Dunavski polumaraton u znaku rekorda – Đuro Borbelj i Nora Trklja Boca pobedili u Apatinu

18.10.2022. | Trčanje | 0 Komentara

Svi se rado vraćaju Dunavskom polumaratonu u Apatinu, jer je u režiji istoimenog atletskog kluba u ovom gradu uvek zagarantovan spektakl. Posle prošlogodišnjeg obeležavanja jubileja, četvrt veka održavanja, moglo bi se reći da je i 26. izdanje prošlo kao posebno, jer je ponovo po ulicama ovog grada na Dunavu bila reka ljudi, uz dobru atmosferu, organizaciju i pozitivnu energiju, što je sve zaštitni znak ovog događaja, koji slobodno može da se nazove krunom sporta u Apatinu.

Već smo pisali kako Apatinci 365 dana u godini žive za ovu trku, a Goran Čegar, inicijator i orgnizator iste, vešto drži sve konce u rukama i svaki put ode korak napred u odnosu na prethodno izdanje.

Zato je prvu godinu posle jubileja obeležio rekordan broj učesnika – njih 760 se našlo na startu, a pored domaćih takmičara, bili su gosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Češke, Velike Britanije i SAD.

Održane su polumaratonska trka (21,097 m) i Trka zdravlja na 10 km, koje imaju A sertifikat Svetske atletike i AIMS-a, što znači da na njima mogu da se istrče kvalifikacione norme za najveća takmičenja, a pritom su brze i ravne. Na programu su bile i štafetna (dva člana – 5,3 km + 4,7 km) i Humanitarna trka za srećnije detinjstvo organizovana u saradnji sa Crvenim krstom Apatina i bila je duga 400 m.

Nije bilo iznenađenja na polumaratonskoj stazi gde su pobede odneli i glavni favoriti Đuro Borbelj (AK Apatin) i Nora Trklja Boca.

Samo nedelju dana posle trijumfa na Novosadskom maratonu i osvanja prve titule državnog prvaka u toj disciplini, Borbelj je uspeo treći put u nizu da trijumfuje u Apatinu. Bio je najbrži 2019, prošle godine i sada rezulatom jedan sat, devet minuta i 50 sekundi (2020. zbog korone nije bilo manifestacije). Kako je i sam rekao u Srpskoj Atini teško da će ovakvu sezonu moći da ponovi, pošto je postao i državni prvak u polumaratonu, na 5.000 metara na stazi i 10 km na putu.

Na proglašenju pobednika u Apatinu pridružili su mu se drugoplasirani Srđan Samardžić iz Brčka, koji je na cilj stigao za 1:14:58 i Milivoje Jovović (SVAU Akademac) i Marko Đurkin (Pančevo) koji su podelili treće mesto rezultatom 1:18:06.

Nora Trklja Boca (Crvena zvezda) pobedila je pošto je štopericu zaustavila na 1:22:35 i tako je popravila plasman u odnosu na prošlu godinu kada je bila druga, a pre toga je trijumfovala je 2017. Ivana Živković (OAK Beograd) je osvojila srebro pošto je stazu prešla za 1:27:42, dok je Jovana Stelić (Bečej) vremenom 1:30:55 obezbedila treću poziciju.

Trkačima je bilo lako da održavaju tempo jer im je duž cele staze sa sedam muzičkih punktova stizala motivacija i injekcija adrenalina od strane di-džejeva, dok su ih na startu i cilju ispraćali i dočekivali rokerski sastav “Prljavi romeo” i tamburaški orkestar “Dunavski biseri”.

Doživlja je svakako za nezaborav i upravo zbog svega ovoga svake godine sve više trkača dolazi u Apatin, a sigurnim korakom ide se ka sledećem jubileju i neverovatnom 30. izdanju.

Trka na 10 km
Muškarci
1. Miloš Đurđević (Ub) 34:07
2. Davor Vidović (Banjaluka) 34:41
3. Aleksandar Stajić (AK Apatin) 34:46

Žene
1. Bojana Kaličanin (Adidasovi trkači) 42:30
2. Damjana Perenčević (Somaraton) 43:12
3. Dragana Obradović (Inđija) 45:17

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ