OLIMPIJSKA NORMA: Veslači Martin Mačković i Nikolaj Pimenov u dubl skulu uzeli vizu za Pariz

21.05.2024. | Vodeni sportovi | 0 Komentara

Veslački dubl skul u sastavu Martin Mačković i Nikolaj Pimenov obezbedio je normu za Olimpijske igre u Parizu koje se održavaju od 26. jula do 11. avgusta.

Na finalnim olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu MačkovićPimenov su u finalu posle velikog okršaja sa australijskom posadom osvojili drugo mesto, a prva dva su i vodila do karte za glavni grad Francuske. Srbija je na cilj stigla za 6:26,47 minuta, a pobedili su Amerikanci (6:23,14). Naš tandem je sve vreme držao drugu poziciju, dok je lider najpre bila Australija, koju je potom pretekla posada SAD. Preostalo je našim veslačima da se izbore sa „kengurima“ koji su im disali za vratom do samog cilja.

POVEZANE VESTI
Jovana Arsić o istorijskom uspehu za srpsko veslanje: Zlato za sve moje ljude

Naša kombinacija je dominirala i pobedila i u kvalifikacionoj trci i polufinalnoj i samim tim stavila do znanja rivalima koliko može i koliko želi kartu za Pariz.

Mačković će tako drugi put u karijeri učestvovati na olimpijskim igrama, posle debija u Tokiju 2021. kada je sa Milošem Vasićem bio peti u dvojcu. Vasić je ove sezone povređen pa je Subotičanin prešao u dubl skul sa Pimenovim.

Nikolaj će debitovati na najvećem sportskom događaju na svetu. Imao je normu sa ruskim četvercem za Tokio, ali mu se odlazak izjalovio.

Ovo je treća norma za veslačku reprezentaciju Srbije, pošto je Jovana Arsić prošlog septembra na Svetskom prvenstvu u Beogradu zauzela deveto mesto u skifu i tako obezbedila druge olimpijske igre posle Tokija, a Pimenov je krajem maja na evropskim kvalifikacijama u Segedinu uzeo vizu u istoj disciplini.

Dvojac Dušan SlavnićViktor Pivač je odveslao dve odlične trke u Lucernu, ali u finalu nije uspeo da se domogne prve dve pozicije. Naša kombinacija, koju trenira Miloš Tomić, bila je poslednja, šesta rezultatom 6:39,99.

Držali su se Slavnić i Pivač na petoj poziciji u prvih 500 m, posle su se smenjivali sa Česima na toj i šestoj, ali kada je došlo vreme da se ubrza, druge kombinacije su bile bolje. Nemci su pobedili vremenom 6:30,26 minuta, a drugu vizu su uzeli Litvanci (6:30,50).

 

Foto: World rowing/Benedict Tufnell

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ