Viktorija Keler i Nenad Jovanović pobednici drugog Vezirac trejla

 

22. januar 2023. 

vezirac trail vezirac trejl  

ARK "Fruška gora" i Planinarski klub Železničar Inđija potrudili su se da ljubitelji trčanja u prirodi već krajem januara testiraju formu i počnu sezonu.

Organizovali su drugi Vezirac trejl, na kom se okupilo 160 takmičara da pretrči stazu od 16 kilometara sa 300 metara visinske razlike. Deonica taman za ovaj period godine.  

Iako je sneg prethodnih dana neke obradovao, neke ne, nije se zadržao na stazi, pa su još pre starta počele fore sa blatom koje čeka učesnike.

vezirac trail vezirac trejl

Makar na početku, trkači i trkačice nisu morali da se bakću sa klizavim putem, jer su od starta, u predgrađu Petrovaradina, do čuvenog spomenika na Vezircu, išli asfaltom, da bi potom zašli u zahtevniji deo, sa zemljanom, blatnjavom stazom predgrađem Bukovca, pored planinarskog doma na Stražilovu, da bi stigli do predgrađa Sremskih Karlovaca, odakle su se preko Zanoša vratili do cilja, koji je bio na stotinak metara od starta.

vezirac trail vezirac trejl

Uživalo se, svakako, u prelepim fruškogorskim predelima pod snegom, a i vreme je bilo sasvim prihvatljivo za ovo doba godine.

Dobro raspoloženje je odlika ovakvih, domaćinskih trka, pa ga nije manjkalo ni sada. Za to su bili zaduženi, najpre organizatori, a i učesnici, kojih je bilo iz Novog Sada i okoline, Beograda, Inđije, Pančeva, Sombora, Subotice, Valjeva, Kragujevca, Smederevske Palanke, Užica, Bečeja, Despotova, Tomaševca, Šapca, Stare Pazove, Nove Pazove, Velike Plane, Lajkovca, Zrenjanina, Kruševca, Rume, Malog Iđoša, Bačkog Petrovca, Podgorice...

vezirac trail vezirac trejl

Kada je reč o rezultatima, osim što treba čestitati svim učesnicima, osvrnućemo se i na troje prvoplasiranih, koji su dobili zaslužene nagrade.

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Viktorija Keler iz Rusije. Ona je stazu od 16 km (D+/-300 m) pretrčala za jedan sat, 19 minuta i 42 sekunde. Drugo mesto pripalo je Jamanti Šafranj (ARK Tron, Subotica) koja je trku završila za 1:20:07, a treća je bila Damjana Perenčević (ARK Somaraton Sombor) rezultatom 1:21:52.

Viktorija Keler, koja se bavi trčanjem i trenira na Fruškoj gori, prvi put je učestvovala na Vezirac trejlu.

Bilo je teško jer nisam u najboljoj formi, a i dosta klizavo. Trka je, međutim, lepa i dobra za početak sezone. Došla bih i sledeće godine, zašto da ne. Živim u Novom Sadu i blizu mi je – rekla je pobednica, koja ima iskustva u dosta trejl trka u Srbiji, pogotovo na Fruškoj gori, a učestvovala je i na skajraningu na Staroj planini.

vezirac trail vezirac trejl

Kod muškaraca, rekord staze (koja je za nekih stotinak metara zbog izmeštanja starta promenjena, ali da ne ulazimo u detalje) oborio je Nenad Jovanović, član ARK "Fruška gora", koji je popravio plasman, jer je prošle godine na premijernom Vezirac trejlu bio drugi. Štopericu je zaustavio na 1:03:37.

Teško je uporediti te dve trke, jer prošle godine nije bilo snega, a sada jeste pa je na uzbrdicama malo bilo teško, sa mnogo blata. Iako nema šume, staza je zanimljiva. Inače ne volim da idem na trke u zimskom delu sezone, ali sam ovu iskoristio kao jak trening. Prošli put je bila dobro organizovana, pa nisam hteo da propustim drugo izdanje – prokomentario je Jovanović, inače drumski trkač, koji "svrati" u trejl zbog prirode.

vezirac trail vezirac trejl

Brano Baltić iz Podgorice osvojio je drugo mesto rezultatom 1:04:29, dok je ubrzo za njim kroz cilj prošao i trećeplasirani Aleksandar Petrukov (Novi Sad-Petrovaradin) pošto je štopericu zaustavio na 1:05:01.

 

Foto: Mihailo Bogdanović, 3 čuke

facebook