Feel the Hill: Tour de Fruška drugi put oduševila dvotočkaše i trejl trkače

24.05.2023. | Biciklizam | 0 Komentara

Drugo izdanje sportsko-rekreativne manifestacije Tour de Fruška održano je 20. i 21. maja u Vrdniku, a ove godine program je bio znatno bogatiji i učesnici su imali više trka na raspolaganju, a za sve trke bilo je prijavljeno oko 600 ljudi. Ovo je inače prolećni deo događaja, dok je jesenji zakazan za 23. i 24. septembar, kada je na meniju drumski izazov.

Praznik biciklizma bio je stacioniran na poljani ispred hotela „Fruške terme” gde je bila i startna i ciljna zona, tačnije epicentar svih dešavanja. Pored odraslih, koji su se takmičili u trejl trci i MTB maratonima, bio je priređen i adekvatan sportski program za decu, koja su i ove godine u velikom broju zavrtela pedale.

Tour de Fruška je počela trejl trkom Osvajanje Vrdničke kule u subotu. Staza je bila duga 12,5 kilometara, sa 510 metara uspona i vodila je nekim od najlepših delova panonske lepotice u okruženju u kom se održala manifestacija. Iako je vreme poslužilo takmičare oba dana, kiša je tokom noći ipak ostavila traga na stazi, pa je bilo i dosta blatnjavo, ali ništa što trkači i dvotočkaši nisu mogli da prevaziđu u ionako dobroj atmosferi.

U trejlu se u konkurenciji našlo skoro 200 učesnika, a kao i prošle godine pobedio je Dušan Krstić (1:07:28), Aleksandar Štajfer je bio drugi (1:07:31), a Marko Popin treći (1:09:05). Kod pripadnica lepšeg pola trijumfovala je Jelena Paunović (1:28:54), a za njom su stigle Milica Marković (1:30:56) i Ana Lukić (1:32:45).

Istog dana nadmetali su se i učesnici u eliminator trci (665 m), kao i mališani u Gas gas dečjoj trci (200 m).

Drugi dan, nedelja, bila je sva u znaku biciklizma. Budući šampioni, takmičili su se u trci Mlade nade, koja je imala krug u dužini od 750 metara.

Šlag na torti i najvažnije trke, MTB maratoni, startovali su u 11 časova.

Mali maraton bio je dugačak 12,5 km sa visinskom razlikom od 510 m.

Ko se takmičio na srednjem morao je da prevali 32 km i 1.200 metara visinske razlike, a najodvažniji su se opredelili za veliki od 51 km i 1.900 m visinca.

Kao i prošle godine, Velika nagrada Vrdnika bila je u e-bajku, a svi koji su vozili električne bicikle mogli su da biraju između malog i srednjeg maratona.

Svi rezultati mogu se naći na ovom LINKU.

S obzirom na to da je ova manifestacija spoj sporta, privrede i turizma, pored takmičarskog dela programa bio je priređen i propratni sadržaj – EXPO zona, Novosadski noćni bazar i štandovi turističkih organizacija.

Dok se sležu utisci sa prolećnog dela Tour de Fruške, pripreme su uveliko u toku za jesenji deo kada će se ljubitelji biciklizma ponovo okupiti na panonskoj lepotici. Tada, 23. i 24. septembra, očekuje ih dva drumska izazova. Prvi je dužine 87,8 km sa 1.341 m penjanja, dok je drugo izdanje Drumskog izazova Popov čot narednog dana – 67,6 km (886 m).

Sve informacije o ovim trkama mogu se naći na LINKU.

 

 

Foto: 3 čuke

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ