Za odlučne nikad nije hladna voda – 2. plivački maraton Belgrade open water

18.05.2023. | Vodeni sportovi | 0 Komentara

Međunarodni plivački maraton „Beograd otvorene vode” održan je drugi put na Adi Ciganliji.

Vremenske prilike nisu bile baš povoljne, temperatura vode bila je samo 16 stepeni Celzijusa, ali su se odvažni učesnici u neoprenskim odelima bez razmišljanja uhvatili u koštac sa još jednim izazovom u sjajnoj organizaciji Plivačkog kluba Tri swim iz Požarevca.

Posle takmičenja na Srebrnom jezeru prošle godine, ovaj maraton u Beogradu je drugi u Srbiji sa B kategorijom. Sve je odrađeno po pravilima FINA (Međunarodna plivačka federacija), za regularnost je brinulo četvoro sudija Plivačkog saveza Srbije, uz komesara, a ono što je, takođe, bitno, spasilačka ekipa je bila na svojoj poziciji, tako da je i pitanje bezbednosti bilo, kao i uvek, rešeno.

U programu su bile tri staze – 1,5 km, 3 km i 5 km, a pored takmičara iz Srbije učestvovali su i gosti iz Rusije, Velike Britanije i Bugarske.

Na najdužoj deonici, 19-godišnja Danica Šimšić iz Beograda pobedila je rezultatom od jednog sata, 15 minuta i 52 sekunde i bila je prva u generalnom plasmanu.

Ovo mi je bio prvi maraton van sezone i nikada nisam plivala u ovako hladnoj vodi. Najhladnija mi je do sada bila 22 stepena. Bilo je straha na početku, ali kako je sudija dao znak za start strah je nestao, dok sam hladnoću osećala do prve bove, a posle sam se navikla – rekla je za 3 čuke Danica Šimšić.

Njena disciplina na maratonima na otvorenom je uvek 5 km, a debitovala je na ovim takmičenjima sa 16 godina u Golupcu, na događaju koji je takođe organizovao PK Tri swim.

Prezadovoljna sam rezultatom na Adi Ciganliji jer sam ostvarila lični rekord. Sada kada sam probila led u ovako hladnoj vodi, održaću tradiciju pa ću učestvovati i sledeće godine – poručila je Danica.

U muškoj konkurenciji trijumfovao je Slobodan Stančul (PK Dinamo Pančevo) pošto je na cilj stigao za 1:18:15. Srebro je pripalo Igoru Radošu (Koloseum trening centar Novi Sad) koji je štopericu zaustavio na 1:18:22, a treći je bio Davor Palihnić (PK PBMI) rezultatom 1:18:48.

Na 3 km, triatlonka kluba Sava iz Sremske Mitrovice, Lana Gavrilović (19) došla je do zlatnog odličja vremenom od 44 minuta i 29 sekundi i bila je prva u generalnom plasmanu.

Kosta Mirković (PK Dinamo) bio je najbrži kod muškaraca rezultatom 51:48, a na postolju su mu se pridružili Darko Kozarski (AGRIF Runners Beograd) koji je stigao za 56:19 i Džoni Šakril iz Rusije (58:12).

Triatlonka kluba Tamiš iz Pančeva, 15-godišnja Nađa Stančul pobedila je na deonici od 1,5 km rezultatom 27 minuta i devet sekundi. Ruskinja Tatjana Tauberger bila je druga (36:29).

Bogdan Jelača (18), takođe člak TK Tamiš, pobedio je u konkurenciji muškaraca (21:38), član PK Delfin iz Šapca, Stefan Vuković osvojio je srebro (27:06) a Rus Artem Čkaj (Znak Run) bronzu (36:13).

Ovo takmičenje je neprofitabilnog karaktera i namenjeno je svima koji žele da dožive neverovatno iskustvo koje donosi plivanje na otvorenom. Pokrovitelj mitinga je Srpski savez plivanja na otvorenim vodama čije je sedište u Požarevcu.

 

Foto: Srpski savez plivanja na otvorenim vodama

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ