ZA PAMĆENJE: Prvi "Wild Bear" na Tari u znaku jake konkurencije i oduševljenja učesnika (FOTO)

14. septembar 2022. 

wild bear stage race tara  

facebook

Nije se prevario niko ko je odlučio da učestvuje na prvom izdanju trodnevne etapne brdsko- biciklističke trke Wild Bear MTB stage race na terenima Nacionalnog parka Tara jer je doživljaj bio bez presedana.

Od 9. do 11. septembra dvotočakaši su imali priliku da tumaraju atraktivnim i izazovnim stazama jednog od najlepših predela Srbije.

U okviru generalnog plasmana svih prijavljenih ekipa pobedu su odneli timovi iz Slovenije i Hrvatske.  

wild bear mtb stage race

Lokacija održavanja trke bio je Mitrovac na Tari, proplanak na oko 1000 metara nadmorske visine, koji važi za jedno od najlepših izletišta u okviru Nacionalnog parka Tara. Pred učesnicima su bile tri etape različitih dužina i visinskih profila.

wild bear mtb stage race

Prvi dan

Prvi dan doneo je nešto bržu stazu sa pojedinačnim tehničkim delovima i ukupnom kilometražom od 42 km oko 1000 m visinske razlike. Kiša koja je padala dan pred start dodatno je začinila stvari, te je pred učesnicima bio klizav teren na koji je bilo potrebno obratiti dodatnu pažnju. Trka je vožena u pravcu Kaluđerskih bara, a preko Dobrog polja i Zaovinskog jezera na nekim od najlepših terena Nacionalnog parka Tara.

wild bear mtb stage race

Drugi dan

Drugi dan stage race-a bio je predviđen za najdužu stazu sa ujedno i najviše visinca. Dug i na momente tehnički zahtevan dan, učesnike je testirao do poslednjih granica. Stazu dugu 60 km sa preko 1900 visinca timovi su prelazili u vremenima preko tri sata vožnje. Staza je prolazila kroz neke od najudaljenijih predela nacionalnog parka.

wild bear mtb stage race

Treći dan

Trećeg i poslednjeg dana startovalo se, takođe sa Mitrovca. Takmičari su pred sobom imali stazu dugu 45 km sa 1400 m visinca, koju su najbrži timovi prelazili za nešto više od dva sata. Staza je išla u pravcu Mokre Gore, a takmičari su u povratku ka Mitrovcu prolazili pored nekoliko jezera koje pripadaju Nacionalnom parku Tara.

wild bear mtb stage race

U ukupnom plasmanu prijavljenih timova prvo mesto pripalo je timu “Team Granfondo Slovenia 1 /Istra -  Sikošek-Legović”, dok je drugo mesto osvojio tim “Team Granfondo Slovenia 2 -  Golob-Vene” , a treće tim “BK Campetto – Deković–Šubr”.

U kategorijama, prvo mesto u muškoj 18+ kategoriji pripalo je timu “Team Granfondo Slovenia 1 / Istra -  Sikošek-Legović”, drugo timu “Pannonian Racing Team – Popović-Roman”, a treće timu “Husqvarna – Mesarić-Matulović”.

wild bear mtb stage race

U kategoriji masters 40+ prvo mesto pripalo je timu “Team Granfondo Slovenia 2 -  Golob-Vene”, drugo timu “BK Campetto – Deković-Šubr” a treće timu iz Srbije “Progressive Endorphin – Ćurčić-Petrović”.

U kategorjii Mix timova prvo mesto zauzeo je tim “Cro MTB Racing Team –Lukačević-Ružić”, drugo tim “Energi-Cycling Team Skopje - Ivanova-Kondev”, a treće tim “BK Rotor – Pernjak-Pernjak”.

U E-Bike kategoriji prvo mesto je pripalo timu “MK Lightning – Gjorgjievski-Stanisavoski”, drugo timu “Husqvarna Top Gun – Topol-Koprivnjak”, a treće timu “Husqvarna eCurke – Horvat-Drezga”.

wild bear mtb stage race
 

Sudeći po utiscima učesnika “Wild Bear MTB Stage Race” u narednim godinama biće nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje dobre MTB vožnje, a drugi vikend u septembru dobro poznati datum za vrhunsko višednevno trkanje na predivnim predelima Nacionalnog parka "Tara" u Srbiji!

wild bear mtb stage race

“Wild Bear MTB Stage race” ogranizovalo je sportsko udruženje “Na sve strane” iz Beograda koje stoji iza organizacije MTB maratona “Tri strane Kopaonika”, a uz podršku Nacionalnog parka Tara, Turstičke organizacije “Tara-Drina” i Centra dečijih letovališta Beograda.

wild bear mtb stage race

 

Foto: Zlatan Prećanica i IMLiveproduction

 

facebook