Jovica Spajić drugi na Moab 240 milja, pobedniku pomogao na svoj način

25.10.2021. | Trčanje | 0 Komentara

Napisali bismo u naslovu da je srpski ultramaratonac Jovica Spajić (34) umešao prste u trijumf svog rivala, ali rival bi u ovom slučaju bila pogrešna reč. Kada vas neko ko vas ranije nije poznavao posle zajednički pređenih 210 od 240 milja nazove bratom, onda tu nema reči o rivalstvu, nego o nesebičnosti, ljudskosti i nečemu uzvišenijem od same činjenice da ste završili ovakav ultramaraton kakav je Moab 240 u američkoj državi Juta.

Spajić je osvojio drugo mesto, a na cilj je stigao samo sat vremena posle pobednika Majkla Meknajta, koji je posle na Instagramu objavio zajedničke fotografije uz tekst:

210 od 240 milja podelio sam sa nekim koga sam jedva poznavao pre trke. Obaranje rekorda staze je bio moj ogroman cilj i ne mogu da opišem kakav je divan osećaj ispuniti ga. Ali milje podeljene sa nekim koga sada zovem bratom je nešto što nikad neću zaboraviti. Razvijete posebno prijateljstvo sa onima s kojima imate priliku zajedno da patite – ukazao je Amerikanac na pomoć koju je imao od našeg ultaramatonca.

U ovom slučaju, Meknajt, koji je kasnije i trijumfovao, dosta se mučio prve noći i Spajić mu je pomogao da prevaziđe krizu, a potom su išli rame uz rame do 210. milje. Ovim činom, na kojem mu je, sada prijatelj i javno iskazao zahvalnost, ali i mnogim pređašnim, a verujemo i budućim, Spajić je još jednom pokazao da širom sveta, od ledenih predela Aljaske, do vreline Sahare, svojim postupcima širi drugačiju sliku o našem narodu i zemlji, od one kakvu mnogi imaju.

Jovica je na taj način dodao posebnu iskru osvojenom drugom mestu na trci od 240 milja (390 kilometara) sa 9.289 metara uspona i za nijansu manje spusta, koju je završio za dva dana, osam sati i 54 minuta (56:54:21). Stigao je samo sat vremena posle pobednika Meknajta (55:49:58), koji je peti put bio najbrži na ovoj trci, a osmi put je prošao kroz cilj. Na trećeg takmičara se već čekalo duže, a na cilju se posle dva dana, 15 sati i 40 minuta pojavio Amerikanac Marvin Sadoval.

Grad Moab je početna i krajnja tačka trke, koja vodi pored reke Kolorado, pa južnije do Abajo planina, a onda na sever do La Sal planina. Koliko je zadivljujući prizor ovih predela, toliko je teren bio izazovan, a Jovica ga je prešao bez pejsera, svoje hrane, adaptacije na visinu koja ga je tamo čekala, uz dolazak u drugu vremensku zonu i još milion iskušenja na putu.

Temperatura je varirala od 5 do 25 stepeni Celzijusa, a 240 milja bile su prošarane i suncem i snegom. S obzirom na to da sve radi čista srca, s ogromnom ljubavlju i poštovanjem prema planini i prirodi i željom da našu zemlju predstavlja na njemu svojstven, za ove događaje herojski način, sve izazove je pregrmeo.

Jovica Spajić je početak ove godine obeležio trijumfom na trci 350 milja na Aljasci, jednoj od najzahtevnijih na svetu, a samo sedam meseci kasnije ponovo se otisnuo na američko tle gde je ostvario veliki uspeh na 240 Moab.

Željno iščekujemo njegov sledeći podvig.

 

Foto:howiesternphoto; vanhornpictures

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ