Počinje nova sezona u Srbiji – treking je za svakoga, na vama je da izaberete stazu

09.01.2023. | Treking | 0 Komentara

Mnoge zavara naziv treking, a pogotovo kada se pomene liga (Treking liga Srbije i Vojvođanska treking liga) pa pomisle da je to isključivo za sportiste i trkače.

Naprotiv. Rekreativci, šetači, planinari, oni koji uživaju u prirodi, od juniora do veterana, mogu isto tako da učestvuju na treking događajima.

Staze na trekingu mogu da se pređu trčeći ili šetajući. Svako izabere ono što mu je cilj i što mu odgovara tog dana. Najvažnije je da se provede vreme u prirodi, lepom okruženju, da se upoznaju nova mesta, bude fizički aktivan i to u dobrom društvu.

Staze su već postojeće planinarske i po pravilu mora ih u jednom kolu takmičenja biti tri, različite dužine i tehnički su lake, nemaju uspone karakteristične za planinarenja. Najduža je oko 40 km, srednja do 35, a najkraća do 20 km.

Sve staze moraju da budu kružne, sa jedinstvenim startom i ciljem za sve staze.

Sva takmičenja održavaju se u okviru Treking lige Srbije i Vojvođanske treking lige po nekim od najatraktivnijih delova naše zemlje.

Učesnici dobijaju takmičarski karton na početku i overavaju kontolne tačke na stazi. Za one sa takmičarskim ambicijama cilj je da pređu deonicu u što kraćem vremenskom periodu, a svakako postoje limiti, pa onaj ko ih premaši neće dobiti bodove i biće bez plasmana. Na kraju sezone se sabiraju bodovi i proglašavaju pobednici u seniorskoj, juniorskoj, veteranskoj i ekipnoj konkurenciji.

Mogu da učestvuju kako članovi planinarskih i sportskih klubova, tako i svi pojedinci.

Ako imate raspoloženo društvo za trčanje, ali i šetnju, razmotrite učestvovanje u trekingu. Čak iako ste se odlučili da se sami oprobate vrlo brzo ćete naći ekipu s kojom ćete, verujemo, nastaviti sa ovom aktivnošću.

Predstavljamo vam kalendar za 2023. godinu, a u nastavku i informacije o prvom događaju – jubilarnom 10. Šidskom novogodišnjem maratonu koji se održava 14. januara.

Prvo kolo Vojvođanske treking lige – 10. Šidski Novogodišnji maraton

Tradicionalno, bez obzira na koji dan padne datum 14. januar, on je rezervisan za Šidski novogodišnji maraton. Nije moglo bolje da se potrefi, pa će jubilarni deseti biti u subotu, što znači da će više ljudi moći da učestvuje.

Organizatori su Udruženje “Preobraženje Šid” i PSD Železničar Novi Sad podružnica Šid.

Mesto održavanja: teren opštine Šid

Start/cilj: Sportski centar Šid (Hala)

Program:

07:15-08:45 Prijava učesnika

08:45 Svečano otvaranje

09:00 Start trke

19:00 Završetak manifestacije

(vremenski limit najduže, zelene staze)

Staze

Narandžasta, mala staza: dužina 17,27km, limit 6 sati Start – KT1 – KT7 -Cilj

Plava, srednja staza: dužina 27,68km, limit 8 sati Start – KT1 -KT2 -KT4 -Cilj

Zelena, velika staza: dužina 42,2km, limit 10 sati Start – KT1 – KT2 – KT3 – KT4 – KT5 – KT6 – KT7 – Cilj

-samo za učesnike Vojvođanske treking lige

Za učesnike Vojvođanske treking lige

-link za elektronsku prijavu: 1. kolo VTL – Šidski Novogodišnji maraton shorturl.at/yFKL7

– provera prijava Sidski maraton shorturl.at/aEF78

– rok za prijavljivanje je petak 13.01.2023. do 12 časova – trekove i mape možete naći na sledećoj adresi:

shorturl.at/jpDR5

– Popunjen i potpisan prijavni obrazac za nove takmičare se može poslati putem mejla na adresu: [email protected]

Prednost prilikom preuzimanja startnog materijala će imati ekipe i pojedinci koji su izvršili prijavljivanje elektronskim putem.

– Kotizacija za učešće iznosi 500 dinara

Kotizacije su oslobođeni takmičari do 18 godina starosti (2005. i mlađi). Prilikom prijave posebno naznačiti takmičare koji su oslobođeni kotizacije.

Moguće je prijavljivanje i na dan takmičenja na startnom mestu u periodu od 07:15-08:15, uz plaćanje kotizacije od 800,00din.

Svaki učesnik dobija mapu staze i učesnički karton koji overava na kontrolnim tačkama. Svi koji prođu jednu od tri ponuđene staze dobijaju finišersku medalju, a elektronsku diplomu mogu preuzeti putem interneta. Link za preuzimanje diploma će biti naknadno objavljen.

Posebno će se nagraditi medaljama i diplomama po troje prvoplasiranih u sledećim kategorijama:

– juniori, mala i srednja staza,

– juniorke, mala i srednja staza,

– seniori, za sve tri staze,

– seniorke, za sve tri staze, – veterani, za sve tri staze

– veteranke, za sve tri staze.

Napomena:

– Svi takmičari učestvuju na sopstvenu odgovornost a staze biraju u odnosu na svoje psihofizičke sposobnosti i zdravstveno stanje uzimajući u obzir i vremenske prilike na dan maratona.

– Organizator zadržava pravo skraćenje maratonskih staza shodno vremenskim prilikama.

– Preporuka organizatora je da svi učesnici nose astrofoliju, a oni koji idu na najdužu, zelenu stazu i čeonu ili neku drugu lampu.

– Svaki učesnik je dužan da se pridržava Pravilnika o takmičenju u planinarskom trekingu, mera zaštite, planinarske etike i uputstava organizatora.

– Smeće ne bacajte u prirodu već ga nosite sa sobom i odložite na mesta koja su predićena za tu svrhu, najbolje na kontrolnim tačkama. Čuvajte prirodu i budite ekološki savesni i odgovorni.

– Nosite svoje flašice za vodu/čaj. Na KT neće biti flaširane vode. – Vođe puta onih koji kolektivno dolaze vrše preuzimanje startnog

materijala.

– Priznanja (zahvalnice i pehari) se dodeljuju u 15 časova.

– Ishrana: pasulj, kupus salata i hleb po ceni od 500,00din.

– Dolazak do startnog mesta: Kolima na parking kod Sportskog centra Šid. Autobuska stanica 022 714-147. Železnička stanica 022 712-295.

Foto: Planinarski savez Srbije

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ