Jovana Arsić o istorijskom uspehu za srpsko veslanje: Zlato za sve moje ljude

03.05.2024. | Vodeni sportovi | 0 Komentara

Dugogodišnji rad, veliko odricanje i istrajnost, Jovani Arsić su se isplatili osvajanjem istorijske medalje za srpsko žensko veslanje – prve zlatne na velikim međunarodnim takmičenjima.

Na Evropskom prvenstvu u Segedinu rođena Zrenjaninka doveslala je u skifu do titule i prvi put je himna „Bože, pravde” bila namenjena nekoj veslačici Srbije. Pre Jovane vicešampionka Starog kontinenta bila je Novosađanka Iva Obradović, u skifu (2012) i u dubl skulu sa sugrađankom Ivanom Filipović (2011).

POVEZANE VESTI
Mina Mihajlović, veslačica iz Pančeva, ostvarila američki san: Svim devojkama bih preporučila ovaj sport

Arsićeva je najpre prošle godine napravila najveći uspeh u karijeri osvojivši bronzu na Evropskom prvenstvu na Bledu, prvo odličje na velikim smotrama, a sada je otišla dve stepenice više – do trona, na kom zasluženo stoji.

Ovo zlato je za sve moje ljude, kako ide stih pesme benda Beogradski sindikat „za sve moje ljude što uporno se trude da sutra bolje bude”. Ponosna sam na ceo tim, na sve što smo uradili, jer smo se držali zajedno. Prošli smo mnogo loših stvari, uložili toliko energije i dosta smo se borili za ovo. Presrećna sam i još uvek ne znam kako bih tačno opisala ovaj osećaj – rekla je Jovana Arsić, članica VK Partizan, za „3 čuke”.

Himna – divan osećaj
Imala je Jovana Arsić priliku da prvi put gleda kako se srpska zastava podiže iznad drugih i odsluša himnu „Bože, pravde”.
– Osećaj je predivan. To ne može da se poredi ni sa čim. Nadam se da ovo neće biti poslednji put da je čujem – rekla je Jovana.

Jovana je dominirala u finalu, od početka do kraja je bila u velikoj prednosti, a po završetku trke na cilju su je dočekali trener Nikola Stojić, naš najtrofejniji veslač, ostali takmičari i članovi tima.

Znači mi mnogo ta cela trka. Previše sam želela da se ovo desi i nisam ni osetila efekat trke kako bi trebalo. Ništa mi se nije dešavalo kao u ostalim trkama. Išla sam samo po svom, po ono što sam želela i niko nije mogao da mi priđe. Lagano sam ušla u cilj. Nije bilo vremena za greške jer je sve išlo po planu. Na 1.500 metara bila sam već mnogo ispred rivalki i samo je trebalo da sačuvam poziciju do kraja i proslavim – opisala je Arsićeva finale u kom je stigla do najsjajnije medalje.

Jovana je srpsko žensko veslanje stavila na globalnu mapu pošto je osvojila i prvo odličje na svetskim kupovima, bronzu 2021. u Zagrebu. Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada je bila prva srpska veslačica na ovom događaju posle Ive Obradović (Peking 2008). Od prošle godine ima i vizu za smotru u Parizu na leto, a druga medalja sa evropskih šampionata lep je uvod u najveći sportski događaj na svetu.

Dosta sam sebe promenila na putu do ovog uspeha. I ceo tim se menjao na bolje, vidi se velika razlika u radu i energiji, uz sve što smo prošli zajedno. To je i jedini način da se dođe do uspeha – treba da uživamo u procesu i da samo dođemo po ono što nam pripada – poručila je prvakinja Evrope.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovana Arsić (@jovana_arsicwr)

Jovana od prošle godine ima overenu normu za Olimpijske igre u glavnom gradu Francuske (26. jul – 11. avgust).

Idemo optimistično ka Parizu, ali ja ne pričam o ciljevima toliko unapred. Potrebno je samo ostati koncentrisan. Nije ovo zlato mene ponelo. Jesam previše srećna i ponosna, ali nije me ovo istrošilo u smislu da nemam za šta više da se borim. Odlično smo krenuli – Nikolaj Pimenov je u Segedinu uzeo olimpijsku normu, imamo još finalne kvalifikacije u Lucernu i mislim da će sve da bude još bolje za ceo tim – istakla je Jovana Arsić.

Nikolaj Pimenov obezbedio olimpijsku normu

Rus Nikolaj Pimenov, koji od početka 2023. godine vesla za reprezentaciju Srbije, overio je olimpijsku vizu u skifu na evropskim kvalifikacijama u Segedinu i debitovaće na ovoj smotri u Parizu. Imao je normu u četvercu i za Tokio 2021, ali mu se izjalovio odlazak u Japan. U Mađarskoj je dominirao u sve tri trke.

Očekivao sam ovakav rezultat jer smo dobro trenirali. Što se tiče rada i priprema, ova zima je bila najkvalitetnija u mojoj karijeri. Dosta brzo sam veslao i na treninzima i bio sam spreman za Segedin – rekao je Pimenov za „3 čuke”.

S obzirom na to da je drugu sezonu sa reprezentacijom Srbije, Nikolaj je zadovoljan radom koji sprovodi trener Nikola Stojić.

On je dobar stručnjak. Ja nikada u životu nisam bio brži nego sada – dodao je Pimenov.

On će na finalnim olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu (19–21. maj) veslati dubl skul sa Martinom Mačkovićem.

 

 

Foto: Ivana Vlahović/ Canottaggio.org / Luca Pagliaricci

 

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ