Iz štampe izašla knjiga „Planinarstvo – boravak u prirodi 1”

04.03.2022. | Planinarstvo | 0 Komentara

Rad baziran na velikom entuzijazmu i strpljenju, ali i ljubavi prema prirodi dobio je i konačan rezultat – iz štampe je izašla knjiga „Planinarstvo – boravak u prirodi 1“.

Pre dve godine Planinarski savez Srbije napravio je plan i program za predmet pod istim nazivom, koji je ponuđen svim osnovnim školama u zemlji kao izborni ili slobodna nastavna aktivnost. Za sadržaj koji se prvi put kod nas našao pred učenicima od petog do osmog razreda sada je obezbeđen i odgovarajući priručnik, koji će inače moći da kupi ko želi.

Oni koji su predano radili na stvaranju ovog vrednog štiva jesu autori sa dugogodišnjom pedagoškom praksom i planinarskim iskustvom, Jelica Drašković, nastavnica biologije i planinarski vodič, Snežana Mitić, koja predaje isti predmet, Goran Andrejević, nastavnik ruskog i Andrej Ivošev, grafički dizajner, vodič i operativni trener planinarstva.

Prvo troje pomenutih, članovi su Planinarsko-skijaškog kluba „Kukavica“ iz Leskovca, dok je Ivošev u kragujevačkom PEK Gora. Odličan posao uradila je i Jelena Milosavljević, članica PSK Dvig iz Vladičinog Hana, koja je živopisnim ilustracijama obogatila knjigu. Dejan Milošević (PEK Gora) ustupio je većinu fotografija, a deo su priložili Gorska služba spasavanja Srbije, kao i Intersport i Biodom.

Kada je pre dve godine Planinarski savez Srbije počeo realizaciju plana i programa predmeta „Planinarstvo – boravak u prirodi“ pojavila se potreba za ovim priručnikom. Posao uopšte nije bio mali i posle godinu dana priručnik je izašao iz štampe i biće pomoćno sredstvo svima koji drže nastavu ovog izbornog predmeta, ili slobodne nastavne aktivnosti – rekao je Andrej Ivošev, koji je radio i prelom knjige.

Izdavač knjige je Planinarski savez Srbije, „Grafostil“ iz Kragujevca štampao je hiljadu primeraka, a autori se nadaju da će biti potrebe za još komada.

U ovom štivu obrađeno je dosta tema, preko kojih će omladina da se upozna sa najvažnijim stavkama boravka u prirodi i bavljenja planinarstvom:  Planine – prostor velike lepote i privlačnosti; Boravak i kretanje u prirodi; Objekti za boravak planinara; Kretanje na stazi – tehnika kretanja; Snalaženje na terenu – orijentacija u prostoru; Atmosfera i vreme; Opasnosti u prirodi i planinama; Zaštita prirode; Svi u planine.

Predgovor za knjigu napisao je predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, koji je na prigodan i pedagoški način predstavio benefite koje će svako kome se izdanje nađe u rukama imati od čitanja tih redova, ali i bavljenja planinarstvom.

Kada je reč o ovom predmetu u školama, nastavnicima će sada biti lakše da ga drže, iako su neki odradili pripreme.

Planinarski savez Srbije organizovao je tri obuke, na Jastrebcu, Ovčar Banji i Besnoj Kobili. Zanimljivo je da su se javljali nastavnici koji nisu planinari, pa su prošli osnovnu planinarsku obuku, dobili su sertifikate, ali nama je cilj da ih, najpre, povežemo sa planinarskim društvima i klubovima iz njihovih, ili okolnih mesta, kako bi pored teorijske, praktičnu nastavu i izlete mogli lakše da sprovode – istakao je Ivošev, predsednik Komisije za rad sa mladima PSS

Nastava izbornog predmeta, ili slobodna nastavna aktivnost po planu i programu traje cele školske godine, uz održavanje jednog časa sedmično.

Svako ko želi da ima primerak knjige „Planinarstvo – boravak u prirodi 1“ može da je poruči na sajtu Planinarskog saveza Srbije i njegovoj fejsbuk stranici. Cena je 600 dinara i kupovinom se pomaže izdavanje drugog štiva „Planinarstvo – boravak u prirodi 2“ kao i realizacija programa u školama. Distribucija naručenih knjiga počela je 1. marta.

Poručivanje je moguće na ovom LINKU

Nastava u 15 škola

Trenutno u Srbiji nastavni predmet „Planinarstvo – boravak u prirodi“ sprovodi 15 škola, dok nekoliko realizuje slobodnu nastavnu aktivnost.

Vlada veliko interesovanje, jer je ovo lep i zanimljiv predmet, ali zbog toga što nismo imali udžbenik, nismo mogli baš odmah da proširimo celu priču – rekao je Andrej Ivošev.

 

 

Foto: Planinarski savez Srbije

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ