Ivana Živković pobednica Apatinskog dunavskog polumaratona, Đuro Borbelj najbrži na 10 km

16.10.2023. | Trčanje | 0 Komentara

Još jednom je Apatinski dunavski polumaraton protekao spektakularno i na velikom atletskom događaju 15. oktobra okupilo se 700 učesnika iz 10 zemalja u trkama na 21,1 km, 10 km, štafeti i humanitarnoj trci za srećnije detinjstvo.

Pobednici 27. izdanja sportskog događaja koji je zaštitni znak ovog grada na Dunavu, su Ivana Živković (OAK Beograd) i Rus Vjačeslav Sokolov. Ivana je stazu od 21,1 km, koja ima najviši A sertifikat Svetske atletike, prešla za jedan sat, 25 minuta i 22 sekunde. Drugoplasirana je bila Vanja Kovačević (AK Hajduk maraton tim Kula) rezultatom 1:35:06, dok je treće mesto osvojila Jamanta Šafranj (ARK Tron Palić) pošto je štopericu zaustavila na 1:35:31.

U muškoj konkurenciji Sokolov je prvi prošao kroz cilj posle jednog sata, 10 minuta i 50 sekundi i iza sebe je ostavio Žarka Jovanovića (AK Doboj) koji je osvojio drugu poziciju vremenom 1:14:19 i Milivoja Jovovića (SVAU Akademac Beograd) kom je bilo potrebno 1:16:41 da bi, kao i prošle godine, zauzeo treće mesto.

Đuro Borbelj (AK Apatin) slavio je u trci na 10 km (sertifikat Svetske atletike) a do trijumfa je došao za 32 minuta i 25 sekundi. Drugi je bio Rus Aleksandar Hutorskoj (32:53) a treći Dušan Krstić (AK Apatin) vremenom 34:58. Najbrža dama bila je Nevena Jovanović iz Beograda (37:32), ispred Aleksandre Kostadinović iz AK Srem Sremska Mitrovica (38:11) i trećeplasirane Izabele Mesaroš (AK 25. maj Beograd) koja je u finišu pretekla najbolju crnogorsku takmičarku Slađanu Pejović upisavši rezultat 38:53.

Prvi put je održana i trka na 10 km nordijsko hodanje. U muškoj konkurenciji slavio je Mirko Erdelji (ARSU Sledi me, Sombor) rezultatom 1:11:15, ispred klupskog druga Zorana Ilića i Danijela Pešića iz Zemuna.

U konkurenciji devojaka prva tri mesta zauzele su članice ARSU Sledi me – 1. Svetlana Glavašević, 2. Milica Lugomerski, 3. Angelina Zatezalo.

U okviru manifestacije koja je imala sportsko-rekreativni i humanitani karakter u saradnji sa Crvenim krstom Apatina i Sombora organizovana je i humanitarna trka za srećnije detinjstvo na 400 metara koju je istrčalo 120 dece iz Apatina i drugih gradova. Volonteri Crvenog krsta Apatin i Sombor učesnicima događaja u okviru obeležavanja Svetskog dana oživljavanja demonstrirali su mere prve pomoći u sklopu oživljavanja, sa ciljem podizanja svesti građana i sa porukom da oživljavanje treba da bude dostupno svima.

Pregršt zabavnih sadržaja učinio je da događaj protekne u karnevalskoj atmosferi koju nisu poremetili ni loše vreme i kiša.

Organizacioni tim koji je vršio tehničku pripremu na čelu sa osnivačem manifestacije Goranom Čegarom na najbolji mogući način je realizovao događaj.

Preponosan sam na atmosferu koja je vladala tokom našeg događaja po kojem smo prepoznati u širem regionu. Ovoliko pozitivne energije na jednom mestu odavno nisam doživeo. Drago mi je da je sve proteklo u najboljem redu, da su svi trkači završili svoje trke i da nije bilo vanrednih situacija. Muzičke stanice kojih je ove godine bilo 10 doprinele su da trkači na skoro svakom koraku imaju zabavu. Zahvalio bih se i svim partnerima koji su pružili podršku organizaciji. Čestitke pobednicima i svima koji su bili sa nama u Apatinu. Najvažnije je da je cilj koji je postavljen pred trku ispunjen, a to je pobeda humanosti, drugarstva i sporta. Raduje povećanje broja štafeta i veliki broj dece koja su učestvovala u manifestaciji – rekao je Čegar.

Sledeće godine 28. Apatinski dunaski polumaraton biće održan u nedelju 13. oktobra.

 

Foto: Apatinski dunavski polumaraton

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ