Milorad Jakšić i Saša Vasić prvi sertifikovani treneri za plivanje na otvorenim vodama

28.02.2023. | Vodeni sportovi | 0 Komentara

Plivanje na otvorenim vodama u Srbiji i dalje krči put ka većoj popularnosti, ali svakako da je poslednjih godina primetan pomak po broju učesnika na maratonima širom zemlje, pogotovo onim tradicionalnim.

Svako na svoj način daje doprinos ovom lepom sportu, kako istrajni organizatori, tako i takmičari, od onih najmlađih do najiskusnijih. Ovde ćemo akcenat staviti na trenere, a Srbija je nedavno dobila prve sa sertifikatom Svetske asocijacije plivanja na otvorenim vodama (WOWSA) – Milorada Jakšića i Sašu Vasića.

Ovaj dvojac je posle višemesečnog rada završio kurs. Usavršavanje je podrazumevalo više od 50 sati video materijala, knjigu na 257 strana i šest modula, odnosno tema sa 233 koraka koja su obrađena.

Vebinare su vodili istaknuti takmičari, sedmostruka svetska prvakinja u maratonu Šeli Tejlor-Smit iz Australije, koja je jedna od suosnivača WOWSA i žena sa najdužim stažom u Tehničkom komitetu FINA (Međunarodna plivačka organizacija), pa Ketrin Kejs (SAD) trener olimpijskog tima SAD i najbolje američke plivačice na otvorenim vodama Hejli Anderson, kao i Damijan Blaum (Argentina) nekadašnji vrhunski plivač.

Milorad Jakšić (Novi Sad) položio je za peti, najviši nivo sertifikovanog trenera na otvorenim vodama. S obzirom na njegovo obrazovanje, ovo je još jedan stepenik u usavršavanju. Posle osnovnih i master studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, sada je na doktorskim, a i predaje predmet Plivanje. Od 2009. godine donedavno je radio u Plivačkom klubu “Vojvodina” iz Novog Sada, pa i sa Marijom Stanić, najboljom plivačicom u otvorenim vodama u Srbiji. Licencirani je spasilac na vodi i instruktor spasilašta na vodi u Crvenom krstu Srbije, ronilac sa bocom do 18 metara dubine.

Na plivačkim takmičenjima je učestvovao od 2000. godine, a sa maratonima na otvorenom počeo je 2007, a i dalje je aktivan takmičar.

Kurs je samo još jedan plus koji mi omogućava da budem prepoznat i kod drugih ljudi u širem okruženju, van Srbije. S obzirom na moje obrazovanje i iskustvo, dosta stvari mi je bilo poznato tokom kursa, ali sam, naravno i naučio mnogo novih. Bilo je zahtevno vremenski, jer je dugo trajao, ali je tako koncipiran da bude zanimljiv – rekao je 33-godišnji Milorad Jakšić.

Saša Vasić (Beograd) je položio za treći nivo sertifikovanog trenera na otvorenim vodama.

On je iskusni maratonac i osnivač međunarodnog plivačkog maratona “Ada Međica” na Savi u Beogradu.

Imam mnogo staža “na vodi”, godišnje preplivam oko 400 kilometara, od toga je pola uzvodno. Sada imam još veće znanje i zašto da nekome i ne prenesem to, jer imam i veliko isksutvo. To je potpuno drugačiji sport od plivanja u bazenu, razlika je velika – rekao je za “3 čuke” Vasić, koji je pre 20 godina prvi oplivao Adu Međicu i došao na ideju da napravi maraton. Ove godine to takmičenje održaće se 2. septembra.

Oprobajte se u maratonskom plivanju

Dok ne počne letnja sezona plivanja na otvorenim vodama, takmičari održavaju formu na Zimskoj ligi. Prvo kolo održano je 19. februara u Bečeju, a i sledeća tri će biti na istoj lokaciji. Drugo kolo je 19. marta, reće 23. aprila i četvrto 21. maja. Moguće je odabrati distance 1.500 m, 3.000 m i 5.000 m. Takmičenja su otvorenog tipa i svako može da se oproba u maratonskom plivanju, uđe u formu i tako uhvati zalet za trke na leto.

Kako to izgleda iz ugla najbolje plivačice u Srbiji na otvorenim vodama, Marije Stanić, možete pogledati u emisiji RTV.

Foto: Kanjiža running & swimming festival

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ