Olimpijski triatlon na Srebrnom jezeru: Lana Gavrilović i Vladimir Danko i dalje bez premca

04.06.2024. | Triatlon | 0 Komentara

Triatlonski vikend održan je 1. i 2. maja na Srebrnom jezeru, koje je poslednjih pet godina idealno za ovaj sport, a sada su u organizaciji Sportskog udruženja 11tri iz Beograda i Srpskog triatlona priređeni Evropski juniorski kup i otvoreno Prvenstvo Srbije na olimpijskoj distanci.

Na startu u Velikom Gradištu našlo se više od 300 učesnika u svim trkama i to i iz Severne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Danske, Litvanije, Malte, Slovenije, Finske, Estonije, Velike Britanije, Letonije, Češke i Izraela, kao i Rusi koji se takmiče kao neutralni sportisti.

Bio je ovo posle duatlona u Pančevu, drugi državni šampionat u sezoni, a i do drugih titula došli su Vladimir Danko iz novosadskog kluba Triogy racing team i Lana Gavrilović, članica TK „Sava” iz Sremske Mitrovice.

POVEZANE VESTI
Nižu pobede: Lana Gavrilović i Vladimir Danko najbrži na 2. Akvatlonu „Begečka jama”
Pančevački duatlon: Vladimir Danko i Lana Gavrilović prvaci države
Vršačkim Windy duatlonom počela triatlon sezona u Srbiji: Trijumf Lane Gavrilović

Olimpijski triatlon sastoji se od 1,5 km plivanja, ovog puta u Srebrnom jezeru, pa 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja. Danko je do titule došao pošto je trku završio za dva sata, dva minuta i 28 sekundi (2:02:28), a bio je drugi u otvorenoj konkurenciji jer je ispred njega bio samo Rumun Vlad Adrian-Remzing (1:57:43).

Od početka sezone u Srbiji Danko se na sve četiri trke penjao na pobedničko postolje. Bio je drugi na Vršačkom duatlonu, a potom je pobedio na državnom u duatlonu u Pančevu i na akvatlonu na Begečkoj jami.

Srebro na državnom je pripalo Nemanji Ristoviću (Pobednik 016) koji je ostvario rezultat 2:07:43, a bronza Filipu Mićiću (Vukovarski triatlon klub) pošto je na cilj stigao za 2:09:22.

Lana Gavrilović je trijumfovala vremenom 2:12:08 i bila je najbrža i u apsolutnoj, otvorenoj konkurenciji, računajući i strane takmičarke. Triatlonka iz Sremske Mitrovice na takmičenjima u Srbiji od početka sezone ne zna za poraz.

Druga na državnom bila je Vanja Rajčić (BRC) rezultatom 2:47:05, a treća Anja Pantović – 2:47:41.

U olimpijskom triatlonu takmičile su se i štafete, a održane su i trke na sprint distanci (750 m – 20 km – 5 km) i za mlađe kategorije, kadetski super sprint (400 m – 10 km – 2,5 km), super fast za mlađe kadete (200 m – 5 km – 1 km) i pionirski mini-triatlon (50 m – 2 km – 500 m).

Svi rezultati mogu se naći na ovom linku.

Evropski juniorski kup

Imali su naši triatlonci i triatlonke priliku da se ponovo nadmeću u evropskom takmičenju na domaćem terenu.

Iva Pavlović i Maša Marković, članice Kluba ekstremnih sportova „Kragujevac” jedine su se plasirale u finale i zauzele su 24, odnosno 26. poziciju. Srbiju su predstavljali i Mila Jović, Bogdan Jelača, Andrija Stojiljković, Vukašin Maraš i Novak Stojiljković.

Sledeća trka u Srbiji je 31. Pančevački triatlon koji će se održati 9. juna. Trka je u okviru Kupa Srbije, a distanca je sprint.

 

Foto: 11tri Belgrade/Facebook

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ