Drugo odličje u sezoni: Srebro za paratriatlonca Lazara Filipovića na Svetskom kupu u Španiji

02.06.2024. | Triatlon | 0 Komentara

Srpski paratriatlonac Lazar Filipović osvojio je sa pilotom Jovanom Ponjevićem srebro na Svetskom kupu u Vigu.

Filipović je trku završio za jedan sat, pet minuta i 25 sekundi (1:05:25) a ispred naše kombinacije je bila samo domaća, španska, pa se pobedi radovao Hose Luis Garsija Serano (1:05:05). Bronza je pripala Francuzu Maksimu Gajeu (1:06:15).

POVEZANE VESTI
Lazar Filipović osvojio bronzu na Svetskom kupu u Turskoj: Fenomenalna trka, rad se isplatio

Ovo je Filipoviću drugo odličje sa svetskih kupova u 2024. godini, jer je na početku sezone osvojio bronzu u Turskoj. Posle toga je zauzeo peto mesto na Svetskom kupu u Uzbekistanu.

Trka je bila dosta teška zbog konfiguracije terena. Na trčanju i vožnji bicikla staza je bila valovita, a za plivanje voda hladna, oko 15 stepeni. Međutim, dobro smo taktički i na neki način rasterećeno odradili trku jer smo znali donekle i da smo favoriti – rekao je za „3 čuke” Lazar Filipović.

Srpski paratriatlonac je potom opisao i put do srebra.

Imali smo treće vreme na plivanju, a na biciklu smo dali sve što smo mogli. Dobro smo odradili tranzicije, a na trčanju smo, pre okreta na prvom usponu pretekli Francuze i Engleze, pa smo došli do druge pozicije. Smanjivali smo zaostatak za Špancima koji su B1 kategorija što znači da su imali 2:46 minuta prednost, jer smo mi B2. U poslednjem krugu, nekih 800 m pred cilj prišli smo im na desetak metara, ali su oni bili svežiji, odmah su pojačali tempo i napravili tu razliku od dvadeset sekundi na kraju – dodao je Filipović.  

Iz Španije Filipović i Ponjević odmah idu u Italiju.

Ovim drugim mestom u Vigu se pomeramo na paraolimpijskoj i svetskoj rang listi, a imamo još dve trke svetskog kupa da odradimo. Sledeći vikend smo u Tarantu, gde nam je staza poznata jer smo prošle godine u oktobru bili drugi i potom nas očekuje još jedna trka sredinom juna. Posle čekamo 1. jul i formiranje konačnih rang lista za Paraolimpijske igre u Parizu – poručio je Filipović.

I ovog puta tandem je imao podršku Paraolimpijskog komiteta Srbije, Srpskog triatlona i Ministarstva sporta.

Bez njih ovo ne bi bilo realno. Zahvaljujemo im se na tolikoj podršci i ovim rezultatom smo i opravdali njihovu volju da nam pomognu – istakao je Filipović.

Filipović i Ponjević su tandem od septembra prošle godine. Počeli su da rade zajedno dve sedmice pred Svetsko prvensto u Pontevedri na kom su zauzeli 12. mesto. Posle je u oktobru usledila četvrta pozicija na Svetskom kupu u Malagi i prva medalja na tim takmičenjima – srebro u Tarantu.

 

Foto: Privatna arhiva

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ