Srbije u maratonu na Svetskom prvenstvu 2017. u Londonu.

becejska desetka

Prošlogodišnja pobednica Nevena Jovanović iz Beograda sada je osvojila drugu poziciju i 10 hiljada dinara, pošto je na cilj stigla za 38:02, a Novopazarcima je još jedan pehar donela 15–godišnja Lenka Nikolić, koja je stazu prešla za 39:24 i njoj je pripalo pet hiljada dinara.

becejska desetka

U muškoj konkurenciji, takođe državni prvak u polumaratonu, Đuro Borbelj (AK Apatin) bio je najbrži i do prve pobede na Bečejskoj desetki i glavne nagrade od 15 hiljada dinara došao je vremenom od 31 minut i 16 sekundi. Na pobedničkom postolju pridružili su mu se drugoplasirani Maksim Puškar (AK Spartak) pretrčavši 10 km za 31:54 i Saša Miljković (AK Novi Pazar) koji je posao odradio za 33:49.

Pehare je svima uručio olimpijac Srbije, kajakaš Marko Tomićević.

Iste novčane nagrade dobili su i osvajači tri prva mesta u trci na 5 km. 

becejska desetka

Organizator je nastavio sa lepom tradicijom nagrađivanja najbržih Bečejaca i Bečejki u trkama na 5 km i 10 km, tako da su i oni dobili zaslužene pehare i nagrade, koje su uručene, naravno i učesnicima dečjih trka.

becejska desetka

Iz godine u godinu organizator Bečejske desetke ispunjava očekivanja učesnika i samim tim krči put ka uspešnoj budućnosti i tome da ova trka postane tradicionalna. Oni koji svake godine trče kraj Tise rado se odazovu novom izdanju, a koliko smo primetili po reakcijama onih koji su prvi put startovali sa “Pogače” planiraju da to učine ponovo kada im se ukaže prilika.

 

Rezultati

10 km

Najbrži Bečejci

1. Zoltan Horvat 39:13

2. Filip Basarić 41:04

3. Žolt Terecik 44:18

Najbrže Bečejke

1. Teodora Stojić 54:07

2. Alisa Bajić 1:03:09

3. Dajana Balaž 1:07:11

 

5 km

Muškarci

1. Uroš Gutić (AK Borac Banjaluka) 15:30

2. Aleksandar Krstić (AK Leposavić) 15:37

3. Denis Firulović 16:00

Žene

1. Saima Murić (AK Novi Pazar) 17:18

2. Slađana Stamenković (AK Crvena zvezda) 17:27

3. Mejra Mehmedović (AK Novi Pazar) i Nora Trklja (Run team Marinkov) 18:40

Najbrži Bečejci

1. Bojan Miljević 17:14

2. Marko Jocić 23:23

3. Tamaš Horvat 27:06

Najbrže Bečejke

1. Branislava Stepanov 20:15

2. Reka Kara 25:42

3. Slađana Đatkov Strainov 29:46

 

 

Foto: 3 čuke 

facebook