Uobičajena gužva na Kopaoniku: Više od hiljadu učesnika na MTB i trejl trkama

25. jul 2022. 

mtb maraton tri strane kopaonika biciklisticki maraton tri strane kopa  

facebook

Navikli smo već da je poslednji vikend jula (29 – 31. jul) rezervisan za sportske manifestacije na Kopaoniku, a ove subote i nedelje na terenima tog nacionalnog parka okupiće se više od hiljadu učesnika i to na tri strane.

Jedni će se takmičiti u subotu, na dve distance Trail race Kopaonik, kraćoj od 7 km i dužoj od 15 km.

Sledi događaj za najmlađe, od dve do 12 godina, Trail race kids, da bi u nedelju na start stali biciklisti u jednoj od tri MTB avanture – Tri strane Kopaonika, koji se održava deveti put.

Prijave su danas zatvorene i brojke jasno govore da će i ove godine ovo biti najposećeniji vikend na Kopaoniku, na kom se u isto vreme održavaju i Dani borovnica uz bogat i zanimljiv program.

Uživanje na jednoj od najlepših planina Srbije zagarantovano je kako svim učesnicima, tako i onima koji će događaje posmatrati sa strane.

 

Trail race Kopaonik
Tradicionalno sportski vikend otvoriće trka “Trail race Kopaonik” koja će se održati u subotu, 30. jula sa početkom u 11 časova. Učesnici mogu da biraju između staza različitih dužina, te je za one koji bi prvi put da se oprobaju u trčanju u prirodi organizator pripremio stazu dugu 7 km na kojoj takmičari neće morati da savladaju veliku visinsku razliku, dok je za nešto spremnije učesnike i one koji su željni avanture dostupna staza od 15 km, sa nešto većom visinskom razlikom.

Staze prolaze kroz neke od najlepših predela Nacionalnog parka i svi ljubitelji trčanja imaće priliku da se upoznaju sa predelima Crvenih bara, Gobelje i Mekih presedla. Ove godine, kao i prethodne, na stazama će se naći i veliki broj nordijski hodača koji su svoj dolazak potvrdili preko matičnih klubova.

mtb maraton tri strane kopaonika biciklisticki maraton tri strane kopa trail race kopaonik

Odmah nakon završetka glavnog događaja, biće organizovana revijalna trka za najmlađe pod nazivom “Trail race Kids” na kojoj će se okupiti mališani od dve do 12 godina, koji će uživati u trčanju po mekanoj travnatoj podlozi.

“Tri strane Kopaonika”

Drugi dan ovog sportskog vikenda, nedelja 31. jul, posvećen je biciklistima jer se po deveti put, održava najmasovniji biciklistički maraton u našoj zemlji pod nazivom “Tri strane Kopaonika”.
Pred učesnima su staze “Beli meda”, “Jela” i “Pančić” te će svaki učesnik imati priliku da prema svojoj meri izabere dužinu, ali i težinu staze koju želi da savlada.

Za rekreativce i učesnike kojima bi ovo možda bila prva ovakva manifestacija tu je staza “Beli meda” dužine 20 km, koja neće biti ni tehnički previše zahtevna za aposlutne početnike.

Napredniji učesnici mogu da izaberu između staze “Jela” u dužini od 33,5km, ili staze “Pančić” u dužini od 50 km, koja obilazi sve tri strane Kopaonika.

“Tri strane Kopaonika” i “Trail race Kopaonik” organizuje sportsko udruženje “Na sve strane” iz Beograda u saradni sa TO Opštine Raška, JP Skijališta Srbije i Nacionalnim parkom “Kopaonik”.
 

Foto: Tri strane Kopaonika 

facebook