Ivana Živković drugi put pobednica Avala trejla: Idealna trka za početak sezone

07.03.2024. | Trčanje | 0 Komentara

Drugo izdanje Avala trejla u organizaciji Planinarskog društva „Avala” iz Beograda ponovo je obradovalo trkače na početku sezone.

Da je ovo trka koju ne treba propuštati pokazuje i podatak da je u odnosu na prvu prošle godine, sada učestvovalo skoro duplo više takmičara – 443. Start i cilj su bili kod Planinarskog doma „Čarapićev brest” a moglo je da se bira između staza od 15 km (tri okrepe), 10 km (dve okrepe) i 5 km (jedna okrepna stanica). Urađene su minimalne promene, od možda ukupno 500 metara na svim stazama.

Vredne novčane, robne i nagrade sponzora bile su raspoređene za troje prvoplasiranih. Organizator za sledeću godinu planira isti ugođaj, dok će 2026. doći do promena pa će se staze produžiti na 6 km, 12 km i 17 km, kako bi se obišla cela Avala.

POVEZANE VESTI
Prvi Avala trejl ispunio očekivanja: Banković i Živkovićeva najbrži na 15 km

Mi smo odlučili da osvrt na drugo izdanje ove trke, koja je odmah pobrala mnoge simpatije i poklonike trejla, uradimo iz ugla pobednice trke na 15 km Ivane Živković, koja je odbranila prvo mesto na toj deonici.

Ove godine sam mnogo više uživala. Bilo je bolje vreme, prolećno i odmah je sve lepše. Staza mi se svidela. Pola sata smo u šumi i odjednom izađemo na čistinu, kod spomenika i taj izlazak je fenomenalan. Okrepe su bile dobre, a markacije odlične što je meni najbitnije. Ni u jednom trenutku mi nije bio potreban sat, niti sam imala dileme. Bilo je dovoljno redara, Hitna pomoć je bila na nekoliko mesta i svi su bili raspoloženi, kako oni, tako i učesnici na stazi i cela atmosfera je bila odlična, što je meni, takođe važno. Sigurno će se i broj učesnika povećavati jer je trka na dobrom glasu. Zahvalila bih se organizatoru i sponzorima, zaista su odradili odličan posao – opisala je Ivana Živković drugi Avala trejl.

Prema njenim rečima kraj februara nije rano za trejl trku.

Termin je odličan iz moje perspektive. Već kasnije počinje zgusnutiji kalendar i svaki vikend ima po dve, tri trke, a Avala trejl ne upada nikome u raspored. Trka je odlična kao trening i provera pred sezonu – dodala je Živkovićeva, koja je na Avali pobedila 2019. i 2020. u okviru Skajraning lige Srbije.

Ovo joj je bila prva trka u sezoni, a planira i sledeće godine da učestvuje.

Tako je ispalo da sam oba puta bila prva, ali ne opterećujem se time da moram da pobedim. Nikada se ne bavim kalkulacijama, da ako neko drugi trči onda ja neću zato što neću pobediti. Trčim ko god bio pored mene, pa bila treća, peta, deseta. Potrudiću se, naravno, da budem u plasmanu prve tri, ali nije mi to primarno. Više mi je bitnije da uživam i zbog toga sam i krenula u planinske trke, da bih uživala u planini, ne da je osvojim nego ona da osvoji mene i da joj se opet vratim i upoznam bolje – rekla je Ivana.

S obzirom na to da je na Avala trejlu uhvatila zalet za nastavak sezone, ima već isplanirane neke događaje, a kao članica nacionalnog tima u planinskom trčanju Planinarskog saveza Srbije imaće dodatne izazove na koje će se više fokusirati.

Za april su mi rezervisani Nebeski visovi na Zlatiboru u sklopu Nacionalne serije Planinarskog saveza Srbije i za tu trku se pripremam, pa mi je Avala trejl dobro došao. Potom tradicionalno učestvujem na Beogradskom maratonu na kom ću trčati 21,1 kilometar, a neke od trka koje su mi omiljene i na koje ću sigurno ići, bez obzira na formu, su Trejl rejs Kopaonik, Tara ultra trejl, Stazama Vuka Karadžića – poručila je Ivana Živković.

Rezultati Avala trejla
15 km
Muškarci
1. Ivan Bubnov (AK Milenijum, Crna Gora) 1:11:50
2. Slavko Panić (PSK Pobeda Beograd) 1:17:24
3. Aleksa Banković (PD Avala) 1:18:09

Žene
1. Ivana Živković (PK Balkan Beograd) 1:29:26
2. Sara Ilić (Drina trail) 1:41:33
3. Ivana Radović 1:51:52

10 km
Muškarci
1. Denis Firulović (Kilometar 21) 50:37
2. Balša Zajić (SCG Running team) 52:22
3. Ivan Miškeljin (Mladost Užice) 53:07

Žene
1. Snežana Ilić (Drina trail) 1:04:01
2. Elena Sokolova (Marljandija) 1:05:13
3. Darija Buškova (Bravehearts) 1:08:41

5 km
Muškarci
1. Ivan Radovanović (Hanikatt racing team) 28:45
2. Bojan Šević 30:51
3. Aleksej Klimovič (Ronnie Giuseppe running club) 30:55

Žene
1. Biljana Rašić (BSK) 38:59
2. Ana Vasiljević (Blokfit) 39:13
3. Jelena Đorđević 39:16

 

Foto: Avala trejl

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ