Nebeski trkači konačno dočekali sunce na Staroj planini: Ultra kleka održana 11. put

28.05.2024. | Skyrunning | 0 Komentara

Ultra trail Stara planina održana je 11. put, na originalnoj trasi nakon nekoliko godina.

Po glavnom grebenu i najvišim vrhovima trkači iz devet zemalja su 25. i 26. maja konačno uživali u nestvarnoj lepoti na granici sa Bugarskom. Ovo je najstarija i najteža trejl trka Srbije, jedina iznad 2.000 m.n.v, što je preduslov za ISF sertifikat (dobijen još 2019).

Pored internacionalnih sertifikata, ova trka nosi ITRA/UTMB bodove za najveću trku planete – UTMB u Francuskoj. Poslednjih godina organizacija je aktivirala B staze (alternativne, bezbedne rute po dolinama), zbog izuzetno loših vremenskih uslova, ali je za ovo izdanje konačno stiglo sunce.

POVEZANE VESTI
Lužnički sky race opet bio veliki izazov: Trijumfalni povratak Bazića, Šikanova dominirala
Debi skajranera na Svetskom prvenstvu u sky snow formatu: Jedinstveno iskustvo i podstrek za nove izazove
Počela 10. skajraning sezona: Jedinstvena sky „snow” trka u Kolašinu

Trka se uporedo odvijala na tri staze dužina 34 km, 64 km i 100 km. Iz priloženog se vidi da ova manifestacija nije prilagođena komercijalnom tipu trka, niti početnicima. Samo je za najspremnije i najiskusnije.

Na najkraćoj, ali i tehnički najtežoj trci Dupljak (34 km i 2.300 metara uspona), pobedio je Dušan Bazić sa Kopaonika rezultatom 4:03:23 sata i na taj način je uzeo normu za Svetsko prvenstvo u Španiji. Drugi je na cilj stigao Valentin Vergilijuš (4:05:58) iz Rusije, a treći Aleksandar Grbović (4:29:39) iz Crne Gore.

Kod dama je prvo mesto osvojila Varvara Šikanova iz Rusije novim rekordom staze od 4:07:51 sat. Druga je deonicu prešla Mina Kosanović za 4:42:43, a treću poziciju obezbedila je Marija Kostić (4:58:47).

Na stazi Midžor od 64 km i 2.650 metara uspona, gde su najbolji uslovi za ljude koji tek žele da uđu u svet ultra trejl formata, izazov je najbrže savladao Ognjen Obućina iz Užica nakon 6:29:09, a na pobedničkom postolju su mu se pridružili Rusi, drugoplasirani Aleksej Kozlov (6:51:51) i trećeplasirani Maksim Kosjakov (8:01:24).

Kod devojaka se trijumfu radovala Tatjana Petković (9:33:58), a iza nje su stigle Jelena Golubović (11:01:59) i Jovana Belanović (13:46:28).

Na najtežoj ultri Kopren (100 km i 4000 metara uspona) u muškoj kategoriji prvi je stigao Rus Igor Aleksandrov rezultatom 12:08:47 sati, na drugom mestu bio je Andrej Golovin (12:36:33), takođe iz Rusije, dok je treću poziciju obezbedio takmičar iz Crne Gore Brano Baltić (13:19:23).

U ženskoj kategoriji prvo mesto osvojila je Tatjana Jovanović iz Beograda (16:02:47). Nažalost Ivona Velimirović iz Niša nije uspela da stigne u limitu na cilj, dok treće takmičarke nije bilo na ovoj distanci.

Trka je protekla u sjajnoj atmosferi, ne zna se ko je bio srećniji zbog lepog vremena, volonteri ili trkači. Ova edicija će svima ostati u sećanju.

Svi rezultati mogu se naći na ovom linku.

Stara planina nezaobilazan događaj

Skajraning takmičenje na Staroj planini nezaobilazan je događaj u svetu planinskog trčanja koji svake godine privlači učesnike iz svih delova sveta, a istovremeno promoviše potencijale ove netaknute planine u oblasti avanturizma, sporta i aktivnog odmora. Ovo je treća od šest planiranih trka u ovoj sezoni u organizaciji Skyrunning asocijacije Srbije i Crne Gore.

Skajraning podrazumeva trčanje na planinske vrhove i neuređene terene, tehničke deonice i vertikale. Na našim prostorima ova asocijacija organizuje takmičenja od 2014, a ove godine Skyrunning asocijacija Srbije i Crne Gore organizuje i Svetsko juniorsko prvenstvo u ovoj disciplini na Rumiji (opština Bar) u junu mesecu. Organizacija se zahvaljuje sponzorima na nesebičnoj podršci, a to su Sport Vision i Woolona (Merino World). Nov datum za 12. izdanje manifestacije je 13–15. jun 2025. Sve informacije možete dobiti na sajtu trke: ultrakleka.com

 

Foto: Skyrunning Serbia/Miloš Milenković

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ