Srbija četvrti put prvak Balkana u planinarskoj orijentaciji

03.10.2022. | Planinarstvo | 0 Komentara

Divne vesti stigle su iz Slovenije od reprezentacije Srbije u planinarskoj orijentaciji, koja je postala prvak Balkana, treći put zaredom, a četvrti ukupno. Naša ekipa je od prvog učešća na Balkanskom prvenstvu  2016. samo u dva navrata bila druga, te godine u Sloveniji i 2018. u Makedoniji. Zbog korone 2020. godine takmičenje nije održano.

Sada je na šampionatu u Pokljuki srpska selekcija bila u punom sastavu, sa 38 takmičara i uz timski rad i selektora Dragana Pavlovića postignut je veliki uspeh.

Učestvovalo je 133 takmičara iz šest zemalja. Srbija je bila ubedljivo prva sa 7.666 bodova, druga je bila Slovenija sakupivši 6.900, a treći su bili Makedonci (3.246). Crna Gora zauzela je četvrto mesto (1.596), Bosna i Hercegovina, sa dva juniorska tima, peto (1.196), a Hrvatska, koja je imala samo jednu veteransku ekipu šesto (418).

Takmičari su se nadmetali u dve trke, dnevnoj i noćnoj. U pionirskoj, juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj kategoriji bodovale su se po dve najbolje ekipe jedne reprezentacije i sabirali su se rezultati obe trke.

Imali smo u svakoj kategoriji po dve ekipe sa maksimalnim brojem članova, pet, samo je jedna seniorska imala četiri. Najmanji broj učesnika u ekipi je tri. Timovi mogu da budu mešoviti i za svakog ženskog člana i četvrtog i petog dobijaju se dodatni bodovi. Ovde nije samo bitna orijentacija, nego i druge planinarske veštine, kao što su čvorologija, meteorologija, prva pomoć, testovi, praktični zadaci na terenu… U svim kategorijama smo bili dobri. Pioniri su bili najbolji, a Slovenci u ostalim kategorijama, ali su naše ekipe bile druge i treće pa smo sakupili najviše bodova. Imali smo razumevanje i podršku Planinarskog saveza Srbije da pošaljemo reprezentaciju u punom sastavu i ispunili smo dato obećanje pred polazak, da ćemo biti najbolji – rekao je Vladislav Matković predsednik Komisije za planinarsku orijentaciju Planinarskog saveza Srbije i vođa puta.

Srpska reprezentacija imaće sledeće godine priliku da odbrani titulu na domaćem terenu, jer će drugi put, posle Rajca 2017. biti organizator Balkanskog prvenstva.

Plasman Srbije na Prvenstvima Balkana
2016. srebro u Sloveniji
2017. zlato u Srbiji
2018. srebro u Makedoniji
2019. zlato u BiH
2020. nije održano zbog korone
2021. zlato u Crnoj Gori
2022. zlato u Sloveniji
2023. domaćin će biti Srbija

 

Foto: Privatna arhiva

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ