Još jedan epski Petrovaradin fortress bike festival – više od 160 biciklista iz 18 zemalja (VIDEO)

30.04.2024. | Biciklizam | 0 Komentara

Ljubitelji planinskog biciklizma, dobre muzike i porodičnog provoda imali su priliku da uživaju na 7. Pošta Srbije Petrovaradin Fortress bike festivalu 27. i 28. aprila.

Više hiljada ljudi tokom dva dana posetilo je jednu od najatraktivnijih lokacija za planinski biciklizam u Evropi, dok se više od 160 učesnika iz 18 zemalja sveta takmičilo u trkama kvalifikacionim za Olimpijske igre u Parizu, koje se održavaju od 26. jula do 11. avgusta.

Pored prestižnih trka, upriličen je i pravi provod uz muzički program predvođen jednim od najpopularnijih srpskih pop pevača, Željkom Vasićem i Nemanjom Radoševićem, dok su najmlađi imali priliku da se takmiče u popularnoj trci guralica, ali i da uživaju u pozorišnoj predstavi „Mala škola saobraćaja”.

POVEZANE VESTI
Požarevac ponovo na svetskoj MTB mapi: Na trci Serbia Epic „Čačalica” se jurišalo za poenima za Olimpijske igre u Parizu
Epski vikend na Andrevlju: Biciklistima 795 olimpijskih bodova, sledi Požarevac sa istim ulogom

Na lokaciji na kojoj je održano Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu 2021. godine, prvo na Balkanu, održane su dve C1 trke za olimpijske bodove, a prvi put je tokom oba dana organizovana i trka amatera koja je naišla na veliko interesovanje biciklista, jer je ovo zaista jedinstvena prilika da se cela Petrovaradinska tvrđava obiđe na dva točka.

Prvog dana, najbolji rezultat u kategoriji ženske elitne trke ostvarila je Janka Kešeg Stevkova iz Slovačke, koja je trijumfovala i u nedelju. Drugoplasirana je bila Erika Monserat Rodrigez Suarez iz Meksika, koja je drugog dana osvojila bronzu, a treće mesto zauzela je Irina Šimanska iz Ukrajine. U nedelju se između pobednice Stevkove i trećeplasirane Rodrigez Surez, na drugom mestu našla Ladina Ges iz Švajcarske.

U muškoj elitnoj kategoriji u prvoj trci pobedio je Andrin Ges iz Švajcarske, drugo mesto pripalo je Mateju Uliku iz Slovačke, koji je bio najbrži u nedelju, a treće Kristoferu Dosonu iz Irske, koji je drugog dana popravio plasman za jedan stepenik uzevši srebro. U nedelju je treći bio Filip Lepka iz Češke.

Drugi put učestvujem na ovoj trci, jer sam bio i 2022. godine, kada sam osvojio treće mesto u kategoriji mlađih seniora, do 23 godine. Stvarno mi se svidela staza i odlučio sam da se vratim. Ruta mi odgovara, brza je. Vreme je bilo odlično i drago mi je što sam pobedio. Napravili smo i lepo porodično putovanje u Novi Sad, koji je prelep, jer su sa mnom i moja sestra i prijatelji. Bodovi mi i te kako znače – rekao je Andrin Ges, pobednik prvog dana.

U muškoj i ženskoj elitnoj trci podeljeno je ukupno 575 olimpijskih bodova.

Trkama prve kategorije Svetske biciklističke federacije prethodila su nadmetanja mlađih kategorija, a prvi put i amatera po ovoj atraktivnoj stazi. Sedmi put smo na Petrovaradinskoj tvrđavi i veliku zahvalnost dugujemo Gradu Novom Sadu što podržava ovu manifestaciju i Pošti Srbije, koja je sve ove godine sa nama. Bio je ovo još jedan prelep dan i želimo da festival narednih godina bude još veći i značajniji – izjavio je Nemanja Vajs, direktor Serbia Epic serije trka.

Tradicionalno, interesovanje inostranih klubova za celu Serbia Epic seriju je veliko, te je ova manifestacija već do sada ugostila bicikliste iz 22 zemlje sveta koji dolaze iz Australije, Nemačke, Belgije, Norveške, Danske, Rusije, Italije, Francuske, Irske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije, Švajcarske, Austrije, Češke, Ukrajine, Kazahstana…

Serbia Epic serija se posle Petrovaradinske tvrđave nastavlja u Vrnjačkoj Banji od 8. do 9. juna, a letnje izdanje ovog svojevrsnog festivala biće održano na Staroj planini i Zlatiboru.

 

 

Foto: Marko Jevtović

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ