JUBILARCI: Četvrt veka trke za koju Apatinci žive 365 dana u godini

25.12.2021. | Trčanje | 0 Komentara

Upoređivanjem prvog i poslednjeg, 25. Dunavskog polumaratona u Apatinu, shvati se koliko je ova manifestacija izrasla u veliku, neizbežnu za kalendar mnogih učesnika i pravi je primer kako nešto što pokrenu istinski entuzijasti i zaljubljenici u trčanje može da postane lepa tradicija. Samo je koronavirus prošle godine odložio održavanje jubilarnog izdanja, dok se od 1995. po ulicama ovog grada u Bačkoj trči bez prestanka.

Početi nešto devedesetih prošlog veka bilo je odvažno, a upravo na to su se odlučili Apatinci i 7. jula 1995. start je bio kod tadašnjeg restorana „Bela Loza“ na putu od Apatina prema Somboru. Išlo se preko naseljenog mesta Kupusina i pored Vagon čarde pored Dunava do cilja kod Hotela Vojvodina. Trka se održala u sklopu Apatinskih ribarskih večeri koje su trajale sedam dana.

Tada je bila pod nazivom Dunavski maraton i trčalo se 21,1 kilometar. Glavni inicijator i organizatori bio je, tada mladi, trkač Goran Čegar. Ovo, sada daleko poznato ime, ne može da se izgovori, a da se ne pomisli odmah na Apatin i Dunavski polumaraton. Nekadašnji atletičar i aktivni maratonac, primer je istinskog ljubitelja trčanja, sada sportskog radnika.

Te 1995. godine na startnoj listi našlo se 66 učesnika. Prvi pobednik Dunavskog maratona bio je Goran Raičević iz Brusa, uspešan atletičar, koji je, nažalost, samo četiri godine kasnije, 1999. kao pripadnik Vojske Jugoslavije tokom NATO bombardovanja poginuo na Kosovu i Metohiji. On je tada u Apatinu 25 km pretrčao za jedan sat, 11 minuta i 27 sekundi. Na proglašenju pobednika pridružili su mu se Željko Tomanović iz Užica (1:11,35) i trećeplasirani Vujadin Alempić iz novosadske „Vojvodine“ rezultatom 1:14:04.

Najbrža dama, kojih je bilo ukupno šest, na cilj je stigla za 1:18,32, a njeno ime je Suzana Ćirić (Inđija). Bila je osma u generalnom plasmanu. Mariana Lukić iz Bačke Topole zauzela je drugo mesto (1:31,21) a Jelena Predojev iz Sente treće (1:1:35,54).

Rezultati sa prve trke u Apatinu ispisani su na papiru, koji je Čegar i sačuvao, dok danas ova manifestacija ima zvaničan sajt i elektronski odrađene podatke. To je, takođe, svojevrstan način da se ukaže na dvadesetpetogodišnji put koji je pređen.

Ponosan sam i ja kao inicijator i osnivač trke, zasigurno jedan od najmlađih, jer sam sa 18 godina prvi put organizovao polumaraton, kao i svi moji saradnici, na jubilej 25 godina postojanja i na naš odnos prema trkačima koji je nepromenjen od prvog izdanja do danas. Uvek smo nastojali da naša organizacija bude u skladu sa željama trkača, koji su za nas na prvom mestu. Apatinski Dunavski polumaraton je, takođe,  prethodnica i inicijalna kapisla za osnivanje prvog atletskog kluba u Apatinu. Atletski klub Apatin ove godine je proslavio dve decenije postojanja, jer je zvanično osnovan 29. aprila 2001 – ističe Goran Čegar.

Serifikovana staza

Staza nije uvek bila ista na Apatinskom polumaratonu. Do 2008. godine išla je iz centra grada, pored Dunava i nazad do centra. Posle su start i cilj premešteni ispred Banje Junaković. Ova trka je 2018. godine dobila i sertifikat od strane Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS).

Jedan od uslova za priznavanje rezultata koji trkači istrče jeste da staza bude sertifikovana, tako da smo odlučili da to odradimo. Važnost sertifikata traje pet godina i ističe na kraju 2022, pa zvanični merilac Svetske atletike i AIMS-a mora da premeri ponovo stazu – objašnjava Čegar.

Iako se odnos organizatora prema učesnicima nije menjao, jesu druge stvari, ali na bolje, naravno. Ova trka je zbog predanog rada svih koji su bili uključeni, a i dalje su, u njenu realizaciju, postepeno rasla i dostigla ovaj nivo na kojem je danas. Broj trkača se iz godine u godinu povećavao, pa je tako prvi put trocifren bio 2009. na 14. izdanju (101), dok se najviše imena na startnoj listi našlo 2019. godine – 714 u pojedinačnoj konkurenciji, uz 17 štafeta sa 34 člana, što je ukupno 748 trkača.

Od 2016. godine uvedene su i kraće trke od 21 km, a od 24. Apatinskog polumaratona i štafete što je dodatno privuklo trkače.

Prve godine je bilo 17 štafeta, a ove već 31 – kaže Čegar.

Brzo je ova trka izbila na dobar glas, pa je Apatincima u okviru nje četiri puta povereno Prvenstvo Srbije u polumaratonu  1997, 2010, 2013 i 2016. godine.

Stranci su prvi put u većem broju došli 2010. kada je održano prvo Regionalno vojno prvenstvo u polumaratonu, koje nam je povereno i sledeće dve godine – naglašava Čegar.

Prethodni jubilej, 20 godina polumaratona, dodatno je uveličan dodeljivanjem organizacije 10. Balkanskog prvenstva na ovoj distanci.

Tada su istrčani najbolji rezultati na stazi u Apatinu. Prvaci Balkana postali su trkači iz Turske, Demik Medeni vremenom od jednog sata, šest minuta i 55 sekundi i Bukbezgin Burg u ženskoj konkurenciji koja je na cilj stigla za sat, 17 minuta i 51 sekundu. To su i rekordi Apatinskog polumaratona koji su i danas na snazi – naglašava Čegar.

Najviše pobeda u ženskoj konkurenciji na Apatinskom polumartonu ostvarila je Mariana Čegar Lukić (8), dok je Goran Čegar najviše puta prvi prošao kroz cilj kod muškaraca (4)

Korona je sprečila Apatince da sledeći jubilej, četvt veka trajanja, obeleže 2020. godine, tako da je to urađeno ove.

Na najlepši način smo obeležili 25. izdanje, uz izuzetno atraktivan kulturno-zabavni program uz prisustvo apatinskih mažoretkinja, apatinske rok grupe Prljavi Romeo, tamburaškog orkestra Dunavski biser, pet di-džejeva, a u saradnji sa Poštom Srbije i Udruženjem filatelista Apatina izdali smo specijalno pripremljenu personalizovanu poštansku markicu – osvrnuo se Čegar na nedavno održanu trku.

Sve ovo zvuči lepo iz ugla učesnika, ili onih koji bi se možda posle čitanja ovog teksta opredelili da trče po ulicama Apatina. Zadovoljni su i organizatori, koji ovo rade iz velike ljubavi, ali realizovati ovako jedan kvalitetan događaj zahteva puno truda, odricanja, rada i posvećenosti.

Organizacija ovakog događaja je izuzetno kompleksna, 365 dana se živi za ovu trku, koja nije profitabilna i prevashodni cilj je da svi naši učesnici budu ravnomerno ispoštovani, od sponzora, trkača profesionalaca, trkača rekreativaca, volontera, osoba sa invaliditetom. Novac i biznis nisu nikada, niti će biti u prvom planu naše manifestacije – ističe Čegar.

Kako dodaje prvi čovek Apatinskog polumaratona, u segmentu sponzorstava treba još dosta da se uradi.

Sponzori koji su sa nama nikad nisu bili uslovljavani da moraju da daju velike finansije, već se saradnja prevashodno odnosi da daju promo proizvode iz svojih asortimana. Što je najvažnije, sa našim partnerima izgradili smo krajnje prijateljski odnos i rado nam se vraćaju i sa nama su stalno.

Čegar smatra da bi pronalaženjem jednog sponzora koji bi finansijski podržao događaj kvalitet manifestacije bio još veći.

Troškovi organizacije poslednjeg događaja iznose okvirno 15 hiljada evra i vrlo je teško u potpunosti pokriti finansijsku konstrukciju. Startnine su ove godine bile 1.300 dinara za 10 km i 1.400 dinara za polumaraton, a sadržaj startnog i ciljnog paketa bio je više od toga jer su tu bile učesničke majice, učesničke medalje, kompletan ručak i neograničeno piće posle trke, kuvano vino, kafa, čaj, voće, slatkiši…. Veliku podršku proteklih nekoliko godina imamo od kompanije Venera bike koja sa svojom opremom u potpunosti ukrasi ambijent, kompanije Info tim – Garmin koja dodeljuje najboljima Garmin satove, dok „Stojanov auto“ vozilima ide ispred prvih trkača i nosi zvanični sat. Sa nama je, takođe, kompanija Kolačić sreće koja daruje trkače svojim proizvodima, a od ove godine prvi put je sa nama bio Lidl, od kog smo dobili izuzetnu podršku. Ta kompanija bila je generalni pokrovitelj sa proizvodima – gazirani i negazirani sokovi, energetski napici, voda, voće i dala nam je vetar u leđa da trkačima pružimo pravi užitak u Apatinu. Sve bolju komunikaciju imamo sa Opštinom Apatin i Turističkom organizacijom Apatin, od kojih je trka ove godine imala najbolju podršku – naglasio je Goran Čegar.

Ono što je sigurno jeste da isti, ako ne i veći užitak, sve učesnike očekuje i sledeće godine. Datum je već rezervisan za 2022, a to je 16. oktobar.

Sve dodatne informacije mogu se naći na sajtu trke https://www.dunavskipolumaraton.com na kom se i prijavljuje.

Vidimo se kraj Dunava na Apatinskom polumaraton

 

Foto: Apatinski dunavski polumaraton

Tagovi:
Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ